Писменост академије наука у новом издању

У издању Педагошког факултета у Врању изашла је из штампе књига Писменост академије наука Хаџи Тодора Димитријевића.

Прво издање ове књиге изашло је 1936. године, а декан поменутог факултета професор доктор Зоран Момчиловић дошао је на идеју да приреди и изда све књиге из библиографије Хаџи Тодора до којих су он и његови сарадници дошли, а то подразумева 18 издања од 1913. до 1977.  године.

Хаџи Тодор Димитријевић био је контроверзна личност српског академског друштва двадесетог века.

У делу Писменост академије наука сажета је његова стална борба са Српском академијом наука, коју је овај лингвиста стално критиковао.

Често се назива Дон Кихотом свога доба, а то да ли је он био у праву или не, остаје вечита расправа стручне јавности.

Поф. др Зоран Момчиловић, приређивач каже: ''Мени је он био интересантан јер се дотакао неких тема које су мене јако интересовале и мени се чини да се ради о једном изузетно храбром човеку, о томе говори чак и ова књига, иако њега називају Дон Кихотом у тој борби, јер књига говори о једном, под знацима навода ''сукобу'', једном интелектуалном сукобу са српским естаблишментом пре Другог светског рата и неоспорно се ради о једном интелектуалном авантуристи".

Момчиловић истиче да је додатно интересовање за овог знаменитог Врањанца код њега побудио професор доктор Момчило Златановић, као и дело Ристе Симоновића.

Из свих ових разлога он је одлучио да сакупи сва доступна дела Хаџи Тодора Димитријевића и да она угледају светлост дана у издању Педагошког факултета.

''Ова књига заправо има за задатак, како сам је ја разумео и схватио, да направи један интелектуални конфликт међу лингвистима који ће се бавити овим проблемима којима се бавио хаџи Тодор Димитријевић у сукобу са Александром Белићем, нашим великим научником, ректором и председником Српске Академије наука и уметности", истиче проф. др Зоран Момчиловић.

Поред доктора Зорана Момчиловића, приређивач овог издања је и Владимир Момчиловић.

На списку књига које ће доживети своје реиздање налазе се дела Хаџи Тодора Димитријевића од 1913. до 1977. године, а нека од њих која су издата на енглеском, шпанском и португалском први пут ће бити објављена на српском језику.

У прикупљању и припреми грађе помогли су и Александра Јанковић, Ана Спасић Стошић и Марија Михајловић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 10 септембар 2020 16:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter