Вишеструка важност умрежавања високих школа

У Високој школи примењених струковних студија у Врању, одржан је стручни скуп на тему “Оснивање Академије струковних студија Јужне Србије и националне Конференције високог струковног образовања”. То је наставак реализације ТЕМПУС пројекта који подразумева умрежавање свих Високих школа у Академију струковних студија.

ТЕМПУС пројектом Европске уније су обухваћене све високообразовне установе у Србији које реализују наставни план и програм по Болоњи. Међу 8 високих школа у Србији је и Висока школа примењених струковних студија у Врању. Герт Де Лепен, главни координатор ТЕМПУС пројекта из Белгије, каже да се реализацијом наставног плана и програма по Болоњи образовни систем у Србији знатно побољшава. Зато је важно да се високе школе умреже и формирају Академију. Тиме би и улога студената била изузетно важна, као што је у Фландрији на Универзитету у Белгији.

Студенти имају важну улогу у формирању и развоју Академије. Искуства из Фландрије говоре да су студенти још пре 10 година ангажовани на реализацији Болоњског програма у образовном систему Кахосинт Универзитета у Фландрији.

У оквиру Темпус програма, 8 високих школа у Србији формирало је радну групу за оснивање Академије. Један од најзначајнијих циљева формирања и рада Академије је омогућавање размене студената и професора не само у земљи, већ и у иностранству, чиме би се остварила међународна сарадња.

Реализацију Темпус пројекта и учешће Високе школе примењених струковних студија у Врању у формирању Академије, подржала је градска управа, као и Пчињски управни округ.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 18 септембар 2012 14:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter