Даница Грујичић разговара са студентима и ученицима Истакнут

Неурохирург професор доктор Даница Грујичић разговарала је са студентима Педагошког факултета и ученицима средњих школа, као и њиховим наставницима и професорима. Представила је фондацију ''Заједно за младе'' која носи њено име, а коју су основали студенти Педагошког факултета у Ужицу и дала смернице како да студенти и ученици остваре одређена права или стипендију путем Фондације.

Амфитеатар Педагошког факултета био је препун студената, али и ученика средњих школа, наставника и професора. Као неко ко је доказан у својој области рада, али и уопште у науци, професор доктор Даница Грујичић изазвала је огромно интересовање. Сви су хтели да поставе питања, а говорило се о проблемима одласка из земље, проблемима у образовању, о марихуани и наркоманији, култури и медијима, о томе како постати успешан у својој професији али и о последицама НАТО агресије.

''Наравно да сада нема повећане радијације, наравно да нема опасности која је постојала 1999. године, али нано честице уранијума су отишле ко зна где и ко зна у чија плућа, бубреге, дебела црева. Ми не можемо све болести повезати са осиромашеним уранијумом, али оно што је држава била дужна одмах да уради, а није урадила, то је једна детаљна анализа животне средине, рећи које воде треба пити, које не и до ког времена, које њиве треба сејати које не и до ког времена, то је нажалост изостало'', рекла је проф. др Даница Грујичић, неурохирург.

''Долазак једне овакве особе која се бави општим и националним интересима и то чини одоздо, не са позиција моћи и не као човек који партиципира у политици, је од великог значаја за југ Србије, поготову за оне који ће учити младе људе и који ће учити како да будућа поколења остају овде и да нас буде више'', истакла је проф. др Данијела Здравковић, професор Педагошког факултета.

''Оно што је за нас значајно и битно је да ова кућа, на неки начин, поново облачи старо рухо, да она постаје отворена кућа за науку, културу, јавне трибине и за сва оваква дешавања'', рекао је проф. др Зоран Момчиловић, декан Педагошког факултета.

Даница Грујичић представила је и фондацију ''Заједно за младе'' која носи њено име, а коју су основали студенти Педагошког факултета у Ужицу. Циљ је да се помогне свој талентованој деци, од првог разреда основне школе, до завршних година факултета.

''Покушавамо да нађемо средства и да заиста ону децу која су најспособнија, најпаметнија, најталентованија, да нађемо начина да им помогнемо. Посебно нас интересује унутрашњост и средине у којима родитељи не могу да испрате све потребе једног талентованог детета'', додала је проф. др Даница Грујичић.

Учитељи, наставници, професори, и сами ђаци, колеге са факултета предлагаће најуспешније из области науке, уметности и спорта, који би требало да остваре право на неку врсту помоћи. Даница Грујичић истакла је жељу да наредна посета у Врању буде поводом стипендирања неког од студената или ученика.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 март 2019 15:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пожар на породичној кући у Дрварској - Радио Телевизија Врање https://t.co/s3BvvtP4rU via @tripplesworld
Пронађени остаци људског тела у селу Бојин Дел - Радио Телевизија Врање https://t.co/d19ZUIeUhd via @tripplesworld
Градоначелник честитао грађанима предстојеће празнике и најавио бројне инвестиције у 2020. - Радио Телевизија Врање… https://t.co/pt9nhv0mU7
Follow RTV Vranje on Twitter