Општински одбор Социјалистичке партије Србије у Сурдулици објавио је саопштење за јавност у коме изражава  захвалност припадницима полиције на вишемесечној сарадњи и пружа пуну  подршку  специјалном тужилаштву за борбу против корупције. Саопштење је објављено у вези са акцијом хапшења више лица , међу којима је и бивши запослени радник у овој странци. Хапшења су уследила због сумње да је криминалним радњама Социјалистичкој партији Србије  нанета материјална штета у висини од 4,4 милиона динара. У саопштењу за јавност Сурдуличких социјалиста стоји да су  цео случај открили  интерно у странци средином прошле године. Да је новац „испарио“ са страначког рачуна  обавештени су органи странке и њен председник  Ивица Дачић. Потом је Главни одбор СПС-а донео одлуку да се формира трочлана комисија са задатком да утврди начин злоупотребе и висину штете. Комисија је саставила детаљан извештај, а страначком службенику који је био запослен на административним пословима, отказан је уговор о раду. Кривична пријава поднета је специјалном тужилаштву у Нишу, новембра прошле године. Ради се о легалном новцу који одбор Социјалистичке партије  Србије у Сурдулици приходује по основу издавања у закуп  пословног простора који користе мобилни оператери за  постављање антенских уређаја. Сумња се да је бивши запослени у странци, самоиницијативно, злоупотребљавајући свој положај, фактурисао трошкове закупа. Потом по приливу новца на страначки рачун, издавао је налоге за плаћање фиктивних  услуга предузетничких радњи, које СПС-у нису пружене у обиму који је фактурисан и наплаћен. Све трансакције су обављане експресно и у данима када страначки рачуни нису били у блокади. Нико у одбору није знао да су закупци платили трошкове закупа, све док из Главног одбора није стигао налог да се плате пореске обавезе, стоји у саопштењу за јавност Општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Сурдулици.

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:54

Простор око моста Врла сада је добио пуну форму. Импозантна грађевина, која је већ постала обележје Владичиног Хана допуњена је парком који по лепоти не заостаје пуно.

На хектар површине уређено је  око 7  хиљада метара квадратних стаза. Под зеленим површинама је више од 15 хиљада метара квадратних. Засађено је више од 2 хиљаде различитог растиња и 174 стабла дрвећа. Постављено је 50 клупа и другог мобилијара, урађен је самоодрживи систем за наводњавање. Парк је дар грађанима, али и свима онима који туристички дођу у Владичин Хан.

Свечаност која је уприличена поводом отварања парка почела је извођењем песме о мосту младе Ханчанке Теодоре Илић. Након тога су се присутнима обратили представници Коридора Србије и председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

"Сматрали смо да је неопходно да уредимо простор који је кориштен око изградње ауто пута. Извезли смо  више од 26 хиљада кубика земље али с намером да овај простор уредимо баш овако и предамо га грађанима на коришћење", рекао је Растко Крстић из Коридора Србије.

"Овај парк ће бити сведочанство о напретку и развоју општине Владичин Хан али ће се звати "Парк пријатељства“ јер сведочи о пријатељству између људи који су радили у Коридорима Србије и људи из локалне самоуправе", додао је Младеновић.

У знак успешне сарадње са Коридорима, откривена је табла на којој су исписане речи славног Фридриха Шилера: „Својим делима - човек слика себе“, то је порука свим пријатељима који су помогли изградњу парка, али и онима који ће у њему боравити. Да га чувају и не умање његову лепоту.

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 18:40

Одговорна  власт је крајњи циљ формирања ЛАФ-а. Врање је препознато као пример добре праксе, јер успева у ономе у чему су многи градови тек на почетку. На позив за пријаву у Локални антикорупцијски форум пријавило се 17 кандидата. Ових дана Комисија ће извршити одабир кандидата, јер је планирано да ЛАФ има 5 чланова. На њихов предлог одборници Скупштине града треба да дају зелено светло и да се формира ЛАФ. Формирање Локалног антикорупцијског форума обавеза је локалних самоуправа на путу приступања Европској унији. Између 60 и 70 посто услова треба да испуне управо локалне самоуправе.

"Одазвало се 17-оро кандидата, можда сам очекивао више, али задовољни смо с обзиром на то да се у неким градовима нико није пријавио или тек неколико људи. Од тих 17-оро,  одабраћемо 5 квалитетних људи, са интегритетом, који ће оправдати чланство у Лафу", каже Ненад Антић, заменик градоначелника.

Није лако први пут радити неки посао, каже Антић. И ми сами морамо да мењамо однос према корупцији, а за то могу да нам послуже примери из развијених земаља Западне Европе.

"На пример у Немачкој на локалном нивоу постоје градски већници који се баве само борбом против корупције на локалу. Као што сам ја координатор за интегритет локалне самоуправе, то је озбиљна функција у Немачкој, јер је то озбиљна тема и озбиљно треба да се бавимо борбом против корупције.

Према поглављу 23 морамо да имамо оваква тела, није питање да ли то желимо. Добро је да имамо тело које ће контролисати рад функционере, каже Антић. 

До краја године требало би да предлог Комисије буде усвојен на Скупштини и након тога формиран ЛАФ. 

 

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:47

Удружење пензионера града Врања традиционално и ове године поклања прехрамбене пакете својим члановима, социјално угроженим пензионерима. То није једина акција која се организује током године, рекао је у изјави за Радио телевизију Врање Стојче Павловић, председник  Удружења и додао да на овај начин своје чланове обрадују два пута годишње. Удружење пензионера данас дели 350 прехрамбених пакета  социјално угроженим пензионерима са територије града Врања, који су иначе чланови овог удружења. У овим просторијама где се тренутно налазимо је јако лепа атмосфера, пензионери се окупљају свакога дана, друже се, разговарају, играју шах и домине и ово је позив свим заинтересованим члановима да уколико нису чланови удружења, то постану што пре. Прехрамбени пакети намењени социјално угроженим пензионерима уручени су председницима 35 месних удружења са територије града Врања.Они нису крили задовољство због организовања ове акције.

„Пракса је устаљена и ми се трудимо да сваке године сагледамо угрожене породице, уручимо им пакете и на тај начин колико толико покушамо да им олакшамо и ублажимо лошу  финансијску ситуацију”, каже Сунчица Младеновић, председница Месног удружења МЗ Центар.

„Лепо је ово што се ради и ови пакети ће бити од великог значаја сиромашним Ромима”, каже Дура Дураковић, председник Месног удружења МЗ Горња чаршија.

„Пакет садржи два литра зејтина,килограм брашна , ту је шећер, со, пиринач, супа. Ова помоћ ће много значити житељима Врањске Бање. Поделићемо углавном сиромашним људима у Бабиној Пољани, у селу Првонек и слично. Имамо и шлогиране, болесне људе и њима ће помоћ значити”, каже Миодраг Крстић, председник Месног удружења Гро Врањска Бања.

Стојче Павловић председник Удружења каже да је брига о сиромашним пензионерима приоритет у раду  и да ће се и убудуће организовати овакве и сличне акције. Он додаје да постоје посебни критеријуми за одабир грађана који добијају ову помоћ.

„То су пензионери који имају пензију испод 15.000 динара и који немају других примања а и болесни су. То је циљ наше акције да помогнемо таквим пензионерима. Овом приликом позивам пензионере који нису обухваћени овом акцију да дођу овде код нас како бисмо их евидентирали ради акција које ће бити организоване у будућности”, каже Стојче Павловић председник Удружења пензионера.

У оквиру оваквих акција током године  поред прехрамбених пакета деле се и пакети са средствима за хигијену. У току ове године путем шестомесечне и дванаестомесечне отплате пензионерима је испоручено око 800 кубика огревног дрвета, што само говори о томе који је основни задатак Удружења пензионера”, каже Павловић.

 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:57

Цариници су на прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом запленили 2.700 паклица цигарета, које су биле сакривене у фабричким шупљинама аутобуса. Кријумчарене цигарете су пронађене приликом излазне контроле аутобуса косовских регистарских ознака, који је био на путу од наше јужне покрајине ка Минхену. Приликом заустављања на граници и возач и свих 30 путника рекли су да немају ништа да пријаве осим личног пртљага. Међутим, како је царински службени пас Нерон, који је учествовао у контроли, маркирао под возила у предњем делу, аутобус је прегледан и мобилним скенером. Анализом слике је утврђено да заиста постоје одређене неправилности и одступања у пределу пода изнад предњих точкова, након чега је скинут тапацирунг на боксовима за лични пртљаг и алат. Испоставило се да су фабричке шупљине биле до врха испуњене цигаретама „марлборо“, „кент“  и „давидов“ са акцизним маркицама Републике Србије и АП КиМ. акон откривања кријумчарених цигарета 29-годишњи возач из Великог Трновца је у својој изјави написао да ''није имао појма'' шта је сакривено у аутобусу, у који је наводно сео у Бујановцу, како би превезао путнике до Минхена.

Извор текста и фотографија: УПРАВА ЦАРИНА

Телевизија Врање данас слави 24 рођендан. У сусрет великим јубилејима које славимо наредне године: 25 година Телевизије, 40 година Радио Врања и 5 година од успешне приватизације, трудимо се да додатно обогатимо програмске садржаје и још једном докажемо зашто смо најгледанија телевизија на подручју Пчињског округа.  У годинама када медији слични нама једва преживљавају или се гасе, ми се својски трудимо да одржимо корак са техничко-технолошким напретком. А да нам то полази за руком показују и бројне награде у последњих неколико година, три на Интерферу, Сребрни врабац, Цвет једнакости, и све то од приватизације до данас. 

''Наша медијска кућа почиње обележавање зрелих година постојања и опстанка и управо опстати и остати међу стотину пропалих, што је и нама било намењено, је наша вест у овом тренутку. Већ 2020. године славимо 40 година Радио Врања, 25 година Телевизије Врање и 5 година од приватизације. За то време могу да кажем да је ИПСОС истраживао и да је укупан део наше гледаности на територији коју покривамо скоро 38% , програм Телевизије Врање путем Телекомове IPTV MTS телевизије дистрибуира се и видљив је на територији  целе Србије на каналу 619, а нашим људима у иностранству доступни смо путем апликације GO4TV", каже Љубица Здравковић Џонов, уредница Телевизије Врање.

Портал Радио телевизије Врање налази се на адреси www.rtv-vranje.rs. Тренутно бележимо више хиљада јединствених посета дневно. У 2018. имали смо  више од 500.000 посета, прегледано је преко 3,5 милиона страна. 29 % посета је из иностранства, а највише из Руске федерације и САД-а. Огромна фото галерија и видео архива броје више од 20 хиљада прилога. На нашем YouTube каналу налази се преко 15 хиљада видео снимака, имамо скоро 4,5 хиљаде претплатника, а наши видео записи прегледани су преко 5,5 милиона пута.

Двадесет четири године опстајемо на медијском небу, а последње четири биле су посебно бурне и неизвесне. Није било лако одржати енергију и оптимизам у годинама најтежег медијског пропадања. Приватизацију смо дочекали спремни и што је најважније, победили смо изазове!

Телевизија Врање данас емитује више од 60 % програма сопствене продукције. Свака седница Скупштине града директно иде у етар. Пратимо све догађаје који су у јавном интересу грађана Пчињског округа. Ниједна културно - туристичка или културно -просветна манифестација није организована у нашем крају, а да камере регионалне РТВ нису забележиле догађај. Протеклих година били смо и организатори бројних концерата, промоција, хуманитарних аукција слика.
Радимо продукцију квиза за децу, имамо емисије на ромском језику, директно преносимо најзначајнија дешавања из округа, афирмишемо благо Радио Врања на саунд клауду, чувамо богату аудио архиву и тонске записе од 1980. до данас.
Радио телевизија Врање је прва у Србији међу регионалним и локалним емитерима која од 31. јануара 2014. свој програм емитује у дигиталној технологији.
Наши медијски пројекти препознати су и подржани од стране министарства и локалне самоуправе, а ми ћемо се и убудуће трудити да оправдамо ваше поверење и нашу традицију, јер ово су ''Наше зреле године.''


 

Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2019 15:48

На планинском подручју Криво дрво, на месту Сухарно, чланови Уније младих Српске напредне странке Градског одбора Врање, у сарадњи са јавним предузећима „Комрад“ и „Србија шуме“ посадили су око стотинак садница смрче. Пошумљавање је обављено на надморској висини од 1.100 метара са циљем да се унапреди животна средина. 

Чланови Уније младих Гро СНС у Врању попут младих горана  заједно са извршном директорком Комрад-а, Нелом Цветковић желели су да побољшају квалитет ваздуха у нашем региону тако што ће посадити саднице смрче.

„Градски одбор СНС је набавио зимзелене саднице и данас смо одлучили да на планини Гоч, Криво дрво је ова локација где се сада налазимо. Заједно удружени са Саветом за екологију, Унија младих и савез за социјална питања да дамо свој допринос заштити животне средине и квалитетнијем ваздуху. У последње време је било доста пожара у нашем крају тако да ми желимо садњом ових садница да дамо свој допринос животној средини“, каже извршна директорка Комрад-а, Нела Цветковић 

Смрча је отпорна на зиму, ветрове и хладноћу. Потребно је од 100 до 120 година да достигне свој раст. Спада у четинаре и њени плодови су шишарице.

„Унија младих СНС Градског одбора Врање се одазвала акцији коју спроводи Савет за екологију Градског одбора СНС како би допринели да имамо чист ваздух.  Пре неколико недеља смо имали пожар на овом локалитету тако да ова акција поред очувања животне средине и засађивање саднице има и ефекта анулирања тог пожара“, каже Милан Илић, члан Уније младих Градског одбора СНС у Врању.

У плану је још пар акција које ће се реализовати на Дан чистих планина, 11. децембра када ће се заједно са омладинцима изаћи на терен, додаје Цветковићева. Да подсетимо, 3. новембра на Светски дан чистог ваздуха у Таковској улици у Врању засађене су саднице тује и кестена.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2019 16:35

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) огласило се саопштењем за јавност изражавајући осуду и јавни презир поводом твитова који су упућени председнику Србије, Александру Вучићу, а које је написао Владан Славковић. Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) уз згражавање, изражава најоштрију осуду говора насиља и мржње на друштвеним мрежама у Србији. Најновији пример је твит Владана Славковића који је јавно упутио директну претњу председнику Србије Александру Вучићу уз реченицу: „Можда је коректније да му саспемо пет метака у леђа? И да се напијемо после атентата?“ Такви твитови показују да се ради о бескрупулозним људима без осећаја људскости и зато заслужују најоштрије осуде и јавни презир. Атмосфера насиља у Србији путем друштвених мрежа, која је кулминирала претњама по физичку безбедност председника Александра Вучића, треба одмах да престане. Свако има право да буде задовољан или незадовољан, али своје ставове треба да износи тамо где им је место и да се потруди да буду у складу са културним и демократским вредностима нашег друштва, а никако не примитивним и речником насиља и претњи. Иако се често чује да се ради о бахатим људима, и да не треба ту ништа да нас чуди, ПРОУНС инсистира да се таквом понашању стане на пут и да се јасно и гласно осуди сваки говор мржње и насиља. ПРОУНС поручује актерима политичке сцене да се окану заоштравања политичке ситуације због недостатка политике, а осталим актерима да се таквој политици супростављају радом и резултатима.

 Врање, 19.11.2019. године                                                                                                                                                                        председник ПРОУНС-а

                                                                                                                                                                                                                            Зоран Величковић            

                                      

Ратари морају да измене сортимент житарица  због суше и закаснелих радова у пољу. Стручњаци препоручују искључиво ране  и средње ране сорте пшенице и повећање количине семена 10 до 15 одсто по хектару. Сетва је почела само у појединим селима у Пчињском округу где је пала значајнија количина кише, иако недовољна за овако сушно земљиште. Остали ратари мораће још да чекају нове количине падавина. Већ сутра метеоролози најављују да ће током дана бити пљускова. Нада Лазовић Ђоковић препоручује да на лакшим типовима земљишта  ратари ураде плитко орање на дубини од 10 до 15 сантиметара, да изврше предсетвену припрему и одмах сеју житарице. Веома је важно да користе декларисано семе  и то само ране и средње ране сорте пшенице. Због прекорачења свих термина за сетву озимих житарица  мора се повећати количина семена за 10 до 15 одсто. То је сасвим довољно  ако дође до голомразице  услед чега нека зрна неће исклијати. Уколико се посеје већа количина  од препорученог , на пролеће може доћи до полегања усева и болести. Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне службе  подсећа да је важно да ратари примене Ен-Пе-Ка  ђубрива  са већим процентом фосфора. Тај елемент у овом тренутку најпотребнији је пшеници. Може се сејати сточни грашак и грахорица , с тим да се примене ђубрива са већим процентом фосфора и калијума. У овом тренутку не препоручује се сетва јечма. Јари јечам  може се  сејати почетком наредне године.

 

Део улице Цара Душана, од Основног суда према Зеленој пијаци убудуће ће бити једносмеран. Град Врање и Савет за безбедност саобраћаја су на основу студије о техничком регулисању саобраћаја на територији града донели овакву одлуку како би се смањила фреквенција саобраћаја и избегле гужве у најужем градском језгру. Одлука је трајна, није привремена. Од јуче је постављен саобраћајни знак у улици Цара Душана, преко пута Основног суда којим је регулисан правац кретања возила. Они који не уоче знак или га намерно пренебрегну, само ће кратко време моћи да се оправдају необавештеношћу. Саобраћајна полиција ће извесно време деловати превентивно и информисати грађане, а након тога ће вероватно бити и казни, каже Дејан Тричковић заменик председник Савета за безбедност саобраћаја. Потреба за оваквом одлуком постоји одавно

"Центар града је оптерећен возилима, настојимо да то променимо. Поменутом студијом наш предлог се и потврдио, да ће једносмерним правцем, саобраћај у улици Цара Душана бити растерећен. Саобраћај је динамична проблематика којом се наш Савет непрестано бави и жеља нам је да што боље регулишемо проток саобраћаја", каже Дејан Тричковић- заменик председника Савета за безбедност саобраћаја.

Са оваквим променама ће се наставити и убудуће, а све у циљу регулисања саобраћаја, посебно у центру града.

"Пројекат који је урађен постепено ће се спроводити, јер је обиман и врло захтеван и у финансијском погледу. Недавно је урађена хоризонтална сигнализација у граду, а биће измена и у још неким улицама и деловима града", каже Дејан Тричковић.

 

Страна 1 од 1544

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

РТВ Врање: 24 године ваш прозор у свет - Радио Телевизија Врање https://t.co/Y2CFaF7R8E via @tripplesworld
Душанова улица према Зеленој пијаци биће једносмерна - Радио Телевизија Врање https://t.co/6tRR9kOMFm via @tripplesworld
Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/UeumEhFjyJ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter