Друштво

Друштво

Цариници су данас у унутрашњости једног камиона открили групу од 10 миграната, међу којима је било и четворо деце. Ово није први случај да се мигранти који настоје да се домогну неке од развијених земаља ЕУ, грешком нађу у Србији.

Мигранти нису знали да су овога пута ушли у камион чија је крајња дестинација Србија, јер су откривени у камиону којим је превожена оцарињена роба за фирму чије је седиште у околини Бујановца.

Наиме, када је по захтеву за истовар робе, камион београдских регистарских ознака пристигао у поменуту фирму, дежурни службеник из царинске испоставе Врање је приликом скидања царинске пломбе зачуо људске гласове у унутрашњости возила. О сумњи да се у камиону налазе мигранти одмах су обавештени МУП и надлежно тужилаштво.

Чим је отворен товарни део камиона, пред цариницима и полицајцима указало се 6 одраслих особа и 4 деце, а реч је о породицама авганистанских држављана који су у тај камион ушли у Грчкој са циљем да дођу до Европе.

Подсећамо да поред тога што свакодневно спречава царинске прекршаје, Управа царина Србије активно ради на спречавању илегалних миграција о чему говори и податак да је само током претходне године спречено чак 1148 особа у покушају да илегално пређу државну границу.

Извор: Управа царина

Метеоролози су у већем делу земље најавили наоблачење уз пад температуре.

Слаба киша се очекује тек понегде, а на високим планинама увече је могућ и слаб снег.

Највиша дневна температура до 17 степени.

Другог дана викенда променљиво облачно и суво са сунчаним интервалима. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима повремено јак, северозападни.

Најнижа температура од 0 до 5, а највиша од 10 до 14 степени.

Конкурси за упис у војне школе и даље су у току и трају до краја марта. 

Како би се будући кандидати што боље припремили за пријемни испит за упис на Војну академију, пружена им је могућност коришћења онлајн платформе за учење и припрему пријемног испита из математике, која се састоји из неколико сегмената. Корисницима онлајн платформе доступни су теорија и задаци са решењима, а такође, ту је и тест за све који желе да провере ниво знања.

Услов да се постане корисник онлајн платформа је отварање привременог налога, који је активан све до пријемног испита, а налог могу отворити преко територијалног органа Регионалног центра Министарства одбране на територији сталног места боравка, којем се иначе подноси пријава за упис у Војну академију и друге војне школе.

Заинтересовани за упис у Војну академију додатне информације о онлајн платформи за учење и припрему пријемног испита из математике, као и одговоре на питања у вези са смештајем, наставним и ваннаставним активностима будућих кадета, могу добити и у оквиру акције када војне школе отварају своја врата свим заинтересованим ученицима и њиховим родитељима да сазнају све што их занима у вези селекције, наставних програма војних школа, услова смештаја, погодности и предности избора војне професије.

И ове и наредних субота до 31. марта, од 11 до 13 часова, заинтересовани могу посетити војне школе где ће их дочекати професори, кадети и ученици са спремним одговорима на сва њихова питања у вези уписа и школовања.

 

Последњи пут измењено субота, 27 фебруар 2021 09:55

У понедељак, 1. марта, са почетком у 08.00 сати, биће одржана 28. седница Градског већа.

Чланови Већа разматраће, између осталог, Нацрт Одлуке о измени и допуни Одлуке о мрежи јавних основних школа на територији града Врања, Текст јавног позива за учешће на општем конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији града Врања у 2021. години, Програм контроле и смањења популације напуштених паса и мачака на територији града Врања, као и Предлог Решења о образовању Организационог одбора „Златни пуж 2021“ - 7. Светски дечји фестивал анимираног филма.

Након седнице Градског већа биће издато саопштење.

Град Врање добитник је награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе ,,Партнер Европске недеље локалне демократије 2020”.

Награда је додељена јединицама локалне самоуправе које су својим активностима у оквиру Европске недеље показале посебну посвећеност подизању свести грађана на тему локалне демократије, а нарочито овогодишњој теми ,,Локална демократија: изградња поверења".

Због епидемијске ситуације, одржана је онлajн додела награда у склопу онлajн Годишњег састанка националних координатора ЕНЛД, којој су у име градског руководства присуствовали Зорица Јовић, заменица градоначелника и Бојан Костић градски већник са сарадницима. Том приликом, Зорица Јовић, заменица градоначелника истакла је да је једна од кључних активности града Врања у оквиру ЕНЛД била припрема Плана развоја града Врања за период 2021-2030. уз учешће грађана.

,,У оквиру Европске недеље локалне демократије, Град Врање организовао је низ активности у циљу промовисања учешћа грађана на локалном нивоу у доношењу важних одлука од значаја за друштвену заједницу. Промовисан је рад градске власти, комуникација са заштитиником грађана, одборницима и другим локалним званичницима. Такође, спроведена је анкета са грађанима, који су могли да дају предлоге за реализацију пројекта од значаја за наш град. Одржано је и више едукативних и интерактивних радионица, попут упознавања представника ђачких парламента средњих школа са прописима у креирању градског буџета и локалним финансијама, али и њиховог активног учешћа у смислу симулације креирања буџета на основу њихових идеја. Ова награда подстрек нам је у наредном периоду будемо још бољи и и креативнији у промовисању демократских вредности на локалном нивоу и анимирању грађана за активно учествовање у доношењу свих важних одлука за локалну средину. На тај начин стварају се услови за даљи развој и унапређење нашег града у свим областима”, рекла је овом приликом заменица градоначелника. 

Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишњи европски догађај, који се у координацији Конгреса локалних и регионалних власти одржава сваког октобра у циљу обележавања доношења Европске повеље о локалној самоуправи. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења позвани су да региструју и организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу. Стална конференција градова и општина је национални координатор Европске недеље локалне демократије.

Страна 1 од 1035

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter