И овако нешто још постоји: Петицијом против септичке јаме

На територији града  има насеља која немају канализациону мрежу  па житељи тих делова проблем решавају копањем септичких јама.  Када су оне прописно изграђене и редовно се чисте, то није проблем.  Али,  када се септичка јама претвори у извор заразе зато што  неко мисли да је нормално да отпадне воде и фекалије пливају  на све стране, онда је то проблем не само насеља већ целога града.

Статистика каже да  вода из скоро 90 посто бунара на југу Србије није за пиће, а да поред дивљих депонија, томе доприносе септичке јаме. А баш је таква једна у улици Ратка Павловића бб.

Ова баруштина недефинисаних граница, облика и запремине, стоји непуних 50-так метара од кућа и одмах поред пута  који води ка пољопривредном земљишту, њивама и воћњацима.

За Властимира Јовановић који каже, има фарму од 60 оваца, ситуација се одмакла контроли.

Људима  ове и околних улица,  досадило је  да стрепе да ли ће неко дете упасти у јаму  јурећи за лоптом која не ретко заврши на сред  фекалија, како да дођу до својих поседа или како да преживе несносан смрад нарочито у летњим месецима, па су се, још 2017., обратили Комуналној инспекцији. Потписале се комшије против тројице власника кућа из којих се, како кажу, изливају отпадне  воде и фекалије  по којима они газе, па моле надлежну службу да предузме неопходне мере како би се  спречила  евентуална  зараза  по околину.

За једну од комшиница која је је означена као власница септичке јаме, ово је све зла намера.

Што се тиче надлежних, у Комуналној инспекцији су потврдили да су по пријави изашли на терен и наложили изградњу прописне септичке јаме свима у овом делу улице Ратка Павловића, те да ће у наредном периоду извршити ванредни инспекцијски надзор и предузети све неопходне мере у оквиру својих надлежности. 

По Одлуци о комуналном уређењу града, изградња септичких јама није дозвољена осим ако није изграђена градска канализациона мрежа. У том случају, уз објекат је власник дужан да изгради септичку јаму која ће испуњавати санитарно –хигијенске услове. Септичке јаме морају се чистити чим се напуне две трећине њихове запремине, а чишћење пада на терет корисника.  У Одлуци о комуналном уређењу града, јасно је наведено да је извођење фекалних и других отпадних вода на улице и друге јавне површине забрањено и кажњиво, тако да је прописана новчана казна у распону од пет до 50 хиљада динара за онога чија септичка јама није израђена у складу са прописима или септичку јаму не чисти на начин како је Одлуком предвиђено.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 март 2019 15:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter