Поштовани господине Радомировићу,

Отварам билтен УНС-а, па просто не могу да верујем...Преносите текст Раскринкавања под насловом „Миленијум тим“ тужио више медија, траже најмање 800.000 евра одштете за повреду угледа. Гледам и не верујем. Питам се, да ли ви то полако али сигурно бирате да вас мање интересује председниковање Удружењем новинара Србије, а више промовисање портала и билтена овог удружења у... па, не налазим адекватан израз. Појаснићу.

Пре само мало времена говорили сте да су редакације неких локалних медија које су пренеле саопштење политичке странке – криве због тога, а међу њима и моја, редакција Радио телевизије Врање. Подржали сте одлуку Савета за штампу (у чијим редовима су и ваши чланови), да се упути укор нашој редакцији, јер смо, гле чуда, требали пажљиво да преносимо саопштење политичке странке, да тиме случајно неког не повредимо или разоткријемо. Кад оно – међутим!?

Кад то ураде неки други медији онда им је опроштено. Онда су они жртве? Онда се над њима спроводи притисак и задире се у њихово професионално, независно, објективно информисање? Ма, није него.

Да, знам добро да читам, нисте се ви оглашавали, нити писали саопштења, ви сте само пренели туђи текст, уредно потписали и ви сте амнестирани.

Овим сте само потврдили наш велики еснафски проблем, коме смо/сте до сада требали да доскочимо - Себе погрешно процењујемо – Имамо врло центристички поглед на свет, што недавно рече Томас Брај.

Кад РТВ Врање пренесе саопштење онда је то режимски поступак, недостатак пажње, говор мржње, злочин, а када то ураде неки други онда је то независно извештавање о реалним проблемима.

Ствар је потпуно јасна.

Све што има везе са Српском напредном странком, па макар била и потпуно оправдана, изнуђена реакција дугогодишњим измишљањем и преувеличавањем ствари у сврху политиканизма је грозно и срамотно и не служи на част новинарима.

Све што има веза са пљувачином против Српске напредне странке, а коју производе они који заиста не могу да се сврстају у режимске медије зато што их плаћају стране амбасаде и владе, најчешће западних земаља, онда је то професионално, независно и часно.

Дубока подела у нашем друштву, укључујући и медијску сцену на наше и њихове је очигледна већ деценијама и то није ништа ново. Ново је да сте ви, вашим потезима и преношењем оваквих текстова  допринели додатном замешатељству и медијској шизофренији.

Од вас сам очекивао чврст и правичан став – ако смо ми криви што смо објавили саопштење, онда су и неки други криви што су пренели нечије речи са конференције и креативно фабриковани наслов. Или нису криви? Не ми, господине Радомировићу, ми смо 100% криви – него ови други, они нису криви, јел да?

А и тај Миленијум тим, стварно претерује. Целу медијску сцену да скупи не може да наплати 800.000 евра, а камоли од малих, независних, одговорних, професионалних портала који на међународним конкурсима добија милионе евра. А на Данас и Н1 заборависмо? Нема везе, што би наш народ рекао: Куд сви Турци ту и мали Мујо.

Без обзира на све, па и на то што ономад нико није стао у нашу одбрану кад је Савет за штампу пресудио да је РТВ Врање прекршио Кодекс новинара Србије, само зато што је веродостојно и професионално пренео саопштење једне странке. И што та одлука директно угрожава наш опстанак, јер нас елиминише на Конкурсима за пројектно суфинансирање, ми се, ипак, принципијелно придружујемо у одбрану свих које Миленијум група тужи за исти прекршај због ког је нама већ пресуђено, и молимо власнике Миленијум групе да одустану од новчаног потраживања и задовоље се искреним извињењем оних који су писали, односно пренели лажи о њима. Али плашим се да извињења неће бити већ само оркестрирано понављање мантре како је то атак на независне медије, ма шта то у пракси значило.

Срдачно,

Зоран Величковић

директор Радио телевизије Врање

    

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 15:09

До сада је у Србији укупно дато више од 2.900.000 вакцина, од чега је 1.700.000 примило другу дозу, док је више од 950.000 грађана имунизовано, што значи да је прошло довољно времена од када су примили другу дозу. Београд, Нови Сад, Ниш, Ужице и Сремска Митровица су на врху листе, са 36 или 37 одсто вакцинисаних пунолетних грађана. На дну листе су Тутин, који једва има шест одсто вакцинисаних, али и Бујановац. У Врању се имунизација наставља предвиђеном динамиком.

Данас је Здравствени центар са својим мобилним екипама био у Павловцу. Вакцинација мештана без претходног заказивања обављала се у просторијама основне школе Свети Сава.

Meштани Павловца захвални су што су мобилне екипе за имунизацију дошле до њиховог села и што имају прилику да се вакцинишу у својој месној заједници.

Директорка Здравственог центра у Врању, докторка Љиљана Антић каже:

''Врло смо срећни и задовољни због још једне акције коју спроводимо у Месној заједници Павловац. Од прошлог уторка кренули смо са вакцинацијом у околним селима. Одзив мештана је велики и на овај начин чинимо вакцину доступном овим људима. Акцију ћемо наставити ове недеље. Међутим, уколико одазив буде и из других села ми ћемо уклапати и више села у једном дану да би мештани могли да се вакцинишу. Вакцина је најубојитије оружје и све наше суграђане бих замолила да се вакцинишу.''

''Препоручујем масовну вакцинацију, јер једино колективна вакцинација становништва може да заустави ову пандемију. Уколико идемо овим темпом очекује се да негде јуна стекнемо колективни имунитет. Надам се да ће људи масовно одазивати, јер се не треба плашити вакцина, наше искуство са вакцинацијом је позитивно,'' каже новоименована управница Дома здравља, докторка Марина Џикић.

Сутра ће вакцинација бити организована у Вртогошу, у среду у селу Ћуковац, у четвртак у Ратају и у петак на Барелићу. Вакцинација се реализује у сарадњи са председницима Месних одбора. У свим осталим селима мештани ће бити вакцинисани у здравственим амбулантама, са почетком у 10 сати, а вакцинација ће трајати док буде заинтересованих.

Вакцинација се не заказује ни на градским вакциналним пунктовима, а у суботу, прилику да се вакцинише у Врању имало је и 200 медијских радника из Северне Македоније. Они су бирали коју ће вакцину примити.

''Ово нам много значи, јер код нас се вакцинишу само старији. Организација је одлична и цео процес вакцинације протиче за десетак минута,'' кажу наши саговорници из Северне Македоније.

''Вакцинација новинара из Републике Северне Македоније је порука солидарности, важно је да свима у региону буде боље, а нама у Здравственом центру Врање је част што нам је поверена вакцинација наших суседа,'' рекла је директорка Здравственог центра у Врању, др Антић.

У претходном периоду у Заводу за јавно здравље у Врању већ је вакцинисано 100 новинара из Северне Македоније.

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 15:10

Недавно смо објавили причу о тиму шестака из oсновне школе „Светозар Марковић“, а данас вам доносимо причу о још једном успешном тиму, али овога пута из oсновне школе „Вук Караџић“.  Оба ова тима пласирала су се у финале такмичења Brainfinity, које је специфично по томе што се у решавању задатака и проблема користи логика и опште знање из више предмета.

Вук, Матеја, Михајло и Хана су ученици шестог разреда ОШ „Вук Караџић“ који су учествовали на онлајн такмичењу Brainfinity и постигли запажен резултат ушавши у финале. Први пут су се пријавили прошле године. Овога пута резултат није изостао.

Деца су још увек под утисцима и са посебним усхићењем говоре о томе како је изгледало такмичење, на какве потешкоће су наилазила и шта их је заправо довело до финала.

''Радили смо сви заједно, помагали једни другима, јер је ово тимски рад. Задаци су били тешки, али су били изазов за нас. Проверавали смо по неколико пута како би избегли грешке,'' каже Вук Стефановић.

''Задатке смо решавали логичким путем, било је потребно доста размишљања. Сада када смо дошли до финала, очекујемо да задаци буду још тежи, али надам се да ћемо успети да их решимо,'' додаје Матеја Дејановић.

''Конкуренција је била веома јака, али смо, по мени, ми били доста добри и до трећег места смо дошли заслужено. Доста смо се трудили, веровали смо у нас и знао сам да ћемо далеко да догурамо јер је тимски рад најбитнији,'' наглашава Михајло Стојиљковић.

''Радили смо заједно, било нам је забавно. Кад год је било потребно наша наставница је била ту да нам помогне. Давала нам је идеје око задатака када ми не би  успели да решимо и да се међусобно договоримо. Веома нам значи овај успех који смо постигли и радујемо се финалу,'' истиче Хана Зупанчић.

Радило се око месец дана на припремама, каже менторка овог тима Бранислава Младеновић, наставница технике и технологије која је презадовољна интересовањем и знањем такмичарске екипе.

''Моје запажење је да је итекако потребно да деца раде овакве типове задатака, јер је је то пример добре праксе. Деци је било занимљиво, били су мотивисани да решавају задатке који захтевају логичка решења и закључке. Одлично су се снашли. Деца притом користе опште знање из свих области, математике, географије, информационе технологије, екологије. Радећи задатке на нови начин, они усвајају ново знање и искуство које ће им користити у реалном животу, каже она.

Финале ће бити одржано у  јуну. Ученици су већ почели са припремама и надају се добром пласману. Подсећамо, ово такмичење је светског типа, а од прошле године први пут се организује у Србији. Намењено је основцима,  ученицима од шестог до осмог разреда који се такмиче у кративном решавању логичких задатака.

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 13:48

Од почетка пандемије и онако напоран посао запослених у Служби хитне помоћи, постао је још напорнији. Ту предњаче викенди, када се нарочито ноћу обави много прегледа, као и транспорта. Имају за сада довољоно људи, али им је дотрајали возни парк велики проблем.

Претходне ноћи било је 47 прегледа, а од тога 11 кућних посета. Повећао се број амбулантних прегледа, а осим уобичајених пацијената, има доста и оних са респираторним инфекцијама. Има позива и ковид пацијената.

''Препоручила бих пацијентима и људима из њиховог окружења да не чекају ноћ, да се благовремено јаве надлежним службама, како би се одрадила дијагностика. Ако чекају ноћ само продужавају агонију пацијената. Неке дијагностичке методе су резервисане за дан, као што су лабораторијске анализе, рендгенографије, без којих не можемо да кренемо са терапијом,'' каже начелница др Лидија Стевановић.

Ту су и транспорти. До 10 сати јутрос Служба хитне помоћи обавила је већ два транспорта ка Крушевцу. Запослених има довољно, али су проблем стара и дотрајала возила. У транспорт иду комплетне екипе и све је напорније.

''Пацијенти су нам све млађи, трећа и четврта деценија живота. Клиничке слике су све теже. Имамо пацијенте у врло тешком општем стању, које током транспорта треба стабилизовати, треба одржавати одговарајућом терапијом,'' додаје докторка.

Транспортују се и други пацијенти, оболели од интернистичких болести, хируршки, онколошки пацијенти, а повећан је и број транспорта психијатријских пацијената.

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 14:25

Затворени и отворени тржни центри у Србији од данас поново могу да раде од 6 до 22 сата, наводи се у Наредби министра здравља Златибора Лончара, која је објављена у Службеном гласнику. Када је реч о осталим услужним делатностима, мере остају исте, што значи да све врсте продајних и услужних објеката могу да раде до 22.00, што укључује и баште ресторана и кафића, али без живе музике. Неограничено могу да раде апотеке, бензинске пумпе, достава хране и ординације и лaбораторије из области медицине, стоматологије и ветерине. Током викенда дошло је до благог пада новооболелих у нашем граду, али и у Пчињском округу, као резултат доскорашњих мера Кризног штаба.

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 142 узорка из Пчињског округа, 57 је позитивних на коронавирус. Од тог броја 34 су из Врања, 8 из Владичиног Хана, 2 из Сурдулице, 4 из Босилеграда, 2 из Бујановца, 6 из Прешева и 1 из Трговишта. Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 40, 14 посто.

„Попуњеност јединица интензивне неге постоји и даље, а с друге стране, од ове инфекције се нажалост и умире, што даље говори да је још увек ванредна епидемиолошка ситуација. Оно што је добро за наш округ је да су ти бројеви у стагнацији, као и то да су такозвана затварања, уродила плодом,“ каже доктор Бранислав Стојнев, лекар на специјализацији у Заводу за јавно здравље у Врању.

Само имунизацијом и поштовањем свих превентивних мера можемо изаћи из ове неповољне ситуације изазване коронавирусом.

Доктор додаје:

„Одзив грађана је добар, као и само спровођење имунизације које се одвија свакодневно на свим вакциналним пунктовима. Уколико грађани немају било који медицински разлог или  било коју контраиндикацију, треба да се вакцинишу.„

Стојнев каже да о отпорности, или победи над овом опаком инфекцијом, можемо говорити тек онда када на нивоу државе буде ревакцинисано 3 до 3 ипо милиона становника.

