Одштампајте ову страницу

Нове мере: тржни центри, угоститељи и услужне делатности за викенд раде до 20 часова

Републички Кризни штаб заседао је данас како би се размотрила епидемиолошка ситуација и донеле нове мере у борби са вирусом ковид 19. Нова седница највероватније ће бити у понедељак када ће се одлучивати о томе какве ће мере важити за Нову годину.

Новом одлуком Владе омогућен је рад до 20 сати трговинским и угоститељским објектима, уз повећану контролу поштовања епидемиолошких мера.

Ова мера се односи и на услужне делатности – фризере, салоне лепоте, теретане. 

Новим мерама обухваћени су затворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност трговине на мало, а чија је површина већа од 300 квадратних метара.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић нагласио је да у поменутим установама морају да функционишу ковид редари који морају обезбедити да се поштују мере, дистанца и примена дезинфекције.

"Ревидирали смо један део у уредби која говори о квадратним метрима, квадратуру смо подигли на девет метара квадратних.'' 

На терену ће бити ангажован повећан број санитарних инспектора, који ће контролисати поштовање мера у објектима и хотелима, нарочито на Копаонику и Златибору.

Према ранијим мерама објекти и установе из области културе могу да раде сваког дана до 21 час, достава хране могућа је 24 часа седам дана у недељи, апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу такође да раде нон стоп без ограничења, а ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично, где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити и радним данима и викендом до 21 час.

На снази су и претходно донете мере које се примењују при уласку у земљу.

И даље се не знају мере за дочек Нове године, а очекује се да нова седница Кризног штаба буде одржана у понедељак.

Епидемиолози су раније говорили да није реално да ће се Нова година дочекивати као да се ништа не дешава.

И даље важе добро познате епидемијске мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовног прања руку, држања одстојања од других људи, дезинфекција свих површина, као и често проветравање просторија.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 25 децембар 2020 17:30

Сродни чланци