Друштво

Друштво

Простор око моста Врла сада је добио пуну форму. Импозантна грађевина, која је већ постала обележје Владичиног Хана допуњена је парком који по лепоти не заостаје пуно.

На хектар површине уређено је  око 7  хиљада метара квадратних стаза. Под зеленим површинама је више од 15 хиљада метара квадратних. Засађено је више од 2 хиљаде различитог растиња и 174 стабла дрвећа. Постављено је 50 клупа и другог мобилијара, урађен је самоодрживи систем за наводњавање. Парк је дар грађанима, али и свима онима који туристички дођу у Владичин Хан.

Свечаност која је уприличена поводом отварања парка почела је извођењем песме о мосту младе Ханчанке Теодоре Илић. Након тога су се присутнима обратили представници Коридора Србије и председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

"Сматрали смо да је неопходно да уредимо простор који је кориштен око изградње ауто пута. Извезли смо  више од 26 хиљада кубика земље али с намером да овај простор уредимо баш овако и предамо га грађанима на коришћење", рекао је Растко Крстић из Коридора Србије.

"Овај парк ће бити сведочанство о напретку и развоју општине Владичин Хан али ће се звати "Парк пријатељства“ јер сведочи о пријатељству између људи који су радили у Коридорима Србије и људи из локалне самоуправе", додао је Младеновић.

У знак успешне сарадње са Коридорима, откривена је табла на којој су исписане речи славног Фридриха Шилера: „Својим делима - човек слика себе“, то је порука свим пријатељима који су помогли изградњу парка, али и онима који ће у њему боравити. Да га чувају и не умање његову лепоту.

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 18:40

Удружење пензионера града Врања традиционално и ове године поклања прехрамбене пакете својим члановима, социјално угроженим пензионерима. То није једина акција која се организује током године, рекао је у изјави за Радио телевизију Врање Стојче Павловић, председник  Удружења и додао да на овај начин своје чланове обрадују два пута годишње. Удружење пензионера данас дели 350 прехрамбених пакета  социјално угроженим пензионерима са територије града Врања, који су иначе чланови овог удружења. У овим просторијама где се тренутно налазимо је јако лепа атмосфера, пензионери се окупљају свакога дана, друже се, разговарају, играју шах и домине и ово је позив свим заинтересованим члановима да уколико нису чланови удружења, то постану што пре. Прехрамбени пакети намењени социјално угроженим пензионерима уручени су председницима 35 месних удружења са територије града Врања.Они нису крили задовољство због организовања ове акције.

„Пракса је устаљена и ми се трудимо да сваке године сагледамо угрожене породице, уручимо им пакете и на тај начин колико толико покушамо да им олакшамо и ублажимо лошу  финансијску ситуацију”, каже Сунчица Младеновић, председница Месног удружења МЗ Центар.

„Лепо је ово што се ради и ови пакети ће бити од великог значаја сиромашним Ромима”, каже Дура Дураковић, председник Месног удружења МЗ Горња чаршија.

„Пакет садржи два литра зејтина,килограм брашна , ту је шећер, со, пиринач, супа. Ова помоћ ће много значити житељима Врањске Бање. Поделићемо углавном сиромашним људима у Бабиној Пољани, у селу Првонек и слично. Имамо и шлогиране, болесне људе и њима ће помоћ значити”, каже Миодраг Крстић, председник Месног удружења Гро Врањска Бања.

Стојче Павловић председник Удружења каже да је брига о сиромашним пензионерима приоритет у раду  и да ће се и убудуће организовати овакве и сличне акције. Он додаје да постоје посебни критеријуми за одабир грађана који добијају ову помоћ.

„То су пензионери који имају пензију испод 15.000 динара и који немају других примања а и болесни су. То је циљ наше акције да помогнемо таквим пензионерима. Овом приликом позивам пензионере који нису обухваћени овом акцију да дођу овде код нас како бисмо их евидентирали ради акција које ће бити организоване у будућности”, каже Стојче Павловић председник Удружења пензионера.

У оквиру оваквих акција током године  поред прехрамбених пакета деле се и пакети са средствима за хигијену. У току ове године путем шестомесечне и дванаестомесечне отплате пензионерима је испоручено око 800 кубика огревног дрвета, што само говори о томе који је основни задатак Удружења пензионера”, каже Павловић.

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:57

Цариници су на прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом запленили 2.700 паклица цигарета, које су биле сакривене у фабричким шупљинама аутобуса. Кријумчарене цигарете су пронађене приликом излазне контроле аутобуса косовских регистарских ознака, који је био на путу од наше јужне покрајине ка Минхену. Приликом заустављања на граници и возач и свих 30 путника рекли су да немају ништа да пријаве осим личног пртљага. Међутим, како је царински службени пас Нерон, који је учествовао у контроли, маркирао под возила у предњем делу, аутобус је прегледан и мобилним скенером. Анализом слике је утврђено да заиста постоје одређене неправилности и одступања у пределу пода изнад предњих точкова, након чега је скинут тапацирунг на боксовима за лични пртљаг и алат. Испоставило се да су фабричке шупљине биле до врха испуњене цигаретама „марлборо“, „кент“  и „давидов“ са акцизним маркицама Републике Србије и АП КиМ. акон откривања кријумчарених цигарета 29-годишњи возач из Великог Трновца је у својој изјави написао да ''није имао појма'' шта је сакривено у аутобусу, у који је наводно сео у Бујановцу, како би превезао путнике до Минхена.

