Ивановић: У току је низ акција на побољшању услова за живот Рома

Пут који води до Ромског гробља из правца Горње чаршије одувек је био неприступачан, окружен жбуњем, растињем и травом. Кад год би пала киша, пробијање до гробља блатом је било изузетно тешко. Надлежни су недавно решили овај дугогодишњи проблем пошљунчавањем пута поред гробља тако да је сада слика сасвим другачија. Овако је до скора изгледао пут који из Хиландарске улице води према Ромском гробљу . Жбуње и растиње око пута као и дивље депоније спречавали су нормално функционисање и долазак Рома до гробља. Ангажовањем надлежних, пошљунчана је деоница у дужини од 300 метара, очишћен шут, растиње и вишак земље а потом је проширен и урађен доњи носећи слој пута. Грађани су сада задовољни.

„Раније је овде био лом. Није се могло проћи. Све је очишћено, нормално се крећемо овим пошљунчаним путем. Очишћен је и мост. Задовољни смо”, каже Драган Павловић.

„Велика ствар је учињена овим пошљунчавањем. Било би добро да се среди и наставак пута. Рекли су нам да ће и тога бити у наредном периоду”, каже Миодраг Жарковић.

Дејан Ивановић, градски већник за националне мањине, етничке заједнице и невладине организације каже да је пошљунчавање ове деонице урађено у оквиру Ромактед програма који је потписан од стране локалне самоуправе и Министарства грађевине и инфраструктуре прошле године. Радови су обухватили и санирање и проширење моста насипањем и бетонирањем. Вредност ове инвестиције је око 950.000 динара.

„Мост који се налази поред самог уласка у Ромко гробље био је скоро урушен, поток је био непроходан, пут је био неприступачан. Пошљунчали смо део пута, преправили мост тако да смо колико толико омогућили прилаз гробљу људима који имају потребу да долазе овде. Ради се о великом простору који треба још да се сређује. Самим тим што смо овај посао одрадили ми смо стекли услов за добијање гранта Савета Европе”, каже Дејан Ивановић, градски већник за националне мањине.

Ивановић каже да је из правца насеља Рашка на такозваном Циганском риду уз помоћ Водовода после много година спроведена водоводна мрежа. У плану је да се у наредном периоду пошљунча наставак овог пута који води према насељу Рашка. У плану је и низ других акција које ће се спроводити у циљу побољшања услова за живот припадника ромске националности. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 30 јул 2019 13:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Душанова улица према Зеленој пијаци биће једносмерна - Радио Телевизија Врање https://t.co/6tRR9kOMFm via @tripplesworld
Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/UeumEhFjyJ via @tripplesworld
Подземни контејнери и у улицама Партизански пут, Дунавска и 29. новембра - Радио Телевизија Врање https://t.co/VGeTkhxXvl via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter