Одштампајте ову страницу

Др Марина Џикић о томе како вакцине делују на организам

Вакцине се нашироко сматрају једним од највећих медицинских достигнућа савременог света.

Др Марина Џикић управница Дома здравља објашњава како функционишу вакцине и зашто морају да стигну до огромног броја људи да би дошао крај нашим социјално дистанцираним животима.

Говорећи о значају и ефектима вакцине докторка  прави паралелу између оних  против короне и обавезних вакцина које примају  деца до 18. године живота.

Према подацима Светске здравствене организације, сваке године вакцине спрече два до три милиона смртних случајева, зауставе више од 20 смртоносних болести.

Дечје болести које су биле честе данас су све ређе, а велике богиње, које су убиле стотине милиона људи, данас су искорењене.

Докторка прави поређење између обавезне вакцинације код деце и имунизације против короне.

"Обавезна вакцинација за децу предвиђа вакцинисање од рођења до 18. године живота. Прва вакцина прима се при отпусту из  породилишта, то су БЕ СЕ ЖЕ  вакцина и хепатит Б . Желим да направим поређење. Када бебе од два, три килограма могу да прими вакцину и да је одлично поднесу, што не би могле и старије особе. Хоћу да кажем грађанима да не треба да се плаше вакцине. Она има за циљ подизање имунитета који ће нас, у овом случају у доба короне,  штитити од ковид инфекције , а уколико дође до обољења она спречава стварање теже клиничке слике  и смртни исход. Годинама радим са децом и са вакцинама и видим колико дају добре резултате, евидентно је да деца не оболевају од тешких болести", истиче докторка.

На питање, када ће се створити антитела након примања вакцине против короне Џикићева одговара да то зависи искључиво од организма и да је то индивидуална ствар.

"Некоме се антитела створе после месец дана, некоме је потребно више времена. Не треба  да плаши грађане ако титар антитела није висок, а  вакцинисани су. Вакцина има за циљ да делује на наш организам и на наше меморијске ћелије. Оне памте вирус и у случају да вирус уђе у наш организам, меморијске ћелије почињу да стварају антитела масовно и зато тврдим да вакцина много значи", истиче докторка.

Џикићева сматра да није неопходно радити тест на антитела након вакцинације јер титар антитела варира из дана у дан и то није мерило колико је неко заштићен.

Она подсећа да је потребан опрез и након примања вакцине и додаје да је потребно да се вакцинише огроман броја људи како би се створио колективни имунитет и како би дошао крај нашим социјално дистанцираним животима.  

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 06 мај 2021 13:51

Сродни чланци