Одштампајте ову страницу

Благи пад броја новозаражених, повећан број вакцинисаних

Епидемиолошка ситуација на подручју Пчињског округа је и даље ванредна али приметан је мањи број пријема у ковид болницама Здравственог центра. Мањи је и број првих прегледа у ковид амбуланти АТД што је  охрабрујућа вест и знак да се назире стагнација у оболевању, каже епидемиолог др Слађан Станковић и износи најновије податке о новооболелима.

"Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 28,9%  . Према последњим подацима Завода за јавно здравље, на ковид 19 тестирано jе 516 особа са териториjе Пчињског округа. Анализе су показале да jе 149 њих заражено коронавирусом. Од овог броjа 83 су из Врања, 24 из Буjановца, по 13 из Сурдулице и Владичиног Хана, 10 из Трговишта, 5 из Босилеграда и jедан из Прешева. Број средње тешких клиничких слика се смањује што нам улива наду и треба да нам служи као подстрек и мотивација да поштујемо мере и да се вакцинишемо како бисмо што пре изашли из ванредне епидемиолошке ситуације", каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Без обзира на смиривање које се назире, поштовање мера и држање социјалне дистанце је неопходно и даље. Иако на Кризном штабу нису донете ригорозније мере, треба избегавати боравак у групи, на шта нас упозоравају тешке клиничке слике , каже епидемиолог.

У ковид амбуланти АТД током jучерашњег дана обављено jе 289 прегледа, од чега jе 107 првих.  У ковид болницама хоспитализовано jе 110 пациjената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док jе на кисеонику 59 пациjената. У ковид болници у Сурдулици су такође попуњени  сви  капацитети , каже епидемиолог .

Што се тиче вакцинације, приметан је благи пораст броја вакцинисаних грађана са територије града Врања у односу на претходни период.

"У септембру је на вакциналним пунктовима у Спортској хали дато 10.370 прве, друге и треће дозе вакцине. На дневном нивоу у просеку се вакцинише око 350 грађана. Радним данима тај број је већи. Било је и дана када је на дневном нивоу вакцину примило и до 500 грађана. Пар дана уназад у току дана се вакцинисало око 370 грађана", каже др Никола Трајковић координатор за вакцинацију .

Трећу дозу вакцине до сада је примило близу 7.000  од 32.000 комплетно вакцинисаних грађана са територије града Врања, додаје  Трајковић и апелује на грађане који се до сада нису вакцинисали, да то учине, како би се коначно стало корони на пут.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 06 октобар 2021 14:05

Сродни чланци