Примарна здравствена заштита кључна у борби против епидемије

Примарна здравствена заштита одиграла је и даље игра значајну улогу у борби против епидемије. У Дому здравља у Врању одмах на почетку дошло је до реорганизације и посла и запослених, што је  у многоме допринело да се зараза корона вирусом не прошири.

На улазу у Дом здравља организована је тријажа, просторија за изолацију, подељене црвене и зелене зоне. Истовремено су преко кол центра обезбеђивали све што је потребно пацијентима, како не би долазили у Дом здравља. Организована је у АТД-у Ковид амбуланта и заштићени здравствени радници.

"Оријентационо било је по 50 пацијента дневно, јер су се јављали људи са фебрилним стањима и са репираторним проблемима.Тамо је организована комплетна дијагностика, лабораторија, како би имали брзи увид у здравствено стање пацијента који је дошао на прглед", каже управница Дома здравља докторка Јадранка Ајановић. 

Очи у очи са епидемијом били су запослени у Служби хитне помоћи. Једина возила која смо током полицијског часа виђали била су полицијска и Хитне помоћи. Они су прва ударна линија која ради тријажу.

"Ми радимо тријажу. Не знамо кад одемо у кућну посету или када дође пацијент да ли је позитиван или потенцијално позитиван или здрав човек. Ми смо са корона вирусом од првог дана од 16. марта, када ме је управница усред ноћи позвала за пацијента из иностранства, па све до данас", каже начелник доктор Данијел Миловановић.

Жао им је што је дошло до заражавања две медицинске сетре у нашој служби, каже Миловановић, а први подаци говоре, да је у питању приватни контакт.

Много се радило и свако ко ради и треба да буде награђен. Но неки су се и одрекли зарада каже управница.

"Наша директорица и управници Дома здравља и болнице званично су се одрекли пара за празнични рад, прековремени рад и усмерили тај новац према људима који су беспрекорно радили. Према људима који су радили даноноћно, улазили у Ковид болнице."

Захвална је управница свим здравственим радницима, јер су од самог почетка врло озбиљно схватили ситуацију, као и свим донаторима, пре свих Компанијама Симпу и Јумку.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 мај 2020 13:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter