Екипа РТВ-а у посети ђацима првацима Истакнут

Школска година траје већ двадесетак дана. Ученици су се већ уходали, створили свакодневни ритам који прате, професори и учитељи такође. Нас је интересовало како су се ђаци прваци снашли пошто је полазак у школу њихова прва важна животна прекретница. Посетили смо прваке у Основној школи ''Вук Караџић'' у Врању.

Дечја граја, жагор, осмеси на лицу, другарство, учитељица и њен пријатан тон при обраћању деци-слика је коју смо затеклу у првом два ОШ ''Вук Караџић''. Атамосфера радна, амбијент какав и доликује првацима, доминирају цртежи  на зидовима. А прваци расположени за разговор са нама.

Дуња Арсић каже: ''Учимо да пишемо, цртамо.Више ми се свиђа у школи него у вртићу. Наша учитељица је најбоља учитељица, није строга. Помало знам да читам и да пишем али научићу све, има времена.'' Јања Станојевић додаје: ''Свиђа ми се у школи. Јуче смо писали и мало цртали. Ја више волим да пишем. Волим и да рачунам. Знам да наша азбука има 30 слова.''

'' Највише волим када рачунамо. Другови и другарице су много добри. Нисам свима запамтила имена али највише се дружим са другарицом из предшколске групе,'' додаје Вера Илић.

Катарина Џољић је дугогодишња учитељица која је извела генерације и генерације ђака. На почетку разговора она нам објашњава да је решен проблем тежине школских торби. Како она каже, у учионици постоји ормар где деца одлажу своје књиге тако да кући носе само оне које су им потребне за домаћи задатак. Што се тиче рада са децом, она сматра да су се прваци већ уклопили и да су врло заинтересовани за рад.

''Ми учитељице скоро никада не завршимо први разред. Ту је усхићење, радост због поласка у школу. Ђаци прваци нам доносе неку нову енергију .Имамо неких новина у наставном програму.Трудимо  се да се прилагодимо. За сада све тече по плану. Ми учитељи гледамо да се деца што пре осамостале. Деца нам дођу са много предзнања, а ми смо ту да их усмеравамо и да надограђујемо знање. Пројектна настава је новина тако да постоји већа могућност за дечју креативност. Очекујемо да добијемо пројектор и лап топове  што ће нам олакшати рад. У првом плану ће и даље бити разговор са децом,'' каже учитељица Катарина.

Поштовање, међусобно уважавање, ред, рад и постављање граница које деца углавном поштују, правила су које су неопходна како би се изградио ауторитет учитеља, каже Џољићева. Дружење са првацима завршили смо на леп начин, песмом.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter