Две држављанке Северне Македоније заустављене су на граничном прелазу Прешево.

Ухапшене су због кривичног дела навођење на оверавање неистинитог садржаја.

Обе држављанке Северне Македоније су из Скопља.

У суботу су у Врању добиле потврду о вакцинацији, а нису примиле вакцину.

Особе старе 54 и 40 година су после лекарског прегледа и добијања потврде о вакцинацији напустиле Спортску халу у Врању, која је главно место за вакцинацију..

Заустављене на граничном прелазу Прешево, потврдио је портпарол Основног јавног тужилаштва у Врању Миодраг Стојановић и ухапшене су због кривичног дела навођење на оверавање неистинитог садржаја.

Саслушане су и по примени начела опортунитета испуниле су наложену обавезу: уплатиле су по 60.000 динара у хуманитарне сврхе.

Извор: РТС

На основу Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова и Јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације на породичним кућама и становима на територији града Врања, Комисија за реализацију мера енергетске санације на територији града Врања, сачинила је прелиминарне ранг листе за све три мере предвиђене Јавним позивом.

Такође, објављена је прелиминарна листа пријава које су одбачене од стране Комисије као неуредне, јер нису у складу са Јавним позивом.

Учесници Јавног позива имају право увида у поднете пријаве и приложену документацију по утврђивању прелиминарних листи изабраних крајњих корисника, у року од три дана од дана објављивања листа. Учесници Јавног позива могу поднети приговор Комисији у року од осам дана од дана њеног објављивања.

http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija

У Србији је коронавирус потврђен код још 6.736 особа, од тестираног 20.561 узорка.

Од последица заразе преминуло је 46 особа.

На респиратору је 225 пацијената.

Припадници саобраћајне полиције у Бујановцу задржали су јуче тридесеттрогодишњег мушкарца који је управљао аутомобилом „рено“ и изавао саобраћајну незгоду, са 2,27 промила алкохола у организму.

Он је возећи уназад, како се сумња, ударио у аутомобил „ауди“ којим је управљао шездесетпетогодишњи мушкарац. У овој незгоди нико није повређен.

Против возача је, због насилничке вожње, поднета прекршајна пријава из Закона о безбедности саобраћаја.

*

Припадници саобраћајне полиције у Владичином Хану, током редовне контроле, затекли су тридесетдвогодишњег возача „фијата“ који је управљао аутомобилом са 2,43 промила алкохола у организму.

Одређено му је задржавање до 12 сати и против њега је, због прекршаја насилничка вожња, поднета прекршајна пријава.

И даље је тешка епидемиолошка ситуација на подручју Пчињског округа. Највећи број новозаражених је у Врању, Сурдулици и Владичином Хану. Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 35 %. У ковид болницама Здравственог центра тренутно су хоспитализована 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 61 пацијенат. У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 240 прегледа, од чега је 118 првих. Епидемиолог Слађан Станковић износи најновије податке о новозараженима.

"На ковид 19 тестирано је 340 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 119 заражено коронавирусом. Од овог броја 81 је из Врања, 23 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана и по један из Бујановца и Босилеграда. Забрињава велики потенцијал делта соја вируса и заражавање великог броја особа и у породицама и у колективима .Такође, има новооболелих и међу здравственим радницима. Велики је број људи који одсуствују са посла јер су били у контакту са оболелима, и то је оно што утиче на животни ток", каже епидемиолог Станковић.

Око 70 % пацијената је са благим клиничким сликама, док је преосталих 30 % са средње тешким и тешким клиничким сликама. Има и смртних исхода.У Здравственом центру Врање у последња 24 часа, преминула су три пацијента са потврђеним ковид статусом, саопштено је из ове здравствене установе. Једини начин да се корони стане на пут је вакцинација, међутим проценат вакцинисаних није довољан, наглашава Станковић.

"Без обзира што вакцина не може 100% да пружи заштиту, јер код неких особа не дође до пружања имуног одговора, испитивања показују да ипак не може да се до развије тежа форма болести, када дође до заражавања коронавирусом. Уколико дође до оболевања вакцинисане особе, она  неће завршити на респиратору и неће бити  смртног исхода, што је врло важно", закључује епидемиолог.

Ни деца нису имуна на корону. У дечјој ковид амбуланти, током јучерашњег дана обављено је 60 прегледа, од чега је 37 првих и 23 контролна. Четрнаесторо деце имало је позитивне резултате на коронавирус. Међу њима је троје деце млађе од седам година. Двоје  је задржано на Одељењу педијатрије.

Из Здравственог центра стиже информација да ће се од среде, 29.септембра све биохемијске анализе као и крвна слика за ковид позитивне пацијенте радити у АТД Ковид амбуланти  од 7 до 13 сати. До сада се у лабораторији АТД ковид амбуланте радила крвна слика, док су биохемијске анализе рађене у  амбуланти у Ковид болници.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 14:20

Јавно предузеће за комунално уређење Владичин Хан у склопу пројекта јавних радова почело је чишћење речног корита реке Калиманке, а након тога и дивље депоније у селу Прекодолце.  Упошљено је 8 радника који ће бити ангажовани на овим пословима. Некада култно место за одмор и забаву Ханчана, популарни „шпирони“  на Калиманки биће видљиви ако се већ нико одавно не купа на њима.

Радови ће обухватити санацију речног корита у ужем центру града, у дужини од 400 метара. Шеф градске чистоће Слађан Алексић каже да су одавно имали у плану да среде корито реке Калиманке и да су се сада стекли услови за то. Конкурисали су на време код Националне службе за запошљавање са припремљеним пројектом и добили подршку. Још је важније што су упошљена лица са евиденције Националне службе. Ангажовани радници су одговорни и жељни посла и добро раде свој посао. У томе им помажу и запослени у Комуналном предузећу. Без њихове помоћи и механизације не би могао да се заврши овај озбиљан посао.

„Већ се резултати виде, међутим све то не би могло без механизације. Ангажовани људи се труде и раде, али је била потребна и тешка механизација јер је било наслага земљ и шљунка. Мислим да смо најкритичнији део решили. Сада прелазимо на други део где је ниже растиње и где има кабастог материјала. Мислим да ће то радници лакше да савладају. И преостаје нам само један део на ушћу где ће опет морати да раде машине, каже Алексић

Алексић каже да много значи што се у оквиру текућег одржавања редовно чисте корита река и приобаље у самом центру града. Нажалост овако већи захвати могући су само уз додатна средства и помоћ државе.

Река Калиманка и популарни „шпирони“ , односно бедеми,  који су направљени одавно, били су омиљено место Ханчана.Ту су се састајали, купали, дружили. Тада није било базена, па је река, која је била ушорена, лепо уређена, била једино место где је могло да се расхлади, али и проведе пријатно време са пријатељима. Ту су се рађала познанства, љубави. С обзиром на то да протиче кроз центар града, Алексић напомиње да су надлежни желели да корито буде уређено читавим током кроз насељени део.

„До изградње базена 80. године главно купалиште Ханчана била је река Калиманка. Овде има дивних шпирона, мислим да их је 19, који су изграђени 60- тих година прошлог века. Пројектовао их је инжењер, чије сам име заборавио, у склопу решавања бујичних река које долазе са Кукавице. На свим речицама и потоцима које долазе са источне стране изграђени су шпирони. То је рађено како би се спречиле поплаве јер је Хан док није било тога често плављен. Сад немамо никаквих проблема са тим“, објашњава Алексић.

Мало је градова који могу да се похвале да имају три реке које им протичу кроз град, истиче Алексић. Запослени у Комуналном предузећу настоје да сва корита буду уређена и лепа и да служе за понос Ханчанима. Рок за чишћење корита Калиманке је два месеца.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 15:39

Епидемиолошка ситуација у општини Владичин Хан је веома озбиљна. Бројеви од 100 прегледа дневно и до 50 новозаражених нису били присутни ни прошлог лета када је ситуација била такође озбиљна. Отежавајућа околност је и што је значајан број лекара и медицинског особља такође позитиван.

Редови испред ковид амбуланте у Владичином Хану никако се не скраћују, већ продужавају. Свакодневно се евидентиира по неколико десетина новооболелих од короне, а број првих и контролних прегледа је троцифрен.

„Ситуација са ковидом у Владичином Хану је алармантна, на дневном нивоу имамо по сто и више прегледа од чега је 60 првих, остало су контролни. У просеку је по 30 новооткривених, а прошле недеље смо у јеном дану имали 50. Ови подаци су заиста озбиљни, јер су чак и већи у односу на највећи пик прошле године, истиче др Кристина Петровић директорка Дома здравља у Владичином Хану.

Клиничке слике оболелих су различите, забрињава што је међу њима и значајан број деце.

„Има и млађих и старијих. Међутим у овом пику има и деце, што раније није био случај. Углавном се ради о невакцинисаним пацијентима који имају тежу клиничку слику. Има и оних који су вакцинисани, али са далеко лакшом клиничком сликом, објашњава докторка.  

Велики је притисак и на лекаре и медицинско особље Дома здравља, а и међу њима је значајан број оболелих.

„Функционишемо отежано, 5 лекара је оболеоло од короне и налазе се на боловању. