Градоначелник: Појачане мере заштите у фабикама Истакнут

Градоначелник Врања Слободан Миленковић гостујући у нашем програму рекао је да су на снази ванредне мере заштите од вируса.

У свим фабрикама морају да постоје лица која су задужена да контролишу спровођење мера заштите од инфекције.

На уласку у фабрике ће се попуњавати упитник да ли су радници прележали вирус или имали неке симптоме који указују на инфекцију и у складу са тим ћесе поступати даље.

Они који су болесни неће моћи да уђу и раде, како не би угрозили друге раднике.

Поновио је да је обавезно ношење маски, заштитиних рукавица и држање дистанце, не само за запослене већ за све грађане, јер су то проверене мере заштите.

Ванредне мере ће бити ту све док се не прогласи крај епидемије. Јасни су  епидемиолошки критеријуми и поступаће се у складу са тим.

Кључна ствар ће бити ванредни надзор у фабрикама и аутобуски превоз. Формираћемо један оперативни тим који ће вршити контролу и пратити ситуацију на терену, рекао је градоначелник Врања, јер је то препознато као потенцијална опасност за ширење заразе.

На  јучерашњем  Кризном штабу у Врању анализирана је укупна епидемиолошка ситуација. Анализирали смо све контакте,процедуре и које ћемо мере даљепредузимати како се не би дешавале изненадне ситуације. Анализирали смо комплетну стуацију током ноћи у ковид болницама и добро је  да је смањен притиса на ковид абланте,  не јављају се нови контакти из фабрике намештаја „Додић“ тако да не очекујемо пораст новозаражених из ове фабрике, рекао је градоначелник Миленковић.

Радимо на припремама додатних мера. Сутра ће бити седница градског Кризног штаба. Усвојићемо додатне мере. Обилазићемо колективе, фабрике, јавне установе, све оне објекте где се ради у затвореном простору. Задатак нам је да формирамо групе у привредним објектима које ће спроводити мере заштите. Мораће да одреде лице које ће контролисати и формирати правне групе за контролу спровођења превентивних мера.

Сви запослени ће при уласку у фирму попуњавати упитник у коме ће се изјашњавати да ли имају неке симптоме и да ли су били у контакту са неки од заражених, рекао је градоначелник.

Геокс је добар пример, одмах су идентификовали особу са симптомима, затворили фабрику и спречили ширење инфекције. И Додић је одмах реаговао. Први симптоми у овој фабрици су се јавили 9. маја, 11. маја су се јавили у ковид амбуланте, сви су тестирани. 12. увече су стигли резултати. 13. је фабрика затворена за рад. Тренутно имамо  36 позитивних из фабрике Додић који су смештени на старој Хирургији, са лакшом клиничком сликом, каже Миленковић и додаје да има још десет места на старој хирургији, а у току дана се  очекује отпуст тако да ће бити слободних места и на Инфективном и Грудном одељењу. Припремамо и стару психијатрију за пријем пацијената, али се надам да до тога неће доћи, каже он.

Мали је број пацијената са упалом плућа и сви тежи пацијенти су упућени за Ниш. Деца су смештена на педијатрији у Нишу.

У понедељак Геокс почиње са производњом са 650 радника. Осталих 700 почиње од среде, тако да ће радити пуним капацитетом. Морамо да функционишемо, каже Миленковић, како би имали приходе. Морамо да научимо да живимо са вирусом уз придржавање свих мера заштите. Апелујем на грађане да будемо озбиљнији, одговрнији, да држимо дистанцу, користимо маске, рукавице и чешће перемо руке.

Мере ће бити укинути када се званично прогласи крај епидемије. А за то постоје јасни критеријуми на нивоу Светске здравствене организације.

Оно на шта тренутно морамо обратити пажњу јесте интезивирање надзора над свим привредним субјектима као и у превозу.

Надам се да се ситуација у  граду смирује, али морамо и даље да се придржавамо свих мера, закључује градоначелник Миленковић.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 22 мај 2020 13:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Освештана црква брвнара поводом великог јубилеја, централни догађај почетком семптембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/z6tKezBOPx
Данас почела исплата 100 евра државне помоћи пријављеним грађанима - Радио Телевизија Врање https://t.co/ImjKP27MLs via @tripplesworld
Измене у саобраћају због радова у улици Боре Станковића - Радио Телевизија Врање https://t.co/LtWnpRGH3K via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter