Љубав према старини. То је оно што је Станковић дубоко осећао, уз њу живео, преносећи је на своје странице. У Станковићевој пристрасности за ,,старо“ можемо препознати и вапај за избављењем, не толико у историји, колико у времену.

Бора је створио дела у којима се огледа свет његове љубави према старом. Том својом наклоношћу, он је представио трагичан законити процес одумирања свега што се може измерити временом.

У новом свету писац је видео гробара старог света и времена, а то је већ било довољно да му се обрати хладно, а понекад и са презрењем. Што је свакидашња атмосфера за Борисава Станковића постајала немилосрднија, то је његова жеља за надокнађивањем и обнављањем свега пропуштеног или ускраћеног све више расла. И одатле се Борисаву Станковићу указивао леп поглед у прошлост.

Лишити човека свих разлога за настављање, за продужавање и преузимање, односно, не признати прошлости ниједну вредност достојну трајања, значи осудити човека да буде предмет трагичног уз могућност да постане и трагичан јунак. Сама чињеница да је Борисав Станковић сликајући стари свет у процесу његовог сукобљавања са новим, али и у самоме себи, доспео до слојева трагичних садржина сведочи да он није под притиском личних заблуда своју вољу и свој избор до краја подредио вољи свог талента, да није својим личним оценама и судовима обликовао оцене и судове који проистичу из самих уметничких слика.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

РАДОСТ: У врањском породилишту 89 беба више него прошле године - Радио Телевизија Врање https://t.co/5LeZ3Lc6dV via @tripplesworld
Ниче теретана на отвореном у насељу Виктор Бубањ - Радио Телевизија Врање https://t.co/rZPvRUuTXR via @tripplesworld
Градско веће - Радио Телевизија Врање https://t.co/cgpZ2jgcQB via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter