Врањски Водовод почео је да измешта магистралнe водове који пролазе кроз парцелу на који ће нићи нови Тржни центар. Да би инвеститор почео да извоси радове, неопходно је изместити магистралне водоводе. Жури се, јер осим што ће грађани имати предиван објекат за куповину, ту ће многи наћи и своје ухлебљење.

На све странe велике цеви, сече се бетон, копају ровови и помислили би да је почела изградња Тржног центра. Но није тако, ради се о томе да је врањски Водовод почео да припрема парцелу за почетак радова, а то значи да су почели да измештају магистралнe водове који пролазе управо кроз ту парцелу.

"Да би инвеститор почео да изводи радове, неопходно је да изместимо магистралне водоводе. Ми смо у договору са градоначелником и Градском управом почели од понедељка радове. Имамо рок од 3 недеље да изместимо цеви, како би омогућили инвеститору да крене са својим радовима на изградњи новог тржног центра. Вредност тих радова је 6 милиона динара, а финансира их град Врање. Веома је битно да ово урадимо јер кроз ове парцеле пролазе магистрални канализациони водови и они за чисту воду који одводе воду према граду, односно враћају фекалну ка Јужној Морави", каже директор Водовода, Горан Ђорђевић.

Желимо што хитније ове припремне радове да изведемо како би припремили градилиште за изградњу Тржног центра, јер ће у њему преко 200 наших суграђана наћи запослење, истиче Ђорђевић. У тој жељи им, како кажу, и време иде на руку.

"За сада добро иде. Нема каблова нема ништа може да се ради. Све је на свом месту. Почели смо и трудићемо се да завршимо на време. Време је добро", каже Звонимир Стошић, машиниста.

Непрепознатљива ће бити ова парцела већ за неколико месеци. Упућени кажу да изградња савремених Тржних центара иде врло брзо, јер савремени начин градње то изискује.

Водовод увелико ради на припреми простора за изградњу новог Тржног центра. Иначе ради се о плацу величине 18 хиљада метара квадратних. Сам објекат имаће хиљаду метара квадратних и биће то први већи Тржни центар на подручју града Врања.

 

Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 14:07

Возни парк Јавног комуналног предузећа Комрад богатији је за три нова возила. Из сопствених средстава набављени су аутосмећар и чистилица а захваљујући донацији ово предузеће је добило и цистерну за прање улица. Захваљујући модернизованој опреми и савременој механизацији запослени у Комраду настављају са својим активностима са циљем да град буде чистији и уређенији.

''У питању је  аутосмећар, камион специфичне намене са радном руком. Набавили смо и чистилицу која је преко потребна нашем граду. Добили смо савремен возни прак који ће допринети да побољшамо квалитет услуга нашим грађанима. За ова два возила Град је издвојио 350.000 евра а укупно са подземним контејнерима око 500.000 евра'', каже Зоран Димитријевић, директор Комрада.

На седам локација у граду постављено је 26 полуподземних контејнера. У плану је да се до краја године набави још двадесетак који ће бити постављени на пет нових локација у граду.

''Ми смо те локације одредили по броју колективних  станова и броју становника  у кварту како би задовољили потребе свих. До сада су полуподземни контејнери били постављани у ужем делу града а сада ћемо се проширити и ка периферији на задовољство наших корисника'', каже Весна Стефановић, руководилац оперативних пословних јединица.

Набавка аутосмећара и чистилице је од великог значаја како за грађане тако и за запослене у Комраду јер ће њима бити олакшан рад.

''Како смо се модернизовали, смањујемо и трошкове изношења смећа, ближи смо корисницима наших услуга, можемо да дођемо до свих делова града. Апеловао бих на наше кориснике да поведу рачуна о томе да смеће одлажу у контејнере а не поред њих. Колико је Комрад заслужан за чистоћу града, толико су и грађани'', каже Владимир Симоновић, технички руководилац.

Поред аутосмећара, набавка чистилице је од великог значаја јер ће бити покривено око 300.000 метара квадратних улица и јавних површина у граду. Радна снага ће захваљујући новој механизацији сада моћи да буде ангажована и у оним деловима града које Комрад није покривао свакодневном комуналном хигијеном.

