Друштво

Друштво

Према извештају ЈП "Путеви Србије" од 18 часова, на путевима првог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Београда, Ивањице, Крагујевца, Новог Пазара, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара. Препоручује се опрезна вожња.

Снега има и на путевима другог и трећег приоритета одржавања.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима. 

Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

„Путеви Србије" скрећу пажњу јавности да велики проблем у одвијању саобраћаја праве теретна возила и шлепери и њихови несавесни возачи који су на пут кренули без зимске опреме односно са летњим и неисправним пнеуматицима.

Апелују на све учеснике у саобраћају да не крећу без обавезне зимске опреме, и да због лоших временских услова буду посебно опрезни, поштују ограничења брзине и прилагоде брзину кретања условима на путу.

 

Последњи пут измењено субота, 22 јануар 2022 22:20

Председник Србије Александар Вучић рекао да је једна земља ЕУ проследила сазнања о претњама за атентат и да надлежни органи предузимају све мере да се то спречи.

Александар Вучић је за ТВ Пинк изјавио да надлежни органи имају све податке, да су расписали потернице и трагају за одређеним особама.

Вучић је оценио да су могући разлози да неко припрема атентат на њега чињеница да је много урађено великим хапшењима против нарко-картела у Србији, али и зато што је многима у интересу дестабилизација Србије.

"Сигуран сам да смо много тога урадили великим хапшењима нарко картела у Србији и они не могу да функционишу ако немају на ширем плану подршку одређених државних структура. Ту нису у питању 10 милиона евра, већ стотине милиона, и милијарде евра. Ја никог од тих лица, чија имена сам добио, нисам никада нити видео, нити чуо. Не постоји лична ствар. Такође дестабилизација Србије многима би била у интересу. То су неки могући разлози", рекао је поводом сазнања да се припрема атентат на њега.

Нагласио је да је важно да се чува стабилност, да држава настави борбу против нарко картела, да нема заштићених, да су сви једнаки пред законом.

"Обичног човека не занима да ли неко прети мени, или не. Људе интересује да ли ће неко њиховој деци, када их одведу у школу, на спортско такмичење, дати дрогу. Ту морамо да будемо снажнији и јачи. Такође им значи да ли су им деца безбедна када изађу у град, да су органи реда ту да их заштите, да имамо безбедне и сигурне улице", истакао је председник.

Вучић је објаснио да је 14. јануара добио информације о планираном атентату, и да је то једна земља ЕУ проследила нашим властима.

Казао је да се ради о оперативним сазнањима, у којима има доста детаља.

Вучић је рекао да је тог 14. јануара морао да ради, као и наредне дане, те подсетио да 16. јануара, када се обратио јавности, ниједном речју то није поменуо.

Међутим, додаје, пошто је превише људи у полицији и БИА сазнало за то и прослеђивали су информације, то је и објављено.

"Поносан сам на чињеницу да годину и два месеца немамо мафијашко убиство у Србији. Последње такво убиство било је Бојана Митића у новембру 2020. То показује да је Србија једна од најбезбеднијих земаља", рекао је Вучић.

Казао је да је увек скептичан и да не жели да диже панику када добија такве податке, јер то није лако извести.

Указао је да такве приче обично износе политичари када немају шта да понуде.

Међутим, додаје, такве приче продају новине, секунде на телевизији и о томе је лакше говорити него о возу.

"То је борба за кликове", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да је у допису полиције из земље ЕУ видео седам имена, конкретних, и да очигледно имају не само сазнања добијена телефонским путем.

"Ту су увезани људи са именом и презименом из више земаља. Надлежни органи предузимају све мере да се тако нешто спречи. Раде и имају све податке. Та земља ЕУ била је веома коректна и фер, разговарали су са нашима, који се труде и раде, расписали потернице и потраге за одређеним лицима", додао је он.

Вучић је казао да је у дојави написано и одакле треба да стигне оружје, ко где треба да га покупи.

"Све има име, није празна прича. Да ли је могуће да то не буде истина и не оствари се. Надам се да је могуће", нагласио је Вучић.
 

Последњи пут измењено субота, 22 јануар 2022 22:12

У току су радови на санацији хаварије на канализационој мрежи у Брегалничкој улици. Због ниских температура и снежних падавина, радови су на извесно време обустављени. Биће настављени одмах при остваривању временских услова у којима је могуће изводити грађевинске радове.

Из Водовода моле становнике те улице за разумевање и стрпљење, радови ће бити завршени у најкраћем могућем временском периоду.

 

 

Маршом до Осатице под називом ,,Стазама ослободилаца Врања из 1878. године", у недељу 23. jануара, почиње обележавања Дана града и 144. годишњице ослобођења Врања од Турака. На спомен обележjе храбрим српским ратницима у Осатици биће положени венци и цвеће, а присутнима ће се обратити председник Скупштине града др Деjан Тричковић.

По традициjи, поводом Дана града, биће организовани броjни спортски сусрети, коjи почињу од уторка, 25. jануара. Наредног дана у Врањскоj Бањи биће одржана свечана седница Скупштине општине.

У петак 28. jануара, поред приjема за припаднике 4. бригаде Копнене воjске, планирано jе отварање изложбе ,,Без прошлости нема будућности" и проглашење наjбољих литерарних радова на тему ,,Врање - Сведочанства прошлости, путокази будућности".

Проглашење наjбољих у врањском спорта биће обављено у суботу 29. jануара. Истог дана, биће приређена и изложба легата Драгана Мининчића Циге и промоциjа каталога. У недељу 30. jануара планирана jе промоциjа двотомног издања књиге ,,Манастир Свети Прохор Пчињски - аналитички инвентар". На Дан ослобођења Врања од Турака, у понедељак 31. jануара, биће положени и венци на Споменик ,,Чика Мити", а на свечаноj академиjи  говориће градоначелник др Слободан Миленковић коjи ће и уручити наjвиша градска признања ,,31. jануар".

Градоначелник Врања са сарадницима организоваће приjем и за делегациjе градова и општина коjе ће присуствовати обележавању 31. jануара.

У току је разматрање пристиглих пријава НВО сектора и националних мањина на конкурс за суфинансирање града Врања. Град на овај начин пружа континуирану подршку осетљивим друштвеним групама. У понедељак почиње и нови круг обуке за преквалификацију и доквалификацију Рома и Ромкиња.

Путем јавног конкурса Град подржава, како невладин сектор, тако и националне мањине и све оне којима је подршка у реализацији њихових активности неопходна. Из године у годину број пријава се повећава, а Град се труди да у складу са тим определи и наменска средства.

''Висина средстава која је одређена за ову годину је отприлике иста као што је била и прошле године, а то је 15 милиона динара. Имамо негде око 35 нових захтева, то је нешто мало више у односу на прошлу годину,'' каже Дејан Ивановић, градски већник за НВО сектор, националне мањине и етничке заједнице.

Путем овог конкурса подржавају се пројекти у области социјалне заштите, борачко инвалидске заштите, људских и мањинских права, као и хуманитарни програми и други програми којима се прате јавне потребе.

''Ми на овај начин финансирањем или суфинансирањем доста помажемо да поједине организације могу несметано да раде, да им олакшамо, можда треба и више новца али ми сваке године имамо повећање и олакшавамо им и рад и живот,'' додаје Ивановић.

Он подсећа да су на почетку године поделили пакетиће за ромску децу, обележили празник Васуљица, помажу и даље ФК Раднички у набавци опреме. Већ у понедељак почиње нови круг обуке преквалификације и доквалификације 40 младих Рома и Ромкиња, која се организује сваке године на основу Локалног акционог плана.

 

Страна 1 од 1167

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Локална самоуправа определила још 3 милиона динара за Фонд за подстицај развоја пољопривреде - Радио Телевизија Вра… https://t.co/M5f9LZMMTz
Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Follow RTV Vranje on Twitter