Одштампајте ову страницу

Ковид пресек - бројеви стагнирају

Према подацима Градског штоба за ванредне ситуације, још 71 особа је заражена вирусом корона, од 396 тестираних са територије округа. 43 су из Врања, 8 из Сурдулице, 7 из Босилеграда, по 5 из Владичиног Хана и Буjановца и 3 из Трговишта. Када је реч о ковид болницама Здравственог центра тренутно је хоспитализовано 88 пацијената и реч је углавном о старијим особама, мада има и млађих пацијената од 30 до 40 година старости, каже коородинатор др Жарко Митић и додаје да су од свих пацијената на болничком лечењу само две особе вакцинисане.     

-Последњих дана број  хоспитализованих пацијената у ковид болницама је непромењен. Реч је о пацијентима са тешком клиничком сликом који захтевају подробније лечење. Смањен је прилив нових пацијената. Дневно имамо три до четири пријема и исто толико отпуста. На кисеонику је 67 пацијената они захтевају већи проток кисеоника, од 20 до 30 литара, каже координатор ковид болница ЗЦ др Жарко Митић.

Пацијенти са тешком клиничком сликом, којима је потребна кисеонична потпора, имају повишену телесну температуру три до четири дана, глад за ваздухом и у већини случајева јаку главобољу. Карактеристично за те пацијенте је замор, у тој мери да не могу да ходају.

-Тај замор је последица разарања митохондрија у ћелијама тако да већина тих ћелија остаје без хране, што резултира страховитим боловима у мишићима. Без обзира на све то, болови престају , код некога за шест месеци, код некога за годину дана. Корона још увек није испитана болест у потпуности, оно што се примећује код већине пацијената је да се након лечења и прележане короне јавља велики број симптома постковид синдрома, који је у многим случајевима опаснији чак и од саме болести, објашњава доктор.

Пацијенти се жале на многе тегобе након прележане короне, последице су разноврсне, могу да се одразе на све делове тела, почев од несносних главобоља па до проблема са ногама, каже доктор Митић. Он додаје да ковид није само болест плућа, то је системска болест која напада цело тело, поготово најслабије тачке у организму и истиче да су забележени и случајеви привременог слепила код појединих пацијената, што само потврђује о каквој болести се ради.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 новембар 2021 13:45

Сродни чланци