И овај Дан планете Земље обележавамо са недовољно развијеном еколошком свешћу Истакнут

У Србији се свега шест до седам одсто укупног отпада рециклира. Тај статистички податак довољно говори о томе где заврши оних преосталих деведесетак. Недостатак система за рециклажу, али и отклањање последица, а не узрока довели су дотле да је смеће свуда око нас и са том чињеницом Србија данас обележава Дан планете Земље. Бацање папирића ,опушака,ољуштених семенки и сунцокрета на улици  па до дивљих депонија и река пуних пластичног и другог отпада слика је која се може видети свакодневно и на сваком кораку.

''Мислим да старији  воде више рачуна о очувању животне средине. Млади су немарни . Лоша је слика што потврђују велике количине смећа и празних флаша у врањској реци'', каже Драган Николић, грађанин.

''Нико не води рачуна о заштити животне средине. Полазим од себе. Немамо ту навику да чувамо околину и средину у којој живимо'', каже Славољуб Петковић, грађанин.

''Итекако водим рачуна о очувању животне средине. Ево, управо сам застао поред ђубријере како би бацио омот од цигарета. Доста сам путовао по свету и згрожен сам стањем у нашем граду. Људи бацају смеће где не треба. А тамо где је смеће, тамо је и болест. Мене је мој тата научио да бацам смеће у канту за ђубре и придржавам се тога, углавном.'', каже Чедомир Касамовић, грађанин.

Нико не спори да је живот у Србији оптерећен многим проблемима, најчешће егзистенцијалним, али то не сме бригу о животној средини да маргинализује или потпуно запостави, рекла је Нела Цветковић ,извршни директор ''Комрада'' која каже да се у циљу заштите животне средине организују брјне активности овог предузећа. Као комунално предузеће трудимо се да свакодневно дајемо допринос и граду и Републици Србији у борби против пластике. У наредном периоду планирамо примарну селекцију отпада  и откуп пластике као и картона и стакла на пијаци Текија. Наши суграђани имаће прилику и да зараде нешто а истовремено ћемо уштедети простор на нашој депонији Метерис.''

И овај Дан планете Земље обележавамо у истом тону. Еколошка свест је на минимуму. Држава а и појединци требало би да се укључе у глобалну акцију ширења еколошке свести.

''Око 20-ак радника Градске чистоће не може да очисти све оно што запрља 80.000 грађана на територији града Врања. Самим тим што стално говоримо о томе трудимо се да развијамо еколошку свест код свих. Надам се да ће неке нове генерације моћи убудуће да у већој мери чувају свој град и животну средину јер је њихова еколошка развијенија него код одраслих.''

Недостатак система за рециклажу најизразитији је проблем од кога све потиче. Чак и ако уклонимо дивљу депонију,она ће се опет појавити ако није обезбеђена адекватна санитарна депонија. Врање је има,али и поред тога природа је презагађена захваљујући непажњи појединаца и њиховој небризи.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 22 април 2019 16:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Мотком убио човека - Радио Телевизија Врање https://t.co/HQP2U0vhWY via @tripplesworld
Повећава се број оболелих од короне у Пчињском округу. Трговиште ново жариште - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zzudmMCR2f
Follow RTV Vranje on Twitter