Извор текста и фотографија: УПРАВА ЦАРИНА

Телевизија Врање данас слави 24 рођендан. У сусрет великим јубилејима које славимо наредне године: 25 година Телевизије, 40 година Радио Врања и 5 година од успешне приватизације, трудимо се да додатно обогатимо програмске садржаје и још једном докажемо зашто смо најгледанија телевизија на подручју Пчињског округа.  У годинама када медији слични нама једва преживљавају или се гасе, ми се својски трудимо да одржимо корак са техничко-технолошким напретком. А да нам то полази за руком показују и бројне награде у последњих неколико година, три на Интерферу, Сребрни врабац, Цвет једнакости, и све то од приватизације до данас. 

''Наша медијска кућа почиње обележавање зрелих година постојања и опстанка и управо опстати и остати међу стотину пропалих, што је и нама било намењено, је наша вест у овом тренутку. Већ 2020. године славимо 40 година Радио Врања, 25 година Телевизије Врање и 5 година од приватизације. За то време могу да кажем да је ИПСОС истраживао и да је укупан део наше гледаности на територији коју покривамо скоро 38% , програм Телевизије Врање путем Телекомове IPTV MTS телевизије дистрибуира се и видљив је на територији  целе Србије на каналу 619, а нашим људима у иностранству доступни смо путем апликације GO4TV", каже Љубица Здравковић Џонов, уредница Телевизије Врање.

Портал Радио телевизије Врање налази се на адреси www.rtv-vranje.rs. Тренутно бележимо више хиљада јединствених посета дневно. У 2018. имали смо  више од 500.000 посета, прегледано је преко 3,5 милиона страна. 29 % посета је из иностранства, а највише из Руске федерације и САД-а. Огромна фото галерија и видео архива броје више од 20 хиљада прилога. На нашем YouTube каналу налази се преко 15 хиљада видео снимака, имамо скоро 4,5 хиљаде претплатника, а наши видео записи прегледани су преко 5,5 милиона пута.

Двадесет четири године опстајемо на медијском небу, а последње четири биле су посебно бурне и неизвесне. Није било лако одржати енергију и оптимизам у годинама најтежег медијског пропадања. Приватизацију смо дочекали спремни и што је најважније, победили смо изазове!

Телевизија Врање данас емитује више од 60 % програма сопствене продукције. Свака седница Скупштине града директно иде у етар. Пратимо све догађаје који су у јавном интересу грађана Пчињског округа. Ниједна културно - туристичка или културно -просветна манифестација није организована у нашем крају, а да камере регионалне РТВ нису забележиле догађај. Протеклих година били смо и организатори бројних концерата, промоција, хуманитарних аукција слика.
Радимо продукцију квиза за децу, имамо емисије на ромском језику, директно преносимо најзначајнија дешавања из округа, афирмишемо благо Радио Врања на саунд клауду, чувамо богату аудио архиву и тонске записе од 1980. до данас.
Радио телевизија Врање је прва у Србији међу регионалним и локалним емитерима која од 31. јануара 2014. свој програм емитује у дигиталној технологији.
Наши медијски пројекти препознати су и подржани од стране министарства и локалне самоуправе, а ми ћемо се и убудуће трудити да оправдамо ваше поверење и нашу традицију, јер ово су ''Наше зреле године.''


 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:48

На планинском подручју Криво дрво, на месту Сухарно, чланови Уније младих Српске напредне странке Градског одбора Врање, у сарадњи са јавним предузећима „Комрад“ и „Србија шуме“ посадили су око стотинак садница смрче. Пошумљавање је обављено на надморској висини од 1.100 метара са циљем да се унапреди животна средина. 

Чланови Уније младих Гро СНС у Врању попут младих горана  заједно са извршном директорком Комрад-а, Нелом Цветковић желели су да побољшају квалитет ваздуха у нашем региону тако што ће посадити саднице смрче.

„Градски одбор СНС је набавио зимзелене саднице и данас смо одлучили да на планини Гоч, Криво дрво је ова локација где се сада налазимо. Заједно удружени са Саветом за екологију, Унија младих и савез за социјална питања да дамо свој допринос заштити животне средине и квалитетнијем ваздуху. У последње време је било доста пожара у нашем крају тако да ми желимо садњом ових садница да дамо свој допринос животној средини“, каже извршна директорка Комрад-а, Нела Цветковић 

Смрча је отпорна на зиму, ветрове и хладноћу. Потребно је од 100 до 120 година да достигне свој раст. Спада у четинаре и њени плодови су шишарице.

„Унија младих СНС Градског одбора Врање се одазвала акцији коју спроводи Савет за екологију Градског одбора СНС како би допринели да имамо чист ваздух.  Пре неколико недеља смо имали пожар на овом локалитету тако да ова акција поред очувања животне средине и засађивање саднице има и ефекта анулирања тог пожара“, каже Милан Илић, члан Уније младих Градског одбора СНС у Врању.

У плану је још пар акција које ће се реализовати на Дан чистих планина, 11. децембра када ће се заједно са омладинцима изаћи на терен, додаје Цветковићева. Да подсетимо, 3. новембра на Светски дан чистог ваздуха у Таковској улици у Врању засађене су саднице тује и кестена.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2019 16:35
Страна 1 од 890

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

РТВ Врање: 24 године ваш прозор у свет - Радио Телевизија Врање https://t.co/Y2CFaF7R8E via @tripplesworld
Душанова улица према Зеленој пијаци биће једносмерна - Радио Телевизија Врање https://t.co/6tRR9kOMFm via @tripplesworld
Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/UeumEhFjyJ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter