Правилник строг - безбедност већа

Пред власницима возила су знатно строжији захтеви новог Правилника о техничком прегледу, који је ступио на снагу 5. јула. Најважнији су исправност кочионог и управљачког система возила, с обзиром да су то били најчешћи разлози саобраћајних незгода. Држава још није одредила колико ће по новом коштати услуге техничког прегледа.

У сервисима који обављају техничке преглед пре ступања на снагу новог Правилника о техничком прегледу возила пролазило је на десетине возила. Међутим, ових дана прође тек по које. Власници су хтели да избегну строжију контролу. Фотографисање возила и технички преглед у трајању од најмање 30 минута најважније су новине. Ипак, што је још важније, правилник је донео строжије захтеве од власника возила у погледу исправности кочионог и управљачког система возила.  

„Знамо и сами да због неисправности кочионог система произилази доста саобраћајних незгода са тешким последицама и  великим материјалним штетама“, указује Предраг Антић директор Ауто МЛ Антић доо.

Ако се утврди неисправност кочница, управљача или неког другог система у возилу власници возила имаће рок од три дана да га отклоне. Ако то не ураде возила се проглашавају неисправним и даљи поступак иде у Полицијску управу.

За издувне гасове је и раније била строга контрола, али је сада дата шанса за решење проблема у року од три године.

„Ми упозоравамо возаче да не задовољавају контролу издувних гасова, с тим што се не искључује такво возило. У наредне три године прилагођавања то неће бити неисправно возило, третираће се као исправно“, додаје Антић.

Возило мора да буде чисто на техничком прегледу, а кад је реч о корозији законодавац је дозволио да буде до 30 одсто.

„Не можемо да пустимо возило чији су прагови доста оштећени и има доста корозије. Може се само у малим површинама дозволити пролазак на техничком прегледу“, каже Антић.

Држава још није одредила колико ће ова услуга коштати. У фирмама које обављају техничке прегледе претпостављају да ће цена износити између 2.000 и 3.000 динара. Има наговештаја да ће Министарство унутрашњих послова предложити 2.000 динара као минималну и 4.000 динара максималну цену.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 10 јул 2018 14:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter