Одштампајте ову страницу

У једној основној школи у Врању од короне оболела два наставника

Епидемиолошка ситуација коронавирусне инфекције у нашем округу је све боља и из дана у дан стабилнија, рекао је гостујући и јутарњем програму наше телевизије епидемиолог др Слађан Станковић. Он је нагласио  да у петак и суботу ниједан од послатих узорака на анализу није био позитиван на корону.

Током јучерашњег дана, у ковид амбуланти АТД обављен је 41 преглед, а од тог броја 29 је првих прегледа, а контролних 12. Узоркована је крв код 35 пацијената и сачињена су 24 РТГ снимка плућа. Такође, урађено је 8 ПЦР и 36 брзих тестова.

-Јуче смо регистровали само два новооболела, једна особа је са подручја Бујановца а једна из општине Прешево. Ради се о старијим лицима. Можемо да кажемо да епидемиолошка ситуација поприма мирнији ток што се Пчињског округа тиче. У врањској ковид болници тренутно је  хоспитализовано  17 пацијената . Од тог броја позитивних је 5, а нових пријема није било. Мање је јављања пацијената у свим ковид амбулантама у округу. Епидемиолошка ситуација може да се погорша у сваком тренутку уколико не водимо рачуна, истакао је епидемиолог др Слађан Станковић.

У васпитно-образовним установама се поштују све мере предострожности али упркос томе забележено је заражавање од короне у једној основној школи у Врању. Ради се о предметним наставницима.

-Оболела су још два наставника једне основне школе, до сада их је укупно петоро. Тамо су већ предузете мере и ситуација је под контролом. Они се тренутне лече и вратиће се у колектив када резултат покаже да је све у реду. Установили смо да не постоји разлог да се у тим одељењима прекида настава. Наставници који су задужени за надзор у школама у сарадњи са нама епидемиолозима су активни и разматрамо све сумњиве случајеве. До сада пи си ар тестовима нисмо доказали да има оболелих ученика, објашњава епидемиолог.

Појачан здравствени надзор за повратнике из иностранства се одвија по упутствима Кризног штаба. Грађани који долазе са летовања се углавном пријављују електронским путем и попуњавају упитнике. На тај начин добија се увид у њихово здравствено стање и веома је важно што су грађани то озбиљно схватили и што поштују одлуку Кризног штаба. На тај начин спречавамо ширење коронавируса, додаје Станковић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 21 септембар 2020 19:16

Сродни чланци

1 коментар