Образовање

Образовање

Квиз ''Забављај се учи'' у продукцији Радио телевизије Врање већ две недеље привлачи велику пажњу гледалаца, што између осталог, потврђују и коментари на друштвеним мрежама. У другој емисији такмичиле су се екипе Основних школа ''Вук Караџић'' из Врања  и ''1.мај '' из Вртогоша. Гостујући у Јутарњем програму наше телевизије, екипе су пренеле утиске са такмичења. У другој емисији Квиза ''Забављај се и учи'' која је била на програму у недељу од 17 сати, екипа Основне школе ''Вук Караџић'' у Врању однела је победу над екипом Основне школе ''1.мај'' у Вртогошу. Школарци су се надметали у шест игара, борба је била жестока и такмичари су показали огромно знање. Они су још увек препуни утисака.

''Највише поена смо добили на игри са питањима, то је теоријски део квиза и једва чекамо да наставимо са такмичењем'',каже Леонора Ристић, ОШ''Вук Караџић''.

'' Желео сам да победимо, али нисмо били у потпуности сигурани да можемо то да остваримо. Имали смо огромно поштовање према противнику, спремали смо се дуго, а за наставак такмичења ћемо само да надоградимо знање.'', каже Богдан Миленковић ОШ''Вук Караџић''.

'' Било је треме на почетку, али временом када смо се упознали са правилима, било је лакше. Када смо стекли предност у такмичењу, пао нам је камен са срца'', каже Никола Ненков ОШ''Вук Караџић''.

Ученици школе ''1.мај '' из Вртогоша су гостујући у Јутарњем програму честитали победничкој екипи и рекли да су, учествујући у квизу ''Забављај се и учи'' стекли велико искуство.  

'' У квизу смо стекли много нових другара, али смо и научили много тога што нисмо знали. Забављали смо се, што је најбитније", каже Моника Антић, ОШ ''1.мај'' Вртогош.

'' Није да нисмо разочарани што смо изгубили али свесни смо да постоји следећа година, надамо се да ћемо учествовати и тада'', каже Јована Јањић ОШ ''1.мај'' Вртогош.

'' Свидео ми се квиз, не само што смо проширили наша знања, већ зато што смо стекли и нове пријатеље. Остаћемо у контакту'', каже Анђелија Митић ОШ ''1.мај'' Вртогош.

'' Мало сам разочаран због пораза, али шта да се ради. Европомима је моја омиљена игра. Уживао сам у свему'', каже Стефан Јовановић ОШ ''1.мај'' Вртогош.

 Утиске са такмичења са нама су поделиле и координаторке, професорке које су радиле са децом уочи такмичења.

'' Желим да похвалим идеју Радио телевизије Врање која реализује овај квиз, јер је ово прилика да се прошири знање, како учесници такмичења, тако и деца крај малих екрана'', каже проф. Верица Павловић ОШ ''Вук Караџић''.

''Деци се допала концепција квиза и организација. Знање није недостајало, али нису били довољно спремни као противничка екипа и то је разлог што су изгубили'', каже проф.Татјана Голубовић, ОШ ''1.мај'' Вртогош.

У трећој емисији квиза која  је на програму Радио телевизије Врање у недељу од 17 сати, такмичиће се екипе основних школа ''Бранислав Нушић'' из Ратаја и '' Краљ  Петар Први Ослободилац'' из Корбевца.

 

Лепе вести стижу нам из Основне школе „Светозар Марковић” у Врању. Ученице ове школе Леонора Ристић и Анђела Ристић освојиле су прво место на Европском првенству у роботици које је одржано у Хрватској. Ова победа води их на Светско првенство у Кини које ће бити одржано 28.новембра. У част победница, у овој школи јуче је приређена свечаност и спектакуларан дочек, данас су гостовале у Јутарњем програму наше телевизије, а пријем за њих данас је приредио и градоначелник Слободан Миленковић.

Пријем за Леонору и Анђелу Ристић приредио је градоначелник Слободан Миленковић који им је честитао на великом успеху и пожелео успех на предстојећем Светском првенству у роботици који ће бити одржан 28. новембра у Кини.

„Веома се радујем и срећан сам што сте постигли велики успех. У конкуренцији од 70 екипа које су се надметале у роботици, ви сте освојиле прво место на Европском првенству. Заиста велики успех, честитам и наставном особљу и директорки школе јер су успели да заинтересују децу за област која је перспективна и која је будућност развоја сваког друштва. На овај начин, деца добијају нови мотив да још више уче и раде. Истовремено сте и пример вршњацима да се радом може доћи до резултата”, каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Град Врање је подржао и омогућио одлазак Леоноре и Анђеле Ристић  на такмичење у Хрватској где су освојиле прво место а  градоначелник Миленковић је рекао да ће локална самоуправа и убудуће чинити све како би подржавала успешне и талентоване ђаке. Овако су јуче Леонору и Анђелу Ристић дочекали другари и колектив Основне школе „Светозар Марковић” у Врању и честитали им на невероватном успеху, а то је  прво место на Европском првенству у роботици које је одржано у Хрватској. Ове две скромне девојчице, нису криле узбуђење и радост збг резултата које су постигле. Кажу да се утисци још увек нису слегли али да већ крећу са припремама за Светско првенство у Кини.

„Било нам је задовољство да учествујемо на овом такмичењу. Нисмо очекивале овакав резултат јер је конкуренција била велика, било је доста учесника. Ово  ми пуно значи и ово је један од највећих мојих успеха у досадашњем школовању”, каже Леонора Ристић, ученица 8. разреда.

„Пресрећна сам, одушевљена сам и поносна на себе. Нисмо имали много времена за припрему али смо успеле да се за кратко време припремимо и победимо”, каже Анђела Ристић, ученица 8.разреда.

Њихов ментор, наставник информатике Саша Ристић каже да верује у Леонору и Анђелу и радује се одласку на Светско првенство у Кини. Очекивања су да се пласирају што боље.

„Ради се о томе да ученици програмирају робота који има одређени задатак и предвиђени временски прериод за који он треба да обави посао. Ученице су се одлично снашле, биле су јако заинтересоване и успех није изостао. Припремали смо се по десет сати дневно и често сам морао да их повлачим са редовне наставе како бисмо радили и због тога сам захвалан колегама који су имали резумевања за њихово одсуство са појединих часова”, каже Саша Ристић, наставник информатике. 

Последњи пут измењено уторак, 15 октобар 2019 15:03

Поводом обележавања Дечиjе недеље, Jавна Библиотека "Бора Станковић", организовала је интерактивне радионице са песником Властом Ценићем.

Велики број деце врањских основних школа окупио се да дочека и поздрави песника за децу, Власту Ценића. Они су уживали у интерактивним радионицама, а ово је била прилика и да мало попричамо о поезији, али и прози.

Деца кажу да воле поезију и песнике попут Љубивоја Ршумовића, Бранка Радичевића и друге, али има и оних који радије читају прозу, а ту се свакако издваја Гроздана Олујић.

Власта Ценић је песник југа, како га многи називају. Врањски основци и они мало старији уживају у његовој поезији, а он је овога пута одлучио и да свој рођендан, који је баш данас, прослави у Врању.

''Дуго нисам био у Врању, а сада када сам кренуо од једног Светог Саве пре пар година, онда сам често, и то је добро, ја се радујем због тога, зато што сматрам да деци југа недостају овакве ствари. Они заслужују да лепо раде, да им доведемо песнике из свих крајева земље, да им понудимо нешто лепо, ново, посебно, тако да се радујем сваком позиву, а када је он из Врања нарочито'', каже Власта Ценић.

Интерактивни сусрети су аутору и инспирација за нова дела, али оно што нас ускоро очекује од познатог песника за децу, није поезија, већ његов први роман који ће светлост дана угледати на овогодишњем Београдском сајму књига. Реч је о роману ''Немој никад рећи крај је.'' Ово је прво прозно дело аутора. ''И у том роману сам ја песник, ипак сам ја рођен као песник,'' истиче аутор.

Директор библиотеке Бора Станковић, која је и организатор интерактивних радионица, Зоран Најдић, поздравио је децу и госта и даривао му рођендански поклон, књигу ''Старинске куће Врања.''

У оквиру „Дечје недеље” гости гимназије „Бора Станковић” у Врању били су ученици нижих разреда ОШ „1. мај” у Вртогошу. За њих су гимназијалци одиграли представу ''Бајка из парка''. Била је то прилика и да се, уместо улазница, прикупе добровољни прилози за помоћ сиромашним ђацима те основне школе. Гости су се још дуго након представе дружили са глумцима гимназијалцима и фотографисали се, импресионирани Црвенкапом, вештицом, вуком, Ивицом и Марицом, ружним пачетом... Иначе, овај текст непознатог аутора гимназијалци су на свој репертоар поставили прошле школске године и већ су гостовали у неколико основних школа, увек изазивајући одушевљење најмлађе публике, којој је и намењен. Кроз савремени тренутак и актуелности из свог живота, они шаљу експлицитне еколошке поруке, пријемчиве за публику.

 

Jавну библиотеку „Бора Станковић”, посетили су ученици сва три одељења четвртог разреда Основне школе „Jован Jовановић Змаj” из Врања. Они су том приликом разговарали о дечjим правима и дискутовали о књигама коjе се баве овом темом. Деца су, такође, била у прилици да се упознаjу са радом Библиотеке и Дечjег одељења, као и са актуелним октобарским попустом на упис у Библиотеку коjи jе снижен за 50%. Упис за децу jе 150, а породични упис jе 300 динара и траjе годину дана.

 

Страна 1 од 107

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

РАДОСТ: У врањском породилишту 89 беба више него прошле године - Радио Телевизија Врање https://t.co/5LeZ3Lc6dV via @tripplesworld
Ниче теретана на отвореном у насељу Виктор Бубањ - Радио Телевизија Врање https://t.co/rZPvRUuTXR via @tripplesworld
Градско веће - Радио Телевизија Врање https://t.co/cgpZ2jgcQB via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter