Здравствени центар Врање спреман и организован да одговори у случају појаве корона вируса Истакнут

У Србији нема заражених од корона вируса и нема места паници, пренела је информацију медијима са састанка у Министарству здравља, директорка Здравственог центра Врање докторка Љиљана Антић. Наш Здравствени центар је потпуно спреман да у случају појаве корона вируса одговори потребама пацијената.

И јутрос је потврђена информација да пацијенти којима су рађени тестови на корона вирус на Торлаку, нису заражени овим вирусом, каже директорка. Зато и нема места паници, која само доводи до неадекватног пружања здравствене заштите.

"Ми смо као Здравствени центар организовали да у случају појаве инфекције корона вирус, лечење буде на Инфективном одељењу, а у случају већег броја пацијената укључили би пнеумофизиологе и Грудно одељење, као и ОРЛ одељење. У сваком случају смо спремни. Имамо санитетског материјала за сада. Имамо антибиотике, тамифлу и у случају већег броја пацијената додатни материјал можемо добити из Кличког центра Ниш", каже директорка докторка Љиљана Антић.

Грађани треба да воде рачуна о хигијени руку, избегавају масовне скупове и да се труде да подижу имунитет. Инфективно Одељење је спремно потврђује начелница докторка Снежана Тасић.

"Имамо једну нову ситуацију, са новим вирусом се сусрећемо. Надамо се да ћемо се изборити. Није ово први пут. Изборили смо се и са свињским грипом, епидемијом морбила. Нови вирус нам је непознат, али како кажу стручњаци, ово ће бити вирус који ће да нас прати у наредним годинама и биће наш домаћин са којим ћемо да живимо", каже начелница.

Превенција је ношење маски, пре свега оболели, као и здравствени радници. Вирус је вирулентан, што значи да се јако брзо шири. За вирусне инфекције нема лека, а превенција је као и код осталих респираторних обољења.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 март 2020 14:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како до стана за снаге безбедности под повољним условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/OB2zIXvL3X via… https://t.co/8YBlVAG68E
Тиодоровић: Могуће померање почетка школске године за седам дана - Радио Телевизија Врање https://t.co/coiQT2NdX0 v… https://t.co/x63xi1jGw7
И даље преко 100 ковид позитивних у округу, заражено и шесторо деце - Радио Телевизија Врање… https://t.co/PH2cLF6XsJ
Follow RTV Vranje on Twitter