Одштампајте ову страницу

Епидемиолошка ситуација коначно стабилна

Епидемиолошка ситуација у округу је коначно стабилна, каже доктор Слађан Станковић из Завода за јавно здравље у Врању. Број новозаражених у округу је недељу дана у опадању.

На ковид 19 тестирано jе 180 особа са териториjе Пчињског округа. Новозаражених има само у Врању и Сурдулици, док су остале општине без нових случајева короне. Опадајући тренд у оболевању се наставља и епидемиолози се надају да ће, уз поштовање свих препоручених мера, тако остати и у наредном периоду.

''Сада можемо да кажемо да је стабилна епидемиолошка ситуација, јер региструјемо испод 10 посто новозаражених на дневном нивоу, према јучерашњем пресеку, то је 8,9 посто. У апсолутним бројевима, 16 новооболелих особа од 180 тестираних, 10 у Врању и 6 у Сурдулици, у осталим општинама се не региструје оболевање, смањује се и број хоспитализованих пацијената,'' каже доктор Слађан Станковић.

Доминирају отпусти у односу на пријеме, а смањује се и број првих прегледа у ковид амбуланти. На болничко лечење примљена су четири пацијента, а отпуштено је седам. На лечењу у ковид болницама jе 48 пациjената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 35 оболелих.

Само уз масовнију вакцинацију и поштовањем мера можемо одржати епидемиолошку ситуацију на овом нивоу.

''Важно је да у овом зимском периоду одржимо поштовање мера, да то буде саставни део нашег понашања, да некако дођемо до пролећа, после ће бити лакше, и важно је, па макар и по мало, да се повећава проценат вакцинације. Било би свакако боље да се радно активно становништво масовније вакцинише и треба да схватимо да ћемо само тако победити пандемију. Пролеће и лето можемо очекивати само са појединачним случајевима или јењавањем пандемије, без обзира на појаву нових сојева, уколико имамо висок проценат вакцинисаних. Трећа доза дала је резултате, ковид пропуснице дале су резултате, наше понашање дало је резултате, тако да тако треба да наставимо,'' закључује Станковић.

У наредном периоду вероватно ће бити масовнијих окупљања, као што су славе и новогодишње прославе, а ту посебно обазриви морају бити невакцинисани и хронични пацијенти.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 13 децембар 2021 14:47

Сродни чланци