Одштампајте ову страницу

Двоцифрени корона бројеви опомињу

Охрабрујући подаци у Пчињском округу када је вирус корона посреди. Бројке падају, а са њима и епидемиолошка ситуација је добила карактер неповољне, уместо ванредне.

"Негде од почетка новембра има опадајући тренд епидемиолошка ситуација. Она је сада неповољна, није више ванредна, јер нису пуни болнички капацитети. Оно што даје карактер неповољне епидемиолошке ситуације је број хоспитализованих особа, број особа на кисеонику, све су то средње тешке клиничке слике. 58 особа је на кисеонику у ковид болницама у Врању од укупно 88 хоспитализованих што је и даље тешка ситуација, међутим, охрабрује то што пада број новозаражених на дневном нивоу", каже др Слађан Станковић.

Уколико се овакав тренд обољевања настави, по епидемиолошкој градацији, ситуација би могла да пређе у несигурну, што је добро. Епидемиолози теже да епидемиолошку ситуацију доведу у такво стање, односно да се региструју само појединачни случајеви како је било у јуну и јулу ове године.

Међутим ово је још увек јак талас са опадајућим карактером.

"Према последњем пресеку од јуче 18,8 посто је новозаражених, 66 су новооболела лица од 351 тестираног узорка. И даље Врање има највећи број оболелих 37, мало је дошло до смањења у обољевању што се апсолутног броја Сурдулице тиче, тамо су 3 особе оболеле, 9 у Владичином Хану, 5 у Бујановцу, 10 у Босилеграду и 2 у Трговишту. У Прешеву немамо оболелих", додаје епидемиолог.

У 80 до 85 одсто случаја доминирају лакше клиничке слике које не захтевају хоспитализацију и стиче се утисак да је вирус смањио брзину преношења, а свакако је томе допринело и поштовање свих мера које су на снази али и повећани проценат вакцинисаних. Пример позитивне праксе је општина Прешево где је проценат вакцинисаних 78 посто, у Врању је тај проценат 72 посто укључујући и грађане Северне Македоније, 58 процената је у Босилеграду, 48 у Сурдулици и Бујановцу, док најлошији скор има Владичин Хан са само 37 одсто вакцинисаних грађана.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 новембар 2021 12:45

Сродни чланци