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 13:21

Синоћ око 18.30 у главној улици у Врању, разбојник је покушао да опљачка златару. Мушкарац, за кога незванично сазнајемо да је зависник од наркотика, разбио је излог златаре у улици препуној пролазника, покупио накит из излога и почео да бежи. На срећу, полицајац Бобан Тасић био је у непосредној близини, и иако у цивилу, ухватио је провалника и привео га. Како каже Тасић, „полицајац је увек у служби грађана, увек на дужности“. Подршку су му пружиле колеге из саобраћајне полиције, Ненад Петровић и Срђан Каравелић.

За новинаре важи принцип „Једном  новинар увек новинар“, а то исто, вероватно у много већој мери, важи и за полицију. То је показао полицaјац Бобан Тасић који већ 18 година ради у овој служби.

Полицајац Бобан Тасић каже да је у тренутку извршења кривичног дела пљачке био у центру града са породицом у шетњи. Онда је најпре чуо ломљаву стакла и приметио НН лице како из излога узима кутије. Потрчао је за њим, сустигао га и савладао. Било му је важно да ухвати криминалца, да му не дозволи бекство.

Била је то муњевита акција, која се одигравала пред бројним грађанима. Тада су на сцену ступиле и колеге из саобраћајне полиције, који су се нашли у близини места догађаја.

Полицајац Ненад Петровић каже да су такође чули ломљаву стакла и да су били удаљени 50-ак метара. Трком су кренули према месту догађаја и видели цивилно лице како савладава  бегунца, пришли, помогли му при хапшењу и обезбедили место догађаја. Присутни грађани са одушевљењем су поздравили тако брзу реакцију и хватање пљачкаша.

Полицајац Срђан Каравелић потврдио је да су се сусретали са различитим ситуацијама током дугогодишње службе, али да је изузетно добра оваква  хитна реакција колеге у цивилу, кога су подржали.

Петровић и Каравелић су готово три деценије у служби и током свих тих година сретали су се са различитим ситуацијама, али је једно увек исто. Бобан Тасић каже да је полицајац увек на дужности, и кад је у служби и када је ван дужности.

Грађани су овог пута непосредно имали прилику да се увере да је полиција увек у њиховој  служби.

Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 15:12

На основу споразума који је школа за основно и средње образовање деце и одраслих Вуле Антић склопила са лекарима из Ниша ученици ове, али и осталих школа са територије града, биће у прилици да врше проверу слуха у овој образовној установи.

Први пут ученици школе Вуле Антић у прилици су да у Врању, у школи коју похађају, бесплатно провере слух и обаве остале ОРЛ прегледе који су врло значајни за ову децу.

''То је врло битно за наш рад да се на време открије оштећење слуха код ученика, а на овај начин се олакшава и родитељима јер немају потребу да путују у Ниш и да воде децу на прегледе, тако да је ово одлична ствар. Ово је први пут у Врању да је деци омогућен бесплатан преглед слуха. Оно што бих хтела да напоменем је да је тај преглед омогућен и за све друге ученике са територије града Врања и ми ћемо послати позиве школама за неке наредне термине јер ће ова акција трајати годину дана'', каже Ивана Цветковић, заменица директора ШОСО Вуле Антић.

 Једном месечно лекари из Ниша вршиће ОРЛ и аудиолошке прегледе који су отворени и за ученике осталих школа, али и мало старије суграђане.

''Да се провери слух, да ли постоји оштећење, да ли треба слушни апарат или не и да ли постоји неки други проблем и да може да се лечи, а да нема везе са слушним апаратом'', каже Тијана Рајковић, слушни центар из Ниша.

Школу за основно и средње образовање Вуле Антић тренутно похађа троје ученика са оштећењем слуха, а сумња се да се са овим проблемом суочава још деце, али да до сада то није утврђено.

 

Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 13:08

Захтев за повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе родитељи су могли да поднесу до краја прошле недеље. Међутим, с обзиром да је нови Закон о финансијској подршци породице с децом ступио на снагу, а стари још увек важи до првог јула 2020. године, код родитеља се јављају недоумице. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић дао је детаљно образложење о овој проблематици.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић објаснио је када и како право на повраћај ПДВ-а родитељи могу да остваре по новом, а како по старом закону. Сва деца рођена после првог јула 2018. године, када је ступила на снагу Измена и допуна закона о финансијској подршци породице с децом, уз прву рату родитељског додатка добијају једнократно 5.000 динара. Деца која су рођена пре првог јула добијају по старом систему где се повраћај ПДВ-а врши тако што родитељи полажу исечке и пријаву за повраћај ПДВ-а надлежној пореској управи, објашњава Ђорђевић.

По старом закону постојала су ограничења на основу висине зараде и имовине родитеља, а сада тога нема и сви родитељи добијају једнократну помоћ у износу од 5.000 динара. Стари закон истиче првог јула 2020. године. Последња пријава ће бити од првог до 15. јула за шест месеци у овој години и то ће бити крај. Од тада неће више бити деце која ће добијати по старом закону, каже министар Ђорђевић.

Ђорђевић објашњава да родитељи могу образац да преузму са сајта Пореске управе и пошаљу га препорученом поштом уз све што је потребно приложити. По новом закону нема више подношења, уз уплату првог родитељског додатка добија се 5.000 динара и то важи за све – наглашава Ђорђевић.

Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 11:02

Полицији је пријављено да је данас око 18.30 највероватније дошло до обијања златарске радње у главној улици у Врању.

Поломљено је стакло и покушана је крађа златног накита.

Увиђај је у току и више детаља ће бити познато након завршетка увиђаја.

Како незванично сазнајемо починиоца провале полиција је ухватила на месту догађаја и привела га.

 

Последњи пут измењено уторак, 25 фебруар 2020 19:26

Из врањске Електродистрибуцијe јављају да ће због радова на електроенергетским објектима у среду, 26. фебруара без напајања електричном енергијом остати села на потезу Репинце-Јабуково-Рдово у периоду од 10 до 12 часова, са прекидима.

 

Градски одбор Јединствене Србије Врање и Група грађана ''Врање Врањанцима'' заједно ће наступити на предстојећим изборима. ''Имамо заједничке циљеве, тако да смо договор лако постигли'', чуло се на конференцији за новинаре.

''Имамо заједничке циљеве за добробит свих грађана и нашег града'' чуло се на заједничкој конференцији Градског одбора Јединствене Србије у Врању и Групе грађана ''Врање Врањанцима''. Јединствена Србија од 2012. године у 2 мандата учествује у локалној власти, али, како кажу, нису имали удела у одлучивању око важних ствари. ''Ми имамо од кога да учимо и ''препишемо'', Драган Марковић Палма је створио од Јагодине град за пожелети, тако да је лако да применимо сличне програме,'' рекао је Дејан Манић, потпредседник странке и председник Градског одбора Јединствене Србије у Врању.

''Улазимо у заједничку причу са Групом грађана ''Врање Врањанцима'' где су изузетни људи, школовани, људи који имају визију, будућност, људи који знају како развијати наш град, шта фали нашем граду и оно што је потребно да, пре свега, пошто су то углавном млади људи, да они остају у нашем граду, у нашој Србији, да се не селе и не одлазе у Европу и ван Европе. То је превасходно врло битно'', каже Дејан Манић, председник Гро ЈС Врање.

Осим тога, неки од заједничких циљева су и да Врање постане Универзитетски град, довођење инвеститора, побољшање положаја социјално угрожених, развој пољопривреде, туризма, очување традиције, омогућавање бесплатног превоза, обезбеђивање донација како би млади људи могли да оду бесплатно на море или студијске посете разним земљама и слично.

Др Милош Николић, представник Групе грађана ''Врање Врањанцима'' рекао је да је Нацрт елабората о Врању као Универзитетском граду урађен још 2014. године али да не зна шта се десило са тим Нацртом.

''Бруцоши треба да у свом граду бесплатно добију једну годину студирања на жељеном факултету, медији треба да равноправно учествују у расподели финансија. Николић додаје да ће се борити за укидање новчаних накнада одборницима и већницима, као и функције помоћника градоначелника, а увођење функције менаџер града. ''Уз наш план и програм уштедеће се годишње око 90 милиона динара,'' рекао је он.

''Група грађана ''Врање Врањанцима'' ће од данас деловати са Градским одбором Јединствене Србије и заједно ћемо правити планове и програме и заједничку листу. Ми за сада имамо инфраструктуру која неформално делује од новембра прошле године, а званично од јануара, имамо око 750 чланова и формирани су градски и месни одбори. Сви одбори ће у наредних 5 до 10 дана добити задатак да се сједине са одборима ЈС. Поносан сам на моје саборце, који су храбри, јер у данашњим условима који су врло тешки, ми смо наишли и на разне, благо речено, опомене и упозорења. Ми смо храбри, млади људи који се залажемо за останак и развој у овом граду и неће нас нико уплашити, не постоји тај који ће ме натерати да одем из овог града. Нама није интерес функција, дељење колача и остало, већ брига за младе и социјално угрожене. Одавно се социјална политика у граду не спроводи на реалним основама, имамо лажну слику о економском и привредном развоју града Врања. Залажемо се да контрола буџета града буде таква да ће грађани и грађанке града Врања имати утицај, како на предлог и реализацију буџета, тако и на контролу буџета и јавних финансија'', каже др Милош Николић, председник ГГ ''Врање Врањанцима''.

Николић додаје да је њихов циљ на изборима двоцифрени резултат и то 25 до 30 посто подршке у Врању, јер са 5 или 6 посто гласова не могу да реализују циљеве за које се залажу.

''Јединствена Србија уз помоћ Групе грађана ''Врање Врањанцима'' добија снагу огледану у младим и школованим људима,'' закључио је Дејан Манић, председник Градског одбора ЈС Врање.

Последњи пут измењено уторак, 25 фебруар 2020 14:46

Да умемо и да сачувамо оно што се уради показује пример Блока пошта-банка. Прошло је два месеца од уређења и званичног затварања тржног дела Блока, па и поред тога што је било мањих проблема, сви су задовољни. Како каже председница Удружења стамбених заједница, када се мора и свест се мења.

Оно што се голим оком примећује је да зидови нису ишарани, гелендери нису поломљени, светла има свуда, стакла нису поломљена, а тек понегде има смећа испред ђубријера. Мирис који се осећа указује на то да се простор Блок пошта- банка редовно чисти и одржава.

"Много је боље, затвара се тржни што је у ствари био и највећи узрок свих проблема у Тржном центру. Чистије је, свако организује део чишћења, али је у најави да ће се чистити на нивоу целог центра, што значи да је далеко боље, каже један од власника локала."

Исто мишљење деле и они који су само повремени посетиоци блока, било да тргују, да плате струју или да само прођу.

"Супер је сада, одлично, уређено. Сада је пуно, пуно боље, нема шта да се каже.  Било је паучине, не може да се погледа навише. Сада је мало боље и не мало него доста боље. Уређено је. Било је грозно раније да не можеш да прођеш. Сада има и неки посебан мирис, има нешто", кажу грађани.

Добро су приметили грађани да лепо мирише Тржни центар, јер је у недељу организовано редовно хемијско чишћење, потврђује председница Удружења стамбених заједница Наташа Стоиљковић. Ипак, било је и проблема у протекла два месеца.

"Било је проблема око улазних врата у неколико наврата било је насилних покушаја, а и успешних проваљивања, на сва четири улазна врата у блок", каже председница.

Борили су се, пријављивали, позивали медије и све то је дало резултате. Надлежни органи су реаговали и брзо решавали проблеме, а допринос су дали и медији. Простор мора редовно да се одржава, а имају планове и да још улажу.

"План је да се додатно обезбеде сви улази. Постављена врата су слаба и јачим ударом их је могуће развалити. Ми смо покушали јачим резама, а ставићемо и решеткаста, стилизованија врата. Није ми драго што то морамо да радимо, али нас ситуација на то тера. И урадићемо то."

Поставиће станари и видео надзор на кључним местима, како би могли да прате безбедност објекта, истиче председница и додаје да без финансијске помоћи локалне самоуправе ништа од овога не би могли да ураде.

Приметно је кажу у Удружењу да се све већи број локала у Блоку пошта-банка отвара и да влaсници припремају локале и издају их. То уједно значи и већи број радних места.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 25 фебруар 2020 13:47

У организациjи Савеза за школски спорт и олимпиjско васпитање, до 28. фебруара одржава се градско такмичење у футсалу основних и средњих школа са териториjе града Врања. На такмичењу учествуjу мушке и женске екипе, а победници ће обезбедити пласман на окружно такмичење коjе ће бити организовано 3. и 4. марта у Владичином Хану. 

Страна 1 од 1591

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter