У ковид болници 20 пацијената

Током jучерашњег дана, у ковид амбуланти АТД обављено jе 87 прегледа, а од тог броjа 40 првих.

Узоркована jе крв код 48 пациjената и сачињено 36 РТГ снимака плућа. Урађено jе девет ПЦР и 38 брзих тестова.

У  ковид болници је тренутно смештено 20 пациjената. Примљена су три нова пациjента.

Епидемиолошка ситуација на територији града је и даље несигурна, каже др Јелена Станковић из Завода за јавно здравље.

Током јучерашњег дана пристигла су 52 резултата пи си ар теста и од тога је један позитиван на ковид инфекцију . Ради се о особи из Бујановца.

Најповољнија ситуација је у општинама Владичин Хан и Сурдулица.

Податак да је током јучерашњег дана пристигао резултат о само једном новооболелом од короне не значи да вирус слаби јер је претходног дана било више.

Број новооболелих зависи искључиво од прегледа у ковид амбуланти и од броја узорака који се пошаљу на тестирање.

"Што се тиче Здравственог центра у Врању  у ковид болници је тренутно смештено 20 пациjената, од коjих је седам позитивних на коронавирус док је у Специјалној болници у Сурдулици хоспитализовано 12 пацијената. Тај број варира и даље има тежих пацијената тако да је неопходна обазривост и опрез", каже др Јелена Станковић из Завода за јавно здравље. 

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће сви наши грађани који од данас након 18 часова уђу у земљу, бити под посебним здравственим надзором. 

При преласку границе они ће добити здравствено упозорење  у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

"Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на интернет адреси e-zdravlje.gov.rs. Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту. Уколико неко није у могућности да попуни упитник електронским путем, телефонским путем се јавља Заводу за јавно здравље и лекар ће проценити да ли та особа треба да оде у ковид амбуланту на преглед или не. Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед. Период посебног здравственог надзора траје 10 дана", каже наша саговорница.

Десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19.

Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи. 

Епидемиолог Предраг Кон подсећа да су казне за стављање здравља људи у опасност прописане законом и да се крећу од 50 до 150.000 динара.

Кон додаје да су друга места ризика школе, славе, празници и да ће исти систем надзора грађана највероватније бити примењиван и касније, укључујући и дочек Нове године.

Сматра да је друга варијанта ванредно стање.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2020 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter