Одштампајте ову страницу

Недеља брака: Верност је предност

„Верност је предност“ је слоган овогодишње недеље брака која ће у нашој земљи трајати до 14. фебруара и организује се по узору на Међународну недељу брака која се више од 20 година прославља у великом броју земаља.

„Недељу брака“ покренуо је брачни пар из Енглеске 90-их година, и у тој недељи се промовишу вредности брака попут љубави, поштовања и заједништва. Чини се да је институција брака угрожена и у прилог томе говори и податак да се у Србији сваки четврти брак заврши разводом. А како сазнајемо из Матичне службе Градске управе у Врању, разводи су све учесталији.

„У Врању се годишње склопи око 500 брака годишње, и то је просек који се не мења последњих година. У току прошле године судбоносно „да“ рекло је 466 парова. Старосна граница младенаца креће се од 25 до 35 година, али има и изузетака. Венчавају се и људи који имају 18 година људи, па и они који имају више од 35 година. Ударни месеци за венчања су јул, август и септембар. Ми већ имамо заказана венчања у тим месецима. Последњих година има много више развода у односу на неке раније године, преко хиљаду развода годишње“, каже матичарка Весна Тасић

Она још додаје да је Матична служба Градске управе у прошлој години забележила само један случај склапања малолетничког брака и да се то ради уз одобрење суда.

Из Центра за социјални рад у Врању кажу да је број разведених где постоје малолетна деца, у прошлој години близу 90.

У недељи посвећеној браку, питали смо наше суграђане шта је потребно за успешан брак, и због чега се парови све више одлучују на развод:

„Толеранција, љубав и слога су најбитније за успешан брак. Мислим да су данас разводи учесталији због прељуба“.

„Само љубав је потребна за успешан брак, а парови се разводе зато што нема љубави“.

„За успешан брак је потребна слога, толеранција и без љубоморе. Мислим да паметни телефони доприносе разводима“.

„Није више добронамерно време, раније је брак био срећнији. Сада се људи венчавају из интереса, због тога настаје и насиље у породици“.

 „Ја бих рекла да је толеранција пресудна. Људи се разводе због тога што свако хоће да ради онако како му одговара, и нема поштовања. И раније је било беспарице али су се људи више волели и поштовали“.

Како кажу, чињеница је да савршени брак не постоји, постоје савршени тренуци у њему. Можда је најбоље пре него ли помислимо на растанак као опцију преиспитати себе када смо последњи пут прошетали са вољеном особом, написали романтичну поруку, уживали у планирању заједничких тренутака... А беспарице је било и раније, како рече наша суграђанка.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 11 фебруар 2019 15:24

Сродни чланци