''Врање - сведочанства прошлости, путоказ будућности'', била је тема литерарног конкурса, који је поводом Дана града организовао Културно образовни центар.

Тим поводом,  вечерас је у малој сали врањског театра, одржана свечаност на којој су уручене награде ученицима основних и средњих школа, чији су радови били најбољи.

Прво место у конкуренцији основних школа освојио је Андреј Јовић из школе Бранко Радичевић, друго Меланија Митровић, ученица школе Бранислав Нушић у Ратају, а треће Андреја Михајловић из школе Јован Јовановић Змај.

Похваљени су радови ученика: Александре Јовић из школа Бранко Радичевић, Данила Стаменсковића из исте школе и Миљане Спасић из школе Бора Станковић у Тибужду.

У категорији средњих школа прву награду за најбољи рад освојила је Веадрана гарчић, ученица Гимназије, другу Сара Ристић из Медицинске и Никола Димић из исте школе.

Похваљени су: Анђела Додић из Економске школе и Леа Јањић из Гимназије.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 21:39

 

Вечерас око 20 сати покушана је пљачка мењачнице у центру Врања.

Према речима очевидаца ради се о једном нападачу који је приликом упада повредио мушкарца који се затекао у мењачници и покушао да спаси радницу. Како незванично сазнајемо полиција је брзом интервенцијом успела да ухапси починиоца. Хитна помоћ је збринула мушкарца и жену из мењачнице. Увиђај је у току.  

*

Из Полицијске управе Врање нам је потврђено, да је око 20 сати пријављен упад у мењачницу у главој улици, са циљем изнуде новца. Сумња се и да је нападач имао хладно оружје. Више детаља полиција ће саопштити након завршеног увиђаја. Тренутно су на терену екипе полиције које обезбеђују место догађаја, а ускоро би требало да стигне екипа за увиђај.

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 20:43

''Без прошлости нема будућности'', назив је изложбе радова полазника Ликовне радионице и ученика основних и средњих школа у Врању.

Изложба је, поводом обележавања Дана града, отворена у Галерији Народног универзитета.

 

 

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 21:49

У овој години, као и протеклих година, циљ Националне службе за запошљавње биће унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал, укључивање младих људи, који излазе из система образовања,  као и могућност да незапослена лица  обуку „Пут до успешног предузетника“ похађају онлајн кроз платформу, која је обезбеђена од стране ГИЗ-а, преко глобалног програма Немачке развојне сарадње,  рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Он се захвалио министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарији Кисић Тепавчевић и ресорном министарству, на заједничком залагању у дефинисању годишњих активности НСЗ и подршци у реализацији истих.

„ Потписивањем овог Споразума и усвајањем Програма рада од стране Владе Републике Србије, стекли су се услови за почетак реализације једне од важнијих активности, а то је расписивање Јавних позива и конкурса, за спровођење програма запошљавања који ће бити расписани до краја јануара 2022. године „  навео је Мартиновић.

Јавни позиви, биће расписани тако да послодавци не морају достављати сву документацију лично, већ ће НСЗ из базе података и евиденције других службених органа, прибавити сама, објаснио је Мартиновић и посебно истакао повећане износе појединих субвенција и новчаних накнада.

Министарка Кисић Тепавчевић, након потписивања споразума, рекла је да се једана од важних активности односи на реализацију мера активне политике запошљавања, за шта је ове године обезбеђено 6,5 милијарди динара.

„Планирано је да се у мере активне политике запошљавања ове године укључи више од 20.000 незапослених, од којих је 2.285 особа са инвалидитетом“ навела је министарка.

Она је додала да су овогодишња средства за активне мере запошљавања веће од прошлогодишњих за 1,3 милијарде динара.

Додатних 102.850 незапослених лица (од којих је 5.215 особа са инвалидитетом) биће укључено у мере из система активног тражења посла.

Послодавцима и тражиоцима запослења све информације за учешће у мерама активне политике запошљавања, неопходна подршка,  подношење захтева према актуелним јавним позивима биће доступне путем више канала: непосредно, путем поште или електронским путем у надлежним филијалама Националне службе за запошљавање, сајта, као и путем званичне странице на друштвеној мрежи LinkedIn.

У последња 24 сата у Србији је регистровано 17.284 случаја заразе коронавирусом од 34.778 тестираних узорака.

Од последица заразе преминуло је још 42 особe.

На болничком лечењу налази се 3.397 пацијената, од којих је 143 на респираторима.

Према последњим информацијама из Клиничког центра у Нишу, несрећни младић који је синоћ тешко повређен  од струјног удара у Ристовцу,  преминуо је   од последица несреће .

Упркос великим напорима лекара, младићу није било спаса јер је задобио опекотине опасне по живот.

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 15:21

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић данас је са представницима ГИЗ-а потписао примопредају дигиталне платформе за бесплатне онлајн обуке - „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника“.

Обе обуке, које  НСЗ спроводи, а чија реализација је омогућена уз подршку глобалног програма Немачке развојне сарадње „Миграције за развој“ који у Србији спроводи ГИЗ, сви заинтересовани могу да похађају преко платформе за учење на даљину.

Обука за активно тражење посла намењена је незапосленим лицима која желе да овладају техникама тражења посла и припреме се за тржиште рада и разговор са послодавцем, док је обука Пут до успешног предузетника намењена незапосленим лицима која желе да покрену сопствени посао.

Обукама у онлајн формату обухваћене су све програмске целине стандардних обука за незапослене које се редовно организују у филијалама Националне службе, али и низ нових тема као што су: улога друштвених мрежа у тражењу посла, дигитални маркетинг или анимације са примерима понашања на разговору са послодавцем.

Нове онлајн обуке НСЗ засноване су на интерактивним аудиовизуелним садржајима и омогућавају праћење лекција темпом примереним сваком појединцу, по жељи и више пута. Посебну новину представљају онлајн верзије ових обука на ромском језику, намењене незапосленим лицима ромске националности.

Коришћење платформе је веома једноставно, а незапослена лица обуку могу похађати преко било ког уређаја (мобилни телефон, таблет, лаптоп, десктоп рачунар), без потребе инсталирања било каквог додатног софтвера. За све додатне информације у вези са похађањем наведених онлајн обука, незапослени суграђани могу да се обрате свом саветнику за запошљавање у надлежној филијали НСЗ.

Дигитализација и модернизација услуга Националне службе за запошљавање у складу је са стандардима услуга каријерног вођења и саветовања који се глобално примењују у области образовања, запошљавања, социјалне заштите и омладинске политике.

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 15:20

Екипа 4. бригаде копнене Војске Србије победник је турнира у малом фудбалу у који је организован поводом обележавања Дана града Врања. У фер и коректној атмосфери љубитељи овог спорта дружили су се и такмичили претходних дана. Надају се да ће идуће године бити још већи број екипа на овом турниру.

Утакмица између екипе 4. бригаде копнене Војске Србије и Градске управе завршена је резултатом 3-1. Већ добро познати противници уживали су на терену. Победио је кажу бољи, мада је утакмица

„Захвалио би се организаторима што су нам указали част да и ове године учествујемо на турниру у част града Врања. Као и прошле године и ове смо показали наш квалитет, пожртвовање и фер игру. Такође би се захвалио осталим екипама које су учествовале на овом турниру, на фер и поштеној игри. И ако нас је ова пандемија дистанцирала једне од других и многа спортска дешавања,манифестације су пале у други план, лепо што се ове године организује овај турнир и надам се да ће идуће бити још више екипа и људи на трибинама како би смо сви заједно победили корону“, каже Александар Стојковић капитен екипе  4. бригаде копнене Војске Србије.

-Заслужена победа Воске Србије. Ми смо се јуначки борили док год смо могли на искуство, на потез, мало смо крали и време, али свака част овим младим момцима, они су будућност и малог и великог фудбала. Турнир је изузетно добро испао, организатори су одлдично одрадили посао, чак је и публика дошла у значајном броју. Надам се да су задовољни“, истиче Маријан Ђорђевић члан екипе Градске управе

Треће место припало је екипи „Алфа плам“. Ове године учешће је узело осам екипа. Турнир је организовала ЈУ „Спортски објекти“ под покровитељством града.

 

 

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 14:38

Цариници су у сарадњи са полицијом на прелазу Прешево спречили покушај да у земљу уђе готово килограм семена марихуане сакривених у аутомобилу превоженом на приколици.

Покушај кријумчарења семена дроге откривен је када је на ред за контролу на улазу у Србију пристигао ''туарег'' румунских регистарских ознака са приколицом на којој је био шлепан други аутомобил.Возилом је управљао 38-годишњи држављанин Румуније који је, као и његов сапутник, цариницима рекао да нема ништа да пријави.

Међутим, током детаљне контроле која је уследила, прегледано је све – укључујући и аутомобил који се налазио на приколици.Управо је испод резервног точка тог аутомобила, за који се као власник пријавио сувозач, пронађена једна  пластична провидна кеса у којој се налазила биљна материја карактеристичног мириса – марихуана.Даљим претресом, у сарадњи са екипом за увиђаје полицијске станице Прешево, у пртљажнику је испод поклопца за алат пронађена и једна папирна кеса оргиналног паковања у којој се налазила биљна материја тамно зелене боје за коју се сумња да се ради о семену биљке канабис, за коју се као власник изјаснио возач. 

Мерењем на електронској ваги установљено је да је тежина кесе са биљном материјом - 40 грама, док је укупна тежина семена те биљке била 791 грам.

Обележавање дана града настављено је одржавањем турнира у шахи и каратеу. Одазвао се велики број учесника из Врања и суседних општина.

Турнир у шаху окупио је најмлађе, али и оне озбиљније заљубљенике у ову игру са дугим стажом. Уживали су и дружили се као и свих претходних година. Истичу да им недостају овакви сусрети јер је корона утицала да се не одржавају ни такмичења ни турнири.

 У Спортској хали одржан је и турнир у каратеу. Два домаћа клуба и гости из Бујановца, Сурдулице и Владичиног Хана послали су најлепшу слику из Врања.

„Од 25. јануара до 31. разним спортским и другим догађајима обележавамо Дан града. Организовали смо турнире у више спортова и драго нам је да се одазвао толики број учесника после оноликог затварања и отуђрности због короне. Желимо да наставимо да се дружимо, да се бавимо спортом у једној позитивној атмосфери и да коронавирус што пре заборавимо. Поздрављам наше госте из Бујановца, Сурдулице и Хана, драго ми је да су са нама поделили ове лепе тренутке“., рекао је Ненад Ђорђевић градски већник у поздравном говору.

Учесници су одушевљени што напокон могу да се такмиче и друже са друговима и другарицама.

Уна Димитријервић каже да се каратеом бави две године. „Имам и прво и друго и треће место освојено до сада. Веома ми је драго што сам овде и што сам дошла да се дружим са другим другарима“.

„Волим овај спорт зато што се лепо дружимо и волео би да позовем све другаре да дођу да тренирају карате. Очекујем да ћу данас добити можда и златну медаљу“, каже Иван Или.

„Неколико година тренирам, зато што се дружим са другарима и волела би да се сви упишу на карате“, искрена је Хелена Тончић.

„Драго ми је што је овилики број деце дошао и што ће ово да постане традиција, да се дружимо да радимо и да из нашег округа долазе тренери са својом децом, да не одмеравамо снаге него да то буде само једно лепо дружење, јер прва места, медаље узимају се на такмичењима, овде смо дошли да се дружимо и да нам буде лепо“, истиче Славица Николић тренер КК „Феникс“.

Спортски сусрети се завршавају сутра проглашењем најбољих у врањском спорту за 2021. годину.

 

Последњи пут измењено петак, 28 јануар 2022 15:07
Страна 1 од 2107

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter