Друштво

Друштво

Институт друштвених наука спровео је, уз подршку Министарства здравља, онлајн истраживање на тему информисаности младих о психоактивним супстанцама, као и обрасцима понашања који доводе до контаката са поменутим супстанцама. Добијени резултати требало би да помогну у планирању кампање којим би се подигла свест о штетности злоупотребе психоактивних супстанци међу средњошколском популацијом.

3488 младих из 45 школа из целе Србије, узраста између 14 и 18 година, обухваћено је истраживањем којим је требало утврдити који су то фактори ризика који утичу на повећање ризика од злоупотребе психоактивних супстанци код средњошколске популације.

Полазне тачке истраживања биле су на који начин се млади информишу, који им је степен информисаности, колико су им доступне психоактивне супстанце у свакодневном животу, али и какав им је однос са породицом и какве су њихове опште карактеристике и обрасци понашања.

„Резултати су у једном делу очекујући, међутим у неким смо чак и ми били изненађени. Добили смо податак да чак 50 посто младих информације добија искључиво преко својих вршњака. Поражавајући је степен неинформисаности, односно погрешних ставова и информација које млади имају у вези са дрогама. Генерално, разматрајући резултате њихових одговора, проналазимо и до 55 посто нетачних одговора, што значи да је степен информисаности изузетно низак“, каже психијатар проф. др Александра Дицков.

О последицама које дроге остављају на само функционисање централног нервног система и менталним болестима које оне могу да изазову, проценат неинформисаности је чак 90 одсто:

„Овакан начин информасања преко вршњака ипак не даје довољан степен тачних информација којима би они могли да располажу и то је један од озбиљних фактора ризика, јер много је лакше ући у тај свет наркоманије уколико се не зна које су последице“, додаје она.

Још један од резултата који указује на веома неповољну ситуацију јесте велика „окруженост“ младих дрогама и њихова доступност.

„Око 50 посто младих познаје 10 и више особа које редовно користе психоактивне супстанце, а преко 40 посто младих је више пута понуђено тим истим дрогама. На сву срећу, далеко мањи проценат то и учини“, каже др Дицков.

Што се тиче породице, на основу овог истраживања дошло се до поражавајуће чињенице да би се само 30 посто младих обратило својим родитељима када се суоче са неким проблемом.

„Добијали смо одговоре да имају лошу комуникацију са родитељима, да их родитељи не слушају довољно и чак 70 посто сматра да та комуникација није адекватна. Један део је пријавио и психичко и физичко насиље у породици. Све ово доводи у питање функционалност породице у свом изворном значењу“, сматра проф. др Александра Дицков.

Сваки четврти средњошколац у Србији има сталну потребу за активностима које ће им донети неку новину: „Плаше нас подаци што неки од њих сматрају да је ново све оно што је изазовно и забрањено, а истовремено би били спремни да у потрази за новим посегну за озбиљним ризицима“, истиче она.

Прва мера превенције јесте веће ангажовање родитеља када је у питању информисаност младих, али и проакативан став – важно је да подстакну дијалог са својом децом, да сазнају како се деца осећају.

Психијатар проф. др Мирјана Јовановић каже: „Осим тог емоционалног стања важно је да буду информисани, јер смо схватили да код деце постоји потпуно погрешна перцепција у вези штетности дрога – незнање, несхватање и неразумевање природе последица конзумирања дрога. Посао је родитеља да децу упознају са тим, да објасне да долази до нарушеног менталног здравља и развоја болести зависности“.

Коначни циљ јесте да се у наредном периоду настави са обуком наставника, здравствених радника и родитеља како да оснаже децу да могу да се супротставе негативном утицају друштва и вршњака, те избегну сва искушења које доноси тинејџерско доба.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:23

У оквиру обележавања значајног јубилеја, 950 година манастира Преподобни Прохор Пчињски и 700 година од велике обнове, биће одржан дводневни научни скуп са међународним учешћем. Због ситуације са корона вирусом аутори из иностранства који су пријавили своје радове излагаће онлајн или ће их послати у штампаној форми.

Научни скуп ''Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу'' почеће у петак у манастиру посвећеном Светом Прохору. На скупу ће се у два дана представити педесетак учесника који ће дати мултидисциплинарни приказ ове значајне теме. У петак ће се на сесијама представити 23 учесника, док је субота предвиђена за онлајн предавања.

''Имамо укупно педесетак пријављених из различитих области, од археологије, етнологије, историје, књижевности, језика, етномузикологије, теологије наравно и заиста мултидисциплинарни програм, то су људи који су из својих области дали колико су могли и оно што је битно то је једно ново истраживање, пошто нема много материјала нити о манастиру нити о житију ово ће бити драгоцено, свеједно да ли ће сутра доћи, али ће предати сви радови. Рачунамо да би до краја децембра пристигли сви радови и почетком наредне године да имамо зборник", проф. др Сунчица Денић, члан Организационог одбора.

