Образовање

Образовање

Говорећи о тренду заразажених коронавирусом међу ђацима и студентима,министар просвете Бранко Ружић каже да бројке нису алармантне.

Постоји благи пораст међу наставницима и професорима – 1,5 до 1,6 одсто од укупно броја запослених, 0,5 одсто ђака у основним и 0,6 до 0,7 у средњим школама.

"Школе нису плодно тло за ширење вируса", додаје Ружић.

Као једини изузетак, ресорни министар наводи Врање где су, како је рекао, бројке помахнитале и да су због тога све школе прешле на онлајн наставу. 

Kреативно решење ученика основне школе Светозар Марковић ''Теретана као електрана'' победник је овогодишњег такмичења на тему Одрживи извори енергије и климатске промене. Глобални Дечји дизајн маратон истовремено се дешавао у 20 земаља, а ове године трећи пут је одржан у Београду. Такмичење се одвијало онлајн а ''екопетошколци'' су се показали као најбољи у великој конкуренцији.

Вила Станковић, Јована Стојичић, Лука Ордић и Давид Станојковић, окупљени у тим ,,Екопетошколци’’, победили су на трећем Глобалном дечијем ДИЗАЈНАТОН-у.

Реч је о такмичењу које је организовао КидХуб из Београда на тему „Одрживи извори енергије и климатске промене“. Хиљаду деце широм света у истом тренутку дизајнирало је предлоге решења за бољу планету.

На овом такмичењу, деца су решења креирала помоћу електро-компоненти, програмирања са Микробит-ом уз употребу и различитих креативних материјала. Победничко решење под називом  „Теретана као електрана“ осмислили су врањски основци.

Давид Станојковић објашњава њихов модел:

''Овде имамо генератор и акумулатор и направљени су од материјала који може да се рециклира. Гуму прикачимо на бицикл и генератор механичке енергије из њега иде у акумулатор и пуни батерију, а касније ту електричну енергију из батерије можемо користити за пуно ствари, као на пример за осветљење, мање електричне уређаје или пуњење мобилних телефона.''

Лука Ордић каже:

На педалу бицикле смо интегрисали микробит који броји количину кинетичке енергије. Радио таласима он шаље другом микробиту колико је батерија напуњена. том батеријом можемо напунити телефон, таблет или лаптоп и осветљавати школска дворишта. Моја улога на том такмичењу била је програмирање микробита. Ја сам програмирао и стављао програм и они су радили један део тог пројекта.

Вила Станковић додаје:

''Ми смо дошли на идеју да прочишћавамо, пре свега, наш ваздух да ученици могу да возе те бицикле и да се школска дворишта осветљавају и да могу ученици да пуне телефоне. Моја улога је била да нацртам и скицу где ми шаљемо писмо великим компанијама, како би нам они поклонили саднице дрвећа, да нас награде и да бисмо ми то дрвеће посадили у школско двориште и на тај начин прочишћавали ваздух. ''

Ово је још једна идеја Екопетошколаца коју ће они реализовати, а надају се да ће велике компаније одговорити њиховим захтевима. На тај начин би, кажу, правили мале шуме које би у будућности пречишћавале ваздух, смањиле температуру лети у том окружењу и биле праве мале фабрике кисеоника у граду.

''Стварно је ово велики успех. Ја сам презадовољна колики су успех деца постигла, ми ментори смо им помогли у томе. Они су прво слушали онлајн радионице 15. и 16. јануара, тада су учили о климатским променама, о програмирању микробитова, а онда су имали недељу дана да израде овај пројекат, наравно родитељи су се укључили у све то и одрадили смо одличан посао'', каже Ирена Ордић, учитељица.

''Ја сам веома поносна на њих. Поносна је и читава школа. На тај начин деца показују да свакодневно раде на унапређењу свог знања, да наставници раде на подизању квалитета наставе и ово на неки начин развија и такмичарски дух код друге деце,'' додаје Тијана Ђокић, директорка ОШ Светозар Марковић.

„Глобални Дечји дизајн маратон – Дизајнатон“ ове године истовремено се дешавао у 20 земаља, а ове године је трећи пут одржан и у Београду. Међу 1200 малишана из читавог света, нашло се тридесеторо деце из Србије.

Прототип ,,Теретана као електрана" тј. статичне бицикле поставили би у школска дворишта,  тако да би ученици и остали грађани имали прилику да се баве здравим начином живота и да учине нешто за нашу планету.

Последњи пут измењено уторак, 02 март 2021 12:21

Ученици Основне школе ,,Светозар Марковић’’ из Врања: Вила Станковић, Јована Стојичић, Лука Ордић и Давид Станојковић, окупљени у тим ,,Екопетошколци’’, победили су на трећем Глобалном дечијем ДИЗАЈНАТОН-у.

Реч је о такмичењу које је организовао КидХуб из Београда на тему „Одрживи извори енергије и климатске промене“.

„Глобални Дечји дизајн маратон – Дизајнатон“ ове године истовремено се дешавао у 20 земаља, а ове године је трећи пут одржан и у Београду.

Међу 1200 малишана из читавог света, нашла су  се  тридесет детета из Србије. Хиљаду деце широм света у истом тренутку дизајнирало је предлоге решења за бољу планету. На овом такмичењу, деца су решења креирала помоћу електро-компоненти, програмирања са Микробит-ом уз употребу и различитих креативних материјала. Са њима су радили едукатори из области дизајна,  екологије и одрживог развоја, као и нових технологија.

Победничко решење под називом  „Теретана као електрана“ осмислили су врањски основци. Прототип  ,,Теретана као електрана" тј. статичне бицикле поставили би у школска дворишта,  тако да би ученици и остали грађани имали прилику да се баве здравим начином живота и да учине нешто за нашу планету.

,,Екопетошколци’’ су дали решење тако што су направили прототип од материјала који може да се рециклира. Састоји се од генератора и акумулатора. Коришћењем бицикле механичка енергија се претвара у електричну и пуни батерију. На педалу бицикле интегрисали су микро бит који броји количину произведене кинетичке енергије и радио таласима шаље другом микро биту колико је батерија напуњена и колико је прикупљено електричне енергије. Прикупљена електрична енергија користи се за пуњење мобилних телефона, лаптопова  и осветљење школског дворишта. И то није све. Да би подстакли одговорност одраслих ,,Екопетошколци’’ планирају да, у оквиру пројекта, упуте дописе иницијативе великим компанијама које могу да их подрже у реализацији ове и у неких других идеја. Друштвено одговорне компаније би могле да их награђују тако што би им донирале саднице које би они садили у школском окружењу. На тај начин би правили мале шуме које би у будућности пречишћавале ваздух, смањиле температуру лети у том окружењу и биле праве мале фабрике кисеоника у граду.

Имаjући у виду тренутну епидемиолошку ситуациjу на териториjи града Врања, Кризни штаб је донео одлуку да поједине школе прелазе на онлаjн наставу. 

Број новозаражених, како ученика, тако и професора, свакодневно се прати, каже заменица градоначелника Зорица Јовић:

„Бележимо свакодневно пораст или пад позитивних, и ученика и запослених у свим установама образовања. Сваког јутра директори достављају податке инспекцијској служби која обједињује податке и доставља штабу на дневном нивоу. Паралелно се води евиденција у Заводу за јавно здравље.“

По најновијим подацима, у Врању је једно дете старости до пет година оболело, од 6 до 14 година деветоро и од 15 до 19 година шесторо новооболелих ученика. На основу тих података и стручног мишљења Завода за jавно здравље Врање, Градски штаб за ванредне ситуациjе усвоjио jе препоруку да следеће основне и средње школе пређу на онлаjн наставу наредних 14 дана: основне школе Вук Караџић, Jован Jовановић Змаj, Радоjе Домановић, Бранко Радичевић, а средње Хемиjско-технолошка, Техничка, Медицинска школа, Економско-трговинска и Гимназиjа.

Учење на даљину се препоручуjе за ученике виших разреда наведених основних школа од 5. до 8. разреда и свих разреда средњих школа.

Ова препорука послата jе Министарству просвете ради добиjања сагласности.

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 26 фебруар 2021 14:43

Штаб за ванредне ситуациjе у Врању апелуjе на све грађане да буду веома одговорни и да се и даље придржаваjу свих превентивних мера у циљу заштите од заразне болести Ковид 19.

На седници је донет и закључак да све основне и средње школе настављаjу са редовним одвиjањем наставе по моделу Министарства просвете, науке и технолошког развоjа, уз поjачану контролу поштовања превентивних мера заштите од вируса Ковид 19.  

Градски штаб за ванредне ситуациjе је још једном апеловао и на све послодавце, да редовно предузимаjу све неопходне превентивне мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, као и да се придржавају препорука и упутстава надлежних министарстава у циљу спречавања ширења инфекциjе.

Послодавац jе дужан да у циљу осигурања заштите и здравља запослених, радно ангажованих и странака, обезбеди све опште, посебне и ванредне мере коjе се односе на хигиjенску сигурност обjеката и лица, стоји у закључку градског штаба.

 

 

Страна 1 од 121

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter