Удружење пензионера данас је свечано прославило своју славу и дан када је основано давне 1946. Свечаност су уприличили и бројни гости из земље и иностранства.

Удружење пензионера града Врања слави Преображење Господње као славу Удружења, а управо на овај дан они су и основани пре 73 године. У просторијама Удружења резан  је славски колач, након чега су чланови наставили дружење у разговору и доброј атмосфери.

''Негујемо традицију, одлазимо у градове побратимљених Удружења, као што је Пожаревац, Охрид, Битољ, сарадња је реципрочна, то је део друштвеног живота пензионера, ти сусрети, један од њих одриграће се и овде баш на слави Преображење, јер пензионери, људи трећег доба су жељни да се друже, да се виде'', каже Стојче Павловић, председник Удружења пензионера.

Осим Пожаревца, Охрида и Битоља побратимска Удружења налазе се и у Алексинцу, Нишу, Прокупљу, Скопљу и Куманову. Они су редовни гости Удружења на дан славе.

''Долазимо и код нас је прелепо и предивно и кад дођемо и кад дођу они код нас. Увек долазим и прелепо се осећам овде'', истиче Јасмина Максић, Удружење пензионера из Пожаревца.

Свечаност је својим присуством увеличао и председник Савеза пензионера Србије, проф. др Андреја Савић, који је истакао да је врањско Удружење једно од активнијих у Србији.

''Пчињски округ и Врање као средиште округа у пензионерској популацији уживају један висок рејтинг и мој долазак као новог председника Савеза пензионера Србије је управо манифестација подршке Удружењу пензионера града Врања. Ово Удружење спада у ред активних. Ја бих овде осим свечарског дела рекао да сам договорио са мојим домаћином, председником Удружења пензионера града Београда да направимо један радни састанак са свим председницима општинских Удружења пензионера јер смо ми као ново руководство Републичке организације ушли у врло значајне стратешке активности'', каже проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Свечаности су присуствовали представници друштвеног и политичког живота, јавних и државних институција, представници пензионера из бивших република и држава из региона и велики број пензионера из Пчињског округа и целе Србије.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 16:45

Обдукциони налаз још увек није стигао, за девојчицу која је преминула у четвртак на Власинском језеру. Ових дана преношене су различите информације у медијима, често оне које не приличе трагичној ситуацији. Данас смо ступили у контакт са директором Здравственог центра у Сурдулици доктором Драганом Китановићем и ево шта нам је реако у телефонском разговору.

Директор Здравственог центра у Сурдулици доктор Драган Китановић, потврдио је за нашу кућу да је у четвртак стигао позив у Здравствени центар са Власине из одмаралишта Власинских хидроелектрана, да је једном детету позлило. Одмах по пријему позива опремљено санитетско возило са лекаром и комплетном екипом, кренуло је пут Власине, која је удаљена 30 километара. Са Власине је кренуо комби са дететом у правцу Сурдулице. Два возила срела су се на пола пута. Девојчица је пребачена у санитетско возило и била је без свести,  виталних функција, срчане акције, дисања, бледа, са помодрелим ноктима и није реаговала на грубе додире. Доктор Млађан Илић, је одмах предузео мере реанимације, односно оживљавања. У три наврата је даван адреналин и хортикостериди, али ништа није дало резултате. Ни у једном моменту нису успостављене виталне функције. У таквом стању је девојчица довежена у Здравствени центар у Сурдулици. Одмах је случај пријављен МУП-у, Вишем јавном тужилаштву, здравственој инпскецији и предат захтев за обдукцију. Обдукциони налаз још увек није стигао, рекао је у изјави за нашу кућу директор Здравственог центра Сурдулица доктор Драган Китановић.

 

Премијера  представе „Нечиста крв“ по роману  Боре Станковића  у режији Југа Ђорђевића,  обележиће отварање обновљеног здања позоришта , најавио је директор  врањског театра,  Ненад Јовић. Најавио је и богат програм манифестације „Борини позоришни дани“  са укупним буџетом од три милиона динара.

Врањанци ће након дугих седам година, у октобру најзад  добити  обновљено  здање позоришта. Биће то по свему репрезентативни театар  не само на нивоу Србије, већ на Балкану, оцена је првог човека позоришта Ненада Јовића.

Директор позоришта рекао је да ће то бити најсавременије позориште са изузетно вредном сценском опремом. Вредност  опреме је око милион евра. Врањанци ће моћи да гледају представе на три сцене, једној великој и две  мале, у кабаре сали и на ротирајућој сцени.

Ова ће година бити свакао најзначајнија у дугој и стваралачки богатој историји врањског позоришта. А за отварање обновљеног театра , планираног у октобру, глумци  позоришта „Бора Станковић“ припремају премијеру.

Јовић је истакао да се за премијеру припрема  представа  „Нечиста крв“ по роману Боре Станковића.Са уметничким руководством договорено је да се у представу укључе сви уметници Врања. Тако ће представу режирати млад, а већ остварени редитељ Југ Ђорђевић који је у врањском  позоришту режирао своју прву представу.

У току су и припреме за манифестацију „Борини позоришни дани“ који ће ове године  по садржају бити изузетно богати.

Јовиће је рекао да ће фестивали вратити стару славу.Планирају да тада  Врањанцима пруже прилику да виде све представе које су биле најуспешније у Србији у протеклих пет година. За то је предвиђен буџет од 3 милиона динара, од чега је  Министарство културе дало милион по основу пројектног финансирања.

Јовић је подсетио на добру прошлогодишњу позоришну сезону, са пет премијера од чега су четири биле одигране на вечерњој сцени а једна је била за најмлађе.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:57

Night Car Meet је одржан по други пут у нашем граду и пружио је могућност врањанцима и многобројнИм посетиоцима из комшијских нам држава да уживају у возилима необичног дизајна и перформанси.

Основна идеја овог скупа је по речима организатора, Мајор тима, да тјунинг сцена заживи и на југу Србије. Овај спорт све више добија на значају у нашој земљи и очекивања организатора су да ова манифестација буде све већа у наредним годинама.

Зенко Кадријевић, члан Мајор тима, истиче да је грађанима најзанимљивија Стрит категорија у којој се аутомобили на оригинални начин преобразе до непрепознавања у односу на фабричке моделе, наравно уз велику дозу индивидуалне креативности. А опет у супротности са тим је и јак тренд проналажења ретких делова за аутомобиле, како би се задржао оригинални изглед аутомобила као личног љубимца.

На крају скупа проглашени су и најуспешнији учесници. У категорији ЈДМ прво место је освојио Милош Арсић и Крушевца са Маздом ер икс 8, у категорији German Style титулом најбољег овенчао се Игор Крсмановић из Смедеревске паланка са својим Корадом. У категорији олдтајмера прво место је заузео врањанац Милош Димић са националним поносом, фићом. Титулу најлепшег аута на скупу понео је Рено меган поносног власника Невена Месића из Црне Горе.

Скуп је организован у сарадњи са Туристичким савезом и градом Врањем.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 17:09

Крш и лом који су вандали оставили за собом у улици Оца Јустина Поповића рашћишћен је јуче ујутро, брзо након пријаве грађана. Све надлежне службе одмах су реаговале, а ради се на проналаску починилаца.

''Вандализам је у Врању још једном показао своје лице. Јуче у јутарњим сатима мештани насеља Чешаљ имали су шта да виде. Улица је била закрчена, побацано посечено грање, дрвеће, чак и дрва за огрев, померени контејнери, а вандали су отишли дотле да су померали и приватна возила. Екипа Комуналне полиције пријаву је добила јуче око 9 и 30, након чега су одмах изашли на терен, са свим осталим надлежним службама. Случај је, наравно, пријављен Основном јавном тужилаштву, а на рашчишћавању радила је екипа ЈКП Комрад.''

Мештани насеља Чешаљ пријавили су у недељу ујутру Комуналној полицији да је блокирана саобраћајна и пешачка комуникација у улици Оца Јустина Поповића постављањем грања на улицу.

''Изласком наше патроле на терен иста је утврдила да чињенично стање одговара наводима из пријаве, односно у улици Оца Јустина Поповића био је блокиран коловоз остављањем грања, на једној од стамбених зграда је био поломљен рефлектор, огревни материјал је био разбацан око простора стамбених зграда у насељу Чешаљ, као и судови за смеће који су били окренути са локације где су били смештени'', рекла је Гордана Анђелковић, заменица начелника Одељења Комуналне полиције.

Одељење Комуналне полиције обавестило је Полицијску управу града Врања, као и Саобраћајну полицију, који су изашли на терен и предузели мере из њихове надлежности. Обавештено је и Јавно комунално предузеће Комрад, чији су радници у року од сат времена рашчистили ову локацију.

''У насељу Чешаљ је посечена жива ограда, покидано је грање, изврнути контејнери, том приликом оштећени су точкићи и поклопци, а да не причамо о смећу које је било расуто на све стране, чак су и дебла од огревног дрвета, која су у приватном власништву била испред самог улаза зграде. Овде је радило четворо наших радника на рашчишћавању, а смећа је било за 3 туре камионом'', истакла је Нела Цветковић, извршна директорка Комрада.

Сви су сложни да овакав случај вандализма у скорије време није запамћен у нашем граду. О случају је обавештено Основно јавно тужилаштво у Врању које се обратило саопштењем да су станари улица Баба Златине и Оца Јустина Поповића пријавили да им је посечена жива ограда, да је разбацано грање, да су им сломљена два рефлектора на згради, изврнути контејнери и да је сломљен још један рефлектор у улици. Наложено је да се утврди у чијем су власништву наведени рефлектори, да се прибаве видео записи из свих околних улица и кућа, изврши увид у исте ради утврђивања о којим лицима се ради, да се обави разговор са евентуалним сведоцима-очевицима догађаја и  изврши накнадна консултација након утврђивања чињеница.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:49

После 21 сат синоћ, избио је пожар на димњаку једне пекаре у Колубарској улици у Врању, потврђено је из врањске полиције. Прпадници полиције изашли су на терен, као и екипа ватрогасаца. О случају је обавештено Основно јавно тужилаштво, које је проценило да нема елемената кривичног дела и да се ради о самозапаљењу. Жртава није било, а материјална штета је минимална.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:33

Не памте ни ђаци, а ни учитељи када су последњи пут обнављане школе у селима на територији града. Да су у лошем стању биле било је свима јасно. Ипак, град је успео уз помоћ спонзора да покрене обнову школа у селима. Уз помоћ државе обновљају се и школе у граду.

Ове године почела је и завршена  реконструкција најпре основне школе у селу Мечковац, као истуреног одељење школе Доситеј Обрадовић. Грађевинска инспекција је забранила обављање наставе у школи, јер  су попуцали зидови и настава се одвијала у лименом контејнеру.  Обновљена је и унутрашњост.

''Помогла нам је  Турска компанија која гради станове за припаднике Служби безбедности Ташјапи и Миленијум тим. Они су нам помогли јер се ради о озбиљним грађевинским радовима и сада ће деца, а све већи је број деце, имати заиста адекватне услове,'' каже градоначелник Слободан Миленковић.

Оронула је била и запуштена и фасада  школе у селу Буштрање. Сада је и она обновљена, каже градоначелник. Упореду се уз помоћ државе ради и на обнови школа у граду.

''Завршена је реконструкција школа Вук Караџић и Светозар Марковић. Нажалост, Радоје Домановић је у процедури, сада су пред Агенцијом за заштиту права понуђача, средства су обезбеђена и већ је извесно да ће да се крене у ту реконструкцију. Закључком владе је ушла у програм реконструкција и основне школе Бранислав Нушић у селу Ратаје. Пројекти су на усглашавању и то се чека, '' додао је градоначелник.

У овим и радовима који предстоје помогли су спонзори, али пре свих Република Србија.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 17:02

Вечерас почиње трећи по реду турнир у малом фудбалу ''Бунушевац 2019.'' За ово такмичење пријавило се 12 екипа, а одвија се у организацији Спортског савеза и под покровитељством града Врања.

Наградни фонд је 100 хиљада динара.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:32

На избору за мис „Каранфил девојче“ победила је бањчанка, Сања Цветковић. Концертом музичке групе „Неверне бебе“  завршена је 56. туристичко-културна манифестација “Дани каранфила“.

У конкуренцији тринаест девојака, на избору за овогодишњу мис „Каранфил девојче“, победила је двадесетогодишња мештанка Врањске Бање, Сања Цветковић. Прва пратиља је по оцени жирија Теодора Симић из Врања, друга пратиља, такође из Врања Милена Стојковић, док је за мисицу шарма проглашена ханчанка, Милица Стевановић.

Ленту је победници уручио председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић. У име градске општине Врaњска Бања и у име организатора ове манифестација председник општине, Драган Сентић, је истакао да је Бања од претходне до ове манифестације променила свој изглед и постала велико градилиште. ''Изграђени су километри улица и тротоара, завршени су многи и започети нови инфраструктурни пројекти. Највећу добит од свега ће имати млади људи, који ће остати у свом родном крају. Ове вечери промовишемо младост и лепоту,'' истакао је Сентић.

Током трајања ове манифестације посетиоци су могли да прате садржаје попут вечери дечјег фолклора, такмичења у припреми традиционалних јела, дечјег маскенбала, позоришне представе „Коштана“, међународног фестивала фолклора и концерата Едите Арадиновић, и групе „Неверне бебе“.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:45

Српска православна црква и њени верници данас славе Преображење  Господње.  Убраја се у  12 великих хришћанских  празника. Тај дан  прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Слави се на Истоку од седмог века. Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године, и то у славу победе хришћанске војске над Турцима код Београда. На Преображење, који је посни празник, у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. Данашњи празник биће обележен у свим храмовима и манастирима Православне Епархије врањске. Свечано ће бити и у местима где су храмови посвећени овом празнику  у селу Преображење код  Врања, у селу Стубал у општини Владичин Хан и у селу Козји Дол код Трговишта.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 14:27
Страна 1 од 1498

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Почиње турнир ''Бунушевац 2019'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/voGvSvxA05 via @tripplesworld
Удружење пензионера слави свој дан - Радио Телевизија Врање https://t.co/sOizl1cTsr via @tripplesworld
Обдукциони налаз за девојчицу преминулу на Власини још увек није стигао - Радио Телевизија Врање https://t.co/vA7Q38jsYx via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter