Приходи повећани у апотеци, али ситуација и даље озбиљна

У протеклом периоду често смо извештавали о ситуацији око такозваног покушаја спашавања градске апотеке. Руководство града имало је много проблема на том путу. Са једне стране законска регулатива, са друге нагомилани дугови. Још увек није све решено, иако се остварују бољи приходи него раније. О томе је гостујући у емисији ''Сазнајте“, говорио градоначелник Врања Слободан Миленковић.

„У Апотекарској установи Врање и даље је озбиљна ситуација по питању рентабилности, али се руководство града бори и труди, да се вратимо на тржиште, које је у једном тренутку изгубљено“, каже градоначелник.

Тржиште је сурово, а ми морамо да испоштујемо законске нормативе, односно да се поштује план мрежа апотекарских установа. То значи да морамо да држимо неке апотеке које су нерентабилне, а то су пре свега апотеке у сеоским срединама и у другим општинама.

„Ми смо то у обавези као оснивач. Боримо се и направили смо један нови концепт да тамо где је амбуланта ту буде и апотека, нарочито што се тиче сеоских средина. Упошљавањем младих лекара, преко града, сада је становницима доступна здравствена али и фармацеутска заштита“, истиче Миленковић.

Приходи су знатно повећани и што се тиче рецепата, ручне продаје, помагала али постоји оптерећење из предходног периода, иако је урађен репрограм дуга и један репрограм је град већ вратио. Циљ је да апотека не генерише нове дугове.

„Сада они успевају да 90 до 95 процената све потребе подмире сами из свог пословања, а ми са 5 до 10 процената из буџета субвенционишемо. Мислим да је то потребно. Много се спомиње да неки градови када су апотеке у питању иду у јавно приватно партнерство, али до сада немамо примере да то даје резултате“, каже Миленковић.

Руководство града нема ништа против приватног партнера, додаје градоначелник, али треба да је законски уређено.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 12 октобар 2018 13:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter