Одштампајте ову страницу

У недељу су Прочке, дан касније почиње Велики пост

За све православне вернике Велики пост почиње у понедељак, 11. марта, и трајаће све до Васкрса, који ове године пада 28. априла. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке. Тада се сви укућани окупљају и међусобно једни другима праштају свађе и увреде. Обичај у нашем крају је да се на овај дан, у недељу, пали слама и прескаче такозвана крљавештица и ламкају јаја. Васкршњи пост је најдужи, а у православном народу сматра се и најстрожим постом.

За све православне вернике Велики пост почиње у понедељак, 11. марта, и трајаће све до Васкрса, који ове године пада 28. априла. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке.

За почетак Великог поста припремали смо се претходних недеља, те су тако иза нас Недеља о митару и фарисеју, Недеља о блудном сину, Месопусна и Сиропусна недеља. Ово није само период када смо тело одрицањем од одређених врста хране припремали за пост, већ и душу, читањем Јеванђеља и поучних прича које нас уче покајању, праштању, стрпљењу. Велики пост ове године почиње 11. марта. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке. Тада се сви укућани окупљају и међусобно једни другима праштају свађе и увреде. Обичај у нашем крају је да се на овај дан, у недељу, пали слама и прескаче такозвана крљавештица и ламкају јаја.

''Треба да се потрудимо да се покајемо, да опростимо свима којима имамо шта да опростимо и да у пост уђемо релативно чисти, тј. да уђемо у пост са чистим мислима, неоптерећени. Свакако да се потрудимо да постимо неједући одређене категорије хране, али исто тако живећи богослужбеним, црквеним животом, трудећи се да стално долазимо на Богослужења'', каже свештеник Славиша Илић.

Васкршњи пост траје до самог празника Васкрса, који ове године пада 28. априла. Овај пост је најдужи, а у православном народу сматра се и најстрожим постом.

''Овај пост је свакако припрема за Васкрсење Христово и иначе треба да се припремамо за Васкрсење Христово, тачније за крај овог живота и почетак живота вечног који задобијамо милошћу Божјом и делом страдања, односно жртвом коју је Господ поднео за нас. Треба да се трудимо да цео свој живот, и у посту и ван поста проводимо у том непрекидном приближавању ка Богу,  јер то нам је неопходно да бисмо када дође дан суда могли да остваримо вечну заједницу са Богом'', додаје свештеник Славиша Илић.

Васкршњи пост назива се и Великим због дужине трајања, али и због посебне важности, Часним јер обухвата време страдања Христовог и разапињања на Часни крст. Траје од Чистог понедељка, 11. марта ове године, до Лазареве суботе. На крај овог четрдесетодневног поста надовезује се пост Страсне семице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 март 2019 12:43

Сродни чланци