Први котао на пелет у врањским школама

- Основна школа „Јован Јовановић Змај“ у Врању решила је вишегодишњи проблем грејања заменом старог котла на чврсто гориво, новим, на пелет. Инвестиција је реализована захваљујући подршци града. У школи очекују да ће инсатлирањем новог котла бити створени бољи услови за организовање наставе, да ће радијатори бити топлији и остварене значајне уштеде у набавци енергената.

Котао који је замењен био је стар око 6 деценија. Са сваком зимском сезоном јављали су се проблеми, или су недостајали делови, школа није могла да се у потпуности загреје како треба, а потрошња је константно била велика. Морало је нешто да се уради, каже директорка Милена Маринковић.

„Ми смо користили котлове који су уграђени 1961.године када је школа почела са радом. До сада је котао био у функцији у пару са другим котлом, који је ремонтован једном 1995.године. Дугогодишњим коришћењем и експлоатацијом котлова који су као енергентне користили дрво и угаљ дошло је до оштећења, што је представљало опасност и доводило је до слабијег загревања учионица и просторија у школи. Захваљујући подршци града, ми смо набавили нови котао на пелет, који ће много значити не само када је у питању боља температура у учионицама, бољи услови рада, него и економичнији, исплатљивији, безбеднији са становишта енергетске ефикасности и очувања животне средине и загађења“, каже Милена Маринковић, директорка школе.

Нема дилеме да је ова инвестиција била неопходна кажу помоћни радници и извођач радова. Утрошак енергената је био значајан, а ефикасност лоша, сада ће бити другачије.

„Ја морам да вам кажем да је ово право решење, јер преласком са чврстог горива на пелет који 70-80 посто боље сагорева биће боље грејање. Предност овог котла је што ће моћи да користи и гас. Овај котао може да ради на чврсто гориво, на пелет и гас. 59.. 2.32.. Радијатори ће бити топлији и моћи ће да се штелује температура. Ми смо одвојили мрежу. Грејаће се где треба, а где не, вентилима ће то бити регулисано. Деца ће имати много повољније услове за рад“ , објашњава Милорад Николић, извођач радова и стручњак за грејање. 

„ Са овим старим котлом смо имали много проблема. Не сагорева угаљ довољно, током дана убацимо по тону угља, а избацимо ојко 400 килограма пепела. Како би загрејали учионице долазимо у 1, 2, 3 ноћу. Како смо убацили нови котао, долазимо касније, мање енергената трошимо, мислим да ће бити економичније и да ће ваздух бити чистији , рекао је Стојан Пешић.

И наставници и деца примећују разлику. Деца кажу да су радијатори топлији. Да су се раније смрзавали појединих дана, сада је другачије.

-Ми се искрено надамо да ће сви наши проблеми са грејањем овим бити решени.Надамо се да је време угља, као грејног средства прошло 28.. 56.. Надамо се да температура неће варирати ноћу и дању и да ће ујутру када деца дођу бити топло у свим просторијхама, истиче Драган Накић, учитељ.

Међутим ово није једина лепа вест за ученике и наставнике школе „Јован Јовановић Змај“. Директорка је ексклузивно најавила још једну значајну инвестицију ускоро, којом ће бити решен још један горући проблем. Пројекат су заједнички подржали ресорно министарство и град.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 јануар 2021 16:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter