Смањење броја испитних рокова

За студенте у Србији број испитних рокова биће смањен са шест на пет, а услов за упис на буџет повећан са 48 на 50 бодова од школске 2013/14. године.

Измене Закона о високом образовању којима се предвиђа пооштравање критеријума предвиђају и да од 2014/15. године услов за студирање о трошку државе буде целих 60 бодова и да студенти имају два испитна рока мање него данас.

У студентским организацијама кажу да ће на нова правила пристати само ако факултети коначно почну да Болоњу примењују у потпуности. Ако ће већ бити мање рокова, онда је логично да се коначно примени правило Болоње по коме студенти могу да полажу испите и кроз колоквијуме.

Има и оних који сматрају да не треба брзати с пооштровањем критеријума с обзиром да измене Закона тек у понедељак треба да удју у Скупштинску процедуру.

Просечно оптерећење студената треба да буде између 1.500 и 1.800 сати, а код нас је оно око 2.000 сати. Студентима треба омогућити да полажу испите преко предиспитних обавеза. То значи да би они који иду редовно на вежбе, предавања и положе колоквијум, одмах могли да упишу прелазну оцену у индекс.

У Министарству просвете кажу да је све још подложно корекцијама, али и да измена закона мора бити завршена до 1. октобра. Лепа вест за академце је да ће апсолвентска година бити продужена са шест месеци на годину дана. Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић подржава студенте у њиховим захтевима, али сматра да је смањење испитних рокова у сваком случају неминовно јер се показало да више испитних рокова заправо умањује пролазност на испитима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter