Одштампајте ову страницу

Председник Вучић на свом сајту представио Врањанца, учитеља МиДеја Истакнут

Без креативних и свестраних учитеља нема свестраних и креативних ученика, написано је на сајту „Најбоље из Србије“, председника републике у делу у ком он представља успешне, креативне, иновативне идеје, људе и пројекте, дакле све оно што на најбољи начин представља Србију. Већ други пут у кратком временском периоду, наилазимо на текст о Врању и Врањанцу.

Овога пута реч је о учитељу Миомиру Дејановићу МиДеју, који већ 25 година ради у ОШ „Светозар Марковић“.  

На сајту „Најбоље из Србије“ пише:

Миомир МиДеј Дејановић већ четврт века бави се позивом учитеља. У врањској ОШ „Светозар Марковић“ дружи се са ученицима и како каже, много је научио о деци и од деце, али се пре свега труди да ђацима пренесе сво знање које основношколско образовање треба да им пружи. Наглашава да се труди да буде учитељ каквог би и сам волео да има да је ђак – а то је учитељ који је спреман да се уздигне до нивоа детета и да са децом живи у истом свету.

„Посао учитеља обједињује већину мојих интересовања, допушта ми да се размахнем. Волим да пишем, да цртам едукативне стрипове и илустрације, да израђујем кратке образовне филмове, али и да та своја интересовања преносим на младе. Срећом, оно што је занимљиво мени, занимљиво је и ученицима. Лепо је радити и разговарати са децом, јер покрећу теме које су много занимљивије и ведрије од тема којима се баве одрасли. Највише волим да важне поруке деци преносим кроз стрип и кроз игру, јер им је то блиско и значајно повећава њихово учешће у наставном процесу. Ученици памте часове у којима учествују, уживају у њима“, прича учитељ Дејановић.

Љубав према стрипу пренео је и на своје ученике, а стрип применио и у настави. „Стрип у настави личи на игру, на забаву, а у ствари на ефектан и ефикасан начин омогућава да се кроз спој текста и цртежа понуђени наставни садржаји брже уче и дуже памте. Стрип децу оплемењује на забаван начин, јер се кроз стрип ненаметљиво преносе драгоцене животне поруке“, износи своје богато искуство у настави учитељ Дејановић.

Учитељ Дејановић наглашава да је стваралаштво највиши домет знања и да ће зато своје ученике и убудуће непрестано подстицати да и они стварају, како би доживели лепоту стварања. Наравно, мотивисаће их и личним примером.

„Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика. За сваког ученика је веома битан ментор, који га бодри и јача му вољу да истраје. Школе су пуне надарених ученика, само је потребно открити их и стрпљиво радити на неговању њихових талената. Деци поручујем да раде упорно и с љубављу, јер само из љубави настају узвишена дела. По мени, уметност је све оно што човек створи из љубави, а не из користољубља. Новац ионако временом губи вредност, а људска дела трају“, завршава своју причу Миомир МиДеј Дејановић.

Цео текст као и богату биографију и које је све награде освојио учитељ МиДеј, можете да прочитате на: https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/bez-kreativnih-i-svestranih-ucitelja-nema-svestranih-i-kreativnih-ucenika

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци

1 коментар