Шта доноси нови школски Правилник: За непримерено одевање чишћење учионице

Од 15. септембра ступа на снагу Правилник Министарства просвете о друштвено-корисном раду. Правилник се примењује од прошле године у Закону о основама система образовања и васпитања, а сада је дефинисано и шта то значи конкретно у примени. Ученици који у школу донесу наркотике, туку другу децу, уништавају школску имовину, допишу оцене у дневник, мораће на друштвено-користан рад. Уколико ученик одбије да учествује у томе, родитељ ће сносити одговорност.

У Министарству просвете кажу да је циљ Правилника да се код ђака развије свест о последицама непримереног понашања. У лакше преступе се рачуна непримерено одевање, прљање школске имовине, кашњење на часовима. И за њих се може одредити чишћење школских просторија или продужени боравак у школи. За теже преступе, као што је насиље, вређање наставника, дрога и алкохол, ученик ће упоредо са изрицањем васпитне мере морати да помаже домару или фарба ограду у школском дворишту.

Врањски гимназијалци овако коментаришу Правилник: „Сматрам да је друштвено-корисни рад позитивна ствар и сматрам да ће да подстакне ученике да размишљају.“

„Мислим да је то корисно. Деца науче да су погрешила и како не треба да се понашају.“

„ То је добра идеја. Позитивно ће утицати на оне који чине прекршаје.“

„Мислим да ће то делом утицати, мада не скроз.“

Правилником је предвиђено да школа поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, и кривичну пријаву ради утврђивања одговорности ученика.

Ангажовање ученика ће се узети у обзир приликом закључивања оцене из владања.

„Већи део тих ствари које су прописане практично раде нека добра деца. Типа, помоћ наставницима у реализацији тема, часова, помоћ у изради зидних новина. Све те ствари су до сад радила деца која су изузетно талентована, добри ђаци, истичу се у свом одељењу. На овај начин ће деца која су кажњена радити задатке које су ова друга деца радила", каже Слађана Митић, педагог у Гимназији.

"Претпостављам да ће бити добро, у смислу да они схвате своју одговорност, да развију свест о томе да то што су урадили није било добро, да промене начин понашања према себи и околини. Али ја се плашим да не дођемо у ситуацију да ученици то не одраде форме ради да би се када прође наставило са лошим понашањем. То треба пратити."

Митићева додаје да је вероватно све ово добра ствар јер су ученици који праве преступе дубоко у себи можда незадовољни и несрећни, па ће их ово мало мотивисати. Вероватно је то у ствари суштина свега овога, каже Митићева.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

2 Коментара

  • Magda
    Линк коментара Magda субота, 15 септембар 2018 08:29

    Samo li Gimnazijalci imaju pravo da izraze mišljenje, pa se oni uvek uzimaju kao reprezentativni?

  • Magda
    Линк коментара Magda субота, 15 септембар 2018 08:28

    Samo li Gimnazijalci imaju pravo da izraze mišljenje, pa se oni uvek uzimaju kao reprezentativni?

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter