Одржан састанак Мреже подршке инклузивном образовању

Основна школа „Вук Караџић“ у Стублу била је домаћин пете серије регионалних састанака Мреже подршке инклузивном образовању у Пчињском округу. Пројекат, који је подржан од стране ресорног министарства има за циљ да укаже на значај инклузивног образовања. Састанку су присуствовали представници свих школа са територије Пчињског округа, просветни саветници и представници Министарства просвете.

 

Мрежа подршке инклузивном образовању основана је 2010. године, са циљем да кроз повезивање различитих стручњака и актера образовања омогући размену и ширење добре инклузивне праксе у свим образовним установама у Србији. Ова Мрежа обухвата више од 100 стручњака који су се доказали у раду са осетљивим групама деце и њиховом укључивању у редовно образовање као и обезбеђивању напредовања у учењу и осамостаљивању у заједници.

У Пчињском округу се неколико школа издвојило по резултатима у спровођењу инклузивног образовања. Основна школа “Вук Караџић” у Стублу је једна од њих и представља пример добре праксе. То је био  разлог што су одабрани да буду домаћини регионалног састанка Мреже подршке инклузивном образовању.

У свим регионима у Србији предвиђено је одржавање трибина о вршњачкој и родитељској подршци, кроз примере добре праксе, презентација и анализа досадашњих локалних акција, размена иновативне праксе и предлози за нове модел школе.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 20 март 2014 00:08

1 коментар

  • Брадо
    Линк коментара Брадо понедељак, 31 март 2014 09:03

    Инклузија
    До дан данас Дејан, Милена, Весна и многи други нису нашли за сходно да нам објасне како је то радити са децом која за време часа врше малу и велику нужду у учионици, која за време часа дирају другу децу, која за време часа вриште и испустају неартикулисане гласове, која у руци не могу да држе оловку јер могу да се повреде, једном речију деца са вишеструким проблемима у развоју. Тачно је да мистарство такву децу не види у редовним школама што потврђују сви семинари, предавања, трибине али чињеница је да таква деца постоје у редовним школама. Таквој деци није од помоћи што их родитељи доводе у редовну школу, јер учитељи и наставници који нису школовани за рад са таквом децом не могу никако да им помогну. Таквој деци је потребан дефектолог и стручни тим људи који су школовани за то. Потенцирање инклузије где се говори само за децу која имају малих потешкоћа у развоју, и узимање огромних пара преко разних пројеката - удружења намештених од стране локалне самоуправе је велика срамота и понижење за све родитеље који имају децу са вишеструким проблемима у развоју.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter