Одштампајте ову страницу

Епидемиолошка ситуација све боља

Епидемиолошка ситуација коронавирусне инфекције на подручју Пчињског округа је из дана у дан све боља и сада је карактерише као несигурна, каже епидемиолог др Слађан Станковић. Охрабрујући су најновији подаци да је од 131 тестиране особе само 11 новозаражено и сви пацијенти су из Врања. У осталим општинама округа нису забележени нови случаjеви заражавања коронавирусом.

-Опадајући тренд оболевања се наставља, смањује се и број хоспитализованих пацијената у ковид болницама Здравственог центра. Тренутно је на болничком лечењу 35 пациjената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док jе на кисеонику 26 пациjената. Последњих дана се региструју лакше клиничке слике, мањи је број пнеумонија, јуче нису регистроване приликом рендгенских снимака у ковид амбуланти АТД. Смањује се и број првих прегледа, истиче доктор.

С обзиром да су пред нама празници, увелико се организују предновогодишње и новогодишње прославе у угоститељским објектима. Станковић упозорава да би требало да се интензивирају контроле ковид пропусница како на тим окупљањима не би дошло до заражавања.

-Таква окупљања представљају ризик да се погорша епидемиолошка ситуација. Треба избегавати скупове. Неопходно је да се контролише постојање потврда о негативном антигенском тесту  и ковид пропусница. Апел је да се ригорозније поштују та правила, како не би дошло до тога да на прославама присуствују особе које немају антитела јер то може да изазове масовно заражавање и ширење вируса, упозорава доктор.

Када је реч о вакцинацији, још увек је недовољан број особа које су примиле вакцину на територији града Врања. Станковић додаје да још увек није касно и да би требало да следимо пример земља у којима је проценат вакцинације око 90%. Од почетка имунизације  до сада на подручју нашег града дато је укупно 114.929 доза свих вакцина.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 20 децембар 2021 13:09

Сродни чланци