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 15:14

Члан Атлетског клуба „Врањски маратонци“, Кристијан Стошић, освојио је друго место и сребрну медаљу на 12. Првенству Србије у планинском трчању одржаном на планини Букуља. Такмичење је одржано под покровитељством Српског атлетског савеза.

На старту се појавио рекордан број учесника,више од 100 такмичара и такмичарки из 29 атлетских клубова.

По изузетно лепом времену, идеалном за трчање Кристијан Стошић је успео да постигне одличан резултат и освоји сребрну медаљу чиме је још једном потврдио да је у самом атлетском врху наше државе.

Прво место у мушкој конкуренцији освојио је Милан Митровић,  а треће Милош Дајевић. У женској конкуренцији победу је однела Невена Јовановић испред Оливере Јевтић и Верице Ђорђевић.

Осим учешћа на такмичењима у земљи, врањски маратонци наставили су са организацијом Врањанске лиге трчања на градском стадиону. У другом колу најбољи су били Синиша Станковић и Саша Ћуковић.

Трка је кружног карактера у дужини од 5километара. За такмичаре који не могу толико да истрче важи правило да се признаје сваки километар који пређу на стази.

Треће коло заказано је за четвртак.

 

До сада је укупно дато више од 2.900.000 вакцина, од чега је 1.700.000 примило другу дозу, док је више од 950.000 грађана имунизовано, што значи да је прошло довољно времена од када су примили другу дозу. Београд, Нови Сад, Ниш, Ужице и Сремска Митровица су на врху листе, са 36 или 37 одсто вакцинисаних пунолетних грађана. На дну листе су Тутин, који једва има шест одсто вакцинисаних, али и Бујановац.

*

У Врању се имунизација наставља предвиђеном динамиком. Данас је Здравствени центар са својим мобилним екипама у Павловцу. Вакцинација мештана без претходног заказивања обавља се у просторијама основне школе Свети Сава.

Сутра ће вакцинација бити организована у Вртогошу, у среду у селу Ћуковац, у четвртак у Ратају и у петак на Барелићу.

Вакцинација се реализује у сарадњи са председницима Месних одбора. У свим осталим селима мештани ће бити вакцинисани у здравственим амбулантама, са почетком у 10:00 сати, а вакцинација ће трајати док буде заинтересованих.

 

Докторка Марина Џикић, педијатар, именована је за нову управницу Дома здравља, потврдила је за наш медиј директорка Здравственог центра, докторка Љиљана Антић.

Докторка Џикић је до постављања на нову функцију била начелница у Дечјем диспанзеру, а на место управнице Дома здравља именована је уместо докторке Јадранке Ајановић.

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 14:24

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 142 узорка из Пчињског округа, 57 је позитивних на коронавирус.

Од тог броја 34 су из Врања, 8 из Владичиног Хана, 2 из Сурдулице, 4 из Босилеграда, 2 из Бујановца, 6 из Прешева и 1 из Трговишта.

У четвртак 15. априла, са почетком у 9 сати, у сали Позоришта „Бора Станковић“, биће одржана десета седница Скупштине града.

На дневном реду биће извештаји о раду градоначелника, Градског већа, Градске управе и локалног омбудсмана за 2020. годину.

Одборници ће, између осталог, разматрати и Предлог Одлуке о предлогу Влади Србије да донесе Одлуку о преносу права јавне својине на градском грађевинском земљишту из државне својине Републике Србије у јавну својину града Врања, без накнаде непосредном погодбом, Предлог Решења о именовању стручног тима за реализацију пројеката јавно-приватног партнерства без елемената концесије, Извештаје о раду са Финансијским извештајима пословања за 2020. годину јавних предузећа “Водовод”, “Комрад”, “Нови дом”, “Управа Бање”, Извештаје о раду Јавног предузећа „Урбанизам и изградња града Врања“ за 2019. и 2020. годину годину са Финансијским извештајима пословања, Извештаје о раду Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ Врање за 2019. и 2020. годину са Финансијским извештајима пословања, Извештај о раду Привредног друштва „Слободна зона“ Врање за 2020. годину са Финансијским извештајем пословања за 2020. годину, Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о мрежи јавних основних школа на територији града Врања, Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о награђивању ученика и студената и новчаној помоћи ученицима првог разреда основних школа на територији града Врања, као и Предлог Одлуке о измени Одлуке о условима и начину производње, дистрибуције и снабдевања топлотном енергијом.

Директан пренос седнице локалног парламента можете пратити на каналу Радио телевизије Врање.

Страна 1 од 1894

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter