Образовање

Образовање

Филип Ђорђевић, ученик другог разреда Гимназије "Бора Станковић" у  Врању  освојио  је сребрну медаљу на овогодишњем Државном такмичењу из Географије, на  НГО ( Национална географска олимпијада).

Његов ментор је Весна Богдановић, проф. географије.

Подсећања ради, Филип је претходних година освојио  сребро и бронзу на Европској географској олимпијади.

 Ученици врањске гимназије надметали су се на Републичком такмичењу из Српског језика и језичке културе. Богдан Стефановић постигао је сјајан успех, освојивши друго место. 

Три ученика гимназије „Бора Станковић“ у Врању представљали су како своју школу тако и наш град на републичком такмичењу из Српског језика и језичке културе које је одржано Тршићу. Богдан Стефановић, ученик треће година освојио је друго место, док су Уна Костић и Вукан Марковић добили захвалнице.

„Ја осећам једно велико задовољство и оромну срећу због овог успеха. Ово је мој највећи успех до сада у средњој школи. Искрено сам се обрадовао када сам сазнао вести. Био је мукотрпан рад. Спремање за такмичење је трајало месецима. Конкуренција је била озбиљна. Било је око 70 ученика трећег разреда од којих су најбољи освојили награде“, каже Богдан Стефановић, трећа година ИТ одељења.

„Пре свега сам одлазак у Тршић је једно велико искуство за све нас и представља велики успех. Конкуренција је била велика. Када смо ми чули да је гимназија „Бора Станковић“ освијила неко место ја сам одмах знала да је то Богдан и остила сам то неко узбуђење и радост као да сам ја освојила то место. Драго ми је због њега али такође али сво то искуство је један степеник који нас шаље даље у неке веће висине“, истиче Уна Костић, ученица друге године.

Драган Петровић и Јелена Цветковић су професори који су спремали  ученике за ово такмичење.

„Нисам се изненадио зато што сам увидео да се Богдан спремао темељито, до детаља. Када смо се припремали, приметио сам колико он залази у дубинну и колико има у себи музикалности и смисла за језик. И како он то осећа.

Гимназијалци су право да се надмећу у највишем рангу изборили након окружног такмичења.

 

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 18 мај 2022 14:11
На Републичком такмичењу из Српског језика и језичке културе, које се традиционално одржава у Тршићу, Богдан Стефановић, ученик трећег разреда ИТ специјализованог одељења  Гимназије "Бора Станковић" из Врања, освојио је друго место.
На овај ниво такмичења квалифиловали су се још двоје гимназијалаца, Уна Костић, ученица другог разреда и Лука Марковић, ученик трећег разреда, и остварили солидне резултате. Задовољство због остварног успеха ученика истакли су и њихови ментори, професори Јелена Цветковић и Драган Петровић.
*
На Државном такмичењу средњих школа Србије из физике које је одржано на Физичком факултету у Београду  14. и 15. маја  ученици  Гимназије „Бора  Станковић“ из Врања постигли су запажен успех. Трећа наградом  припала је ученику првог разреда  ИТ специјализованог одељења, Николи Радуловићу, док је ученик трећег разреда ИТ специјализованог одељења Лука Марковића похваљен. Заслуге припадају и ментору Славици  Цветковић, професорки физике која је припремала ученикеза такмичење.
Последњи пут измењено уторак, 17 мај 2022 16:48

Отворено je 22. Републичко такмичење из анатомије и физиологије чији су домаћини град Врање и средња медицинска школа ,,Др Изабел Емсли Хатон’’.

Учесници такмичења су ученици медицинских школа из целе Србије и са простора Косова и Метохије, укупно 19 школа са 55 ученика. Такмичење траје два дана, а специфично је по томе што школа домаћин саставља тест знања, па се управо из тог разлога не такмиче ученици школе домаћина.

Поздрављајући учеснике такмичења градоначелник Слободан Миленковић изразио је задовољство што је град Врање добио ту прилику да угости најбоље ђаке медицинских школа из Србије. ,,Предмети анатомија и физиологија су области које представљају основ медицине и уколико их добро савладате, лакше ћете разумети остале предмете из медицинске науке. Сама чињеница да сте стигли до републичког нивоа такмичења говори да сте вредни, жељни знања и пре свега спремни одрицања, које медицина подразумева. Међутим, кроз  то одрицање ви јачате и своју личност и брусите карактер за изазове који вам предстоје током даљег школовања и студирања’’, рекао је градоначелник Миленковић.

Он је нагласио да локална самоуправа пружа пуну подршку средњој медицинској школи, како кроз осавремењивање наставних учила и кабинета, тако и кроз реализацију бројних пројеката који су неопходни за унапређење здравствене заштите на територији града Врања.

„И у наредном периоду наставићемо да пружамо подршку школи јер се налази у центру Пчињског управног округа, тако да се овде школују ђаци из Косовског Поморавља, али и суседне Северне Македоније’’, истакао је градоначелник Миленковић. Госте је поздравила и директорка школе Гордана Јовановић. У програму су наступили ученици средње медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон".

Група од десет студената Педагошког факултета из Сомбора борави у Врању, док је десет врањских студената у Сомбору, у оквиру размене која је предвиђена споразумом два факултета.

Ово је први пут да студенти педагошких факултета са крајњег севера и југа могу да се упознају са методама рада својих колега који су територијално удаљени. Студенти Педагошког факултета из Сомбора су први пут у Врању, а оваква размена посета, али и искустава ће им много значити како би унапређивали свој рад. Кажу да има малих разлика у самој настави и раду два факултета, а да су веће културолошке и традиционалне разлике.

‘’Ово је идеја коју смо ми покренули са Педагошким факултетом у Сомбору, јер смо ми и до сада имали јако плодну сарадњу која се остваривала пре свега на научном и стручном плану са колегама из Сомбора у оквиру различитих међународних пројеката, па смо дошли на идеју да, поред сарадње наставника, омогућимо и студентим такву врсту контаката, како бисмо обогатили и употпунили њихов студентски живот. Ово је и прилика да популаризујемо свој град и учитељску професију,’’ каже Драгана Станојевић, деканица Педагошког факултета.

‘’Мислим да та енергија која се ствара између студената и професора је невероватна. Верујем да ћемо имати прилике да и надаље сарађујемо, да имамо неке нове заједничке пројекте и тако би студенти били мотивисани да раде више и сигурна сам да би били још бољи учитељи,’’ додаје Анђела Протић, сарадник на факултету.

Размена ће трајати целе недеље, а осим наставе, студенти се упознају и са културним и духовним наслеђем овог краја.

‘’Енергично, осети се тај османски дух овде, док је код нас утицај аустроугарске осетан. Осети се и тај дух по причању и тај пејзаж који нас окружује. Што се факултета тиче, ми више имамо природне науке на првим годинама студирања и у томе је разлика у раду на факултету, док су методике сличне,’’ каже студенткиња Кристина Перић Серенчер.

‘’Факултет је јако лепо уређен, супер је организован, смештај у ученичком дому је такође фантастичан, у Врању смо посетили Пржар, пејзажи су јако специфини, обишли смо и улице са кафићима, Дом војске, музеј кућу Боре Станковића и манастире. С обзиром да нико није био у Врању сви смо јако одушевљени,’’ додаје Иван Несеш. 

‘’Срећна сам што смо баш ми добили ту прилику да први гостујемо у Врању на Педагошком факултету. Доста тога смо обишли и разменили искуства са колегама, упознали смо се са професорима, постоји много разлика између предавања, али и доста сличних ствари које нас будуће учитеље и просветне раднике повезују,’’ закључује Исидора Герић.

 Сарадња на свим нивоима ће се наставити у наредном периоду, а како кажу на Педагошком факултету трудиће се да и убудуће припремају занимљиве активности за студенте.

 

Последњи пут измењено среда, 11 мај 2022 14:17
Страна 1 од 136

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter