Почела берба кукуруза на територији Врања

Највећи број ратара у Врању и Пчињском округу ове године  очекују рекордан род кукуруза. Највише ће убрати они који су применили сву агротехнику, као и они који су засејали касне сорте.

Ова година биће берићетна за пољопривреднике који су засејали кукуруз. Но, због лоших искустава у претходних неколико година, површине под кукурузом смањене су за 30 одсто. Тако је на територији Врања под кукурузом око шетири хиљаде хектара, а у Пчињском округу укупно 10 хиљада хектара. Показало се као и увек, да ће најбоље резултате имати они ратари који су применили све агротехничке мере.

Међу њима је и Дејан Ивановић из Моштанице.

Ивановић је оценио да  су ове године временске прилике изузетно погодовале овој ратарској култури. На газдинству је применио све агротехничке мере почев од ђубрења стајњаком,дубоког јесењег заоравања, до мера које су потребне на пролеће.Очекује рекордан род од 15 тона по хектару.

Због велике влаге у клипу код касних сорти, ратари су почели са бербом  најпре раних сорти, где је влага  око 22 одсто.

Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне стручне службе истиче да ће приноси бити изнад просека.Ако знамо да је просечан род око 4 и по тоне по хектару, ове године ће код раних сорти бити до 8 тона, а код касних хибрида  из ФАО групе зрења 600 и 700, и до 14 тона по хектару.

Свакако, временске прилике односно падавине , итекако су допринеле берићетном роду. Али како стручњаци наглашавају, без примене агротехничких мера, овако доброг рода ипак не би било.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 септембар 2018 15:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

"Место за стварање и едукацију деце" - Радио Телевизија Врање https://t.co/FM4cK52ac8 via @tripplesworld
Јавни час сликања инспирисан делима Мирјане Бобић Мојсиловић - Радио Телевизија Врање https://t.co/1Km2byF5e2 via @tripplesworld
Апотека организује бесплатно мерење нивоа шећера у крви, током „Дана Врања” - Радио Телевизија Врање… https://t.co/3aTar4DEUq
Follow RTV Vranje on Twitter