Своје радове, поред аутора из земље, пријавили су и научници из Грчке, Бугарске, Русије, Чешке и Македоније. Они ће излагати онлајн, а неки ће радове послати у електронској форми како би били уврштени у велики зборник, који ће изаћи из штампе почетком 2021. године.

До сада је остало мало писаних трагова о Прохору Пчињском и самој светињи која му је посвећена.

''Тај зборник ће заиста бити печат овог целог догађаја и тако ћемо уградити бројна сазнања у свест народа и са научне и са друге стране, тако да остане оно што је очигледно кроз векове испуштено", додаје проф. др Денић.

Из штампе су изашла и фототипска издања ''Свети Прохор Пчињски'' Јована Хаџи Васиљевића и истоимена књига некадашњег архимандрита Методија Миловановића које је приредила проф. др Сунчица Денић.

Организатор свих активности поводом 950 година манастира је Епархија врањска, а оне се реализују под покровитељством председника државе.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:02

Због радова на електроенергетским објектима сутра, у четвртакак, 24.септембра, ће без напајања електричном енергијом остати:

  • Ул. Боре Станковића и Његошева  у периоду од 8:30 до 15 часова
  • Трг Бакије Бакића, ул. Триглавска, Нишка, Шумадијска, Вука Караџића и Пољаначка са околним улицама од 9 до 12 часова
  • Горњи Нерадовац у периоду од 9 до 15 часова

Обавештење је стигло из врањске електродистрибуције.

И друга фаза изградње Улице Бора Станковић приводи се крају. Очекује се постављање тампона и ускоро би требало да следи асфалтирање првим слојем, рекао је гостујући у нашем програму градски већник Славољуб Стојменовић.

Он је потврдио информацију да је Министарство за заштиту животне средине издвојило средства и за озелењавање ове улице.

Циљ руководства града је да се Улица Бора Станковић заврши до краја године, каже већник Стојменовић. Појачана је динамика радова. Најзахтевнији је пројекат, много посла али је прва фаза завршена, а друга се приводи крају.

Ове недеље очекујемо насипање тампон слоја, а то је припремни део за асфалтирање друге деонице. Остаје нам трећа деоница, где се ради убрзаном динамиком. Морали смо да поделимо ту улицу у три фазе, јер је заиста  дошло до саобраћајног загушењa. Надлежне службе су ту, свакодневно се одржавају састанци, мислим да ће до краја године све бити решено и да, коначно та улица заблиста, каже Стојменовић.

Водило се рачуна о свему, па је тако позвано и Министарво заштите животне средине. Из овог министарства су тражили да се припреми пројекат озелењавања те улице, јер је дрворед био напуштен и стар.

Добили смо средства за комплетно озелењавање те улице, са мобилијаром. То је оно што зли језици кажу да нисмо водили рачуна. Водили смо и те како, то је пројекат са дозволом, прихваћен од министарства и финансиран од стране министарства.

Прича о ширини троторара на појединим местима није резултат пројекта, јер је он урађен по Закону о планирању и изградњу, где је за тротоаре предвиђена ширина од два метра, истиче већник. 

То што је у појединим деловима мањи тротоар  од два метра, то је због тога што постоје имовински проблеми код грађана, који су намерно повлачили своје оградне зидове према улици, да би искористили ту ширину. То је деценијски проблем, сада не можемо да рушимо нечије куће и зидове, закључује Стојменовић.

Да би саобраћајница добила употребну дозволу морало је испоштовати све законске одредбе.

Доста проблема је било, али су решавани уз велико ангажовање локалне самоуправе и помоћи Министарства привреде.

Последњи пут измењено среда, 23 септембар 2020 16:14

Сезонска припрема зимнице је у пуном јеку, па су вредне врањске домаћице у сталној потрази за квалитетним воћем и поврћем, како би зимница и ове године била спремна на време.

Карактеристична позитивна атмосфера и мноштво купаца на врањској пијаци нису изостали ни данас, иако су, по сведочењу продаваца, највеће гужве по обичају петком и суботом.

И продавци и купци сагласни су у једном – паприка је, очекивано, и даље звезда пијаце.

Оно што мучи и продавце и купце јесте чињеница да су цене ове године мало више него претходних.

Цена паприке зависи од сорте и креће се од 80 до 120 динара. Нешто скупље су љуте папричице и паприке за низање које достижу и 180 динара.

За добру туршију врањске домаћице не жале пара, па је тако цена краставчића 50 до 70 динара, карфиола 120 динара, а шаргарепе 50. Килограм купуса је најјефтинији и износи 40 динара.

Међутим, како је понуда добра, могуће је наћи робу за свачији џеп, те нам продавци кажу да је продаја углавном стабилна.

Занимљиво је да је воће у овом тренутку пало у други план. Осим грожђа и шљиве, чија је потражња стабилна, продавци нам кажу да ће оно ипак морати да сачека да се припрема зимнице приведе крају.

 

Последњи пут измењено уторак, 22 септембар 2020 15:52
Страна 1 од 988

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter