Одштампајте ову страницу

Уједи паса луталица у насељу Рашка

У претходних месец дана чак три су пси луталице напали људе у насељу Горња Рашка. И није тај проблем само у овом делу града. Већница Марина Ђорђевић истиче да се ради све да се овај проблем реши. За уклањање, вакцинацију, стерилизацију и уградњу чипова задужена је служба зоохигијене. У току је јавни позив који траје до 8. фебруар, након чега ће се изабрати служба која ће обављати ове послове.

Мештани насеља Горња Рашка кажу да се осећају одсечено од града, с обзиром да кроз долину где се пси сакупљају не смеју да прођу ни дању, а камоли у вечерњим сатима. Плаше се за безбедност деце која се из школе враћају из поподневне смене. И деца и они без штапа не иду нигде.

''Пошла сам на посао, радим двократно, у 15 до 5 поподне сам кренула и наишли су кучићи, прво је једно наишло, онда чопор и оборили су ме доле. Роми су ме спасили, имам 5-6 уједа, а то је свакодневна ситуација, људи са штаповима пролазе'', каже Душанка Владимиров.

''Био сам код рођака и кад сам пошао 24. јануара кући око поноћи напали су ме пси луталице, имам неколико уједа. Захтевамо да се ти пси удаље'', рекао је Добривоје Ђорић.

''Свакодневно смо суочени са овим проблемом, писали смо дописе и раније, децу не смемо да пошаљемо у школу, свакодневно их срећемо, мада смо запослени, као да смо одсечени од света'', истиче Сузана Трајковић.

Гостујући у емисији Изоштравање епидемиолог Слађан Станковић такође је истакао је овај проблем.

''Оно што је најбитније морамо да скренемо пажњу на постојање тог проблема, свако из свог угла. Прво што дође до једне трауме, долазе и срчани и хронични болесници који бивају озлеђени од стране паса луталица. Неопходна је реакција'', појашњава Слађан Станковић, епидемиолог.

У току је јавни позив Града за хватање, вакцинацију, стерилизацију, уградњу чипова и превоз паса који траје до 8. фебруара. За овај посао задужена је служба зоохигијене, а истоимена служба у Комраду задужена је за сакупљање и превоз отпада животињског порекла. До септембра је послове хватања паса вршила ветеринарска станица у Давидовцу, а сада се чека нови понуђач.

''Уговор са ветеринарском станицом у Давидовцу је истекао, а дошло је до превремених утрошака средстава који су опредељени за ову намену, у међувремену је служба зоохигијене у хитним случајевима вршила хватање паса. Ми сада чекамо ко ће се јавити да ради све послове, да има и одговарајуће прихватилиште и више неће бити само хватање, вакцинисање и враћање на улице, већ ћемо сада имати и чување паса у самом прихватилишту'', закључује Марина Ђорђевић, градска већница за екологију.

Ради се све да се овај проблем реши, а док се то не деси - Опрез!

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 06 фебруар 2018 14:44

6 Коментара