Одштампајте ову страницу

Почиње вакцинација и против сезонског грипа Истакнут

Епидемиолошка ситуација важи још увек за ванредну иако се бележи благи пад у обољевању од коронавирусне инфекције. Како нам полако стиже период хладног времена, поред бриге о вирусу корона, свакако треба обратити пажњу и на сезонски грип, а сада је према речима епидемиолога др Слађана Станковића, право време вакцинисати се и зиму провести мирно у топлини свог дома.

Број особа са средње тешким клиничким сликама изазваних ковид инфекцијом и даље је значајан. Ипак, ових дана, мањи број наших суграђана јавља се у ковид амбулантама и Домовима здравља на територији Пчињског округа. Према последњим информацијама проценат новозаражених у нашем округу је 26,8%, што би у апсолутним бројевима значило:

"138 новооболелих од 515 тестираних, Врање има 79 оболелих, највише што се тиче општина, затим Сурдулица 16, Владичин Хан 15, 11 особа у Бујановцу, 13 у Трговишту, 3 у Босилеграду и 1 у Прешеву. Бројеви дакле показују да се у свим општинама региструје обољевање, нешто мање у Прешеву у односу на друге општине, али оно што свакако забрињава је значајан број хоспитализованих. У Врању је тај број 114, у ковид болници у Сурдулици су попуњени капацитети, негде око шездесетак особа је хоспитализовано. По десетак особа се хоспитализује на дневном нивоу, вирус је у овом тренутку достигао свој максимум“, каже др Станковић.

Када је вакцинација посреди вакцине има довољно и не престаје апел да се треба што пре вакцинисати. А када већ говоримо о вакцинацији, не можемо а да се не осврнемо и на предстојећу сезону грипа.

„ Ми смо добили Торлакову вакцину трокомпонентну, организацијске припреме су у току. Ове недеље почиње вакцинација против сезонског грипа, до краја недеље се очекује и четворокомпонентна вакцина. Вакцинацијом ће бити обухваћене све ризичне категорије и спроводиће се као обавезне. Она је обавезна за особе у посебном ризику и за здравствене раднике. Особе у посебном рузику су, пре свега труднице, хронични болесници који болују од плућних болести, затим кардиоваскуларни болесници, али не и они са хипертензијом, затим особе са метаболичким болестима као што је шећерна болест, гојазне особе, оне са неуролошким сметњама, оболели од ХИВ-а и са малигнитетима. Све су то категорије код којих је вакцинација обавезна“, каже др Слађан Станковић.

За све остале, имунизација се одвија уз сагласност. Сваке године, као по неком правилу грип се јави крајем новембра или почетком децембра. Да би се стекао имунитет потребно је да прође две до три недеље, тако да је право време за вакцинацију управо сада, по речима др Станковића.

Бојазни о мешању вакцине против короне и сезонског грипа нема.

„Према препорукама које смо добили са Института Батут моћи ће да се приме обе вакцине само у различитим екстремитетима. За све ове године искуство нам је показало да неких тежих нежељених реакција нема“, додаје епидемиолог.

Сваке године одзив грађана за вакцинацију против сезонског грипа је одличан и по речим епидемиолога врањског Завода за јавно здравље, током сезоне све дозе вакцине се потроше и не сумња да ће тако бити и ове.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 12:43

Сродни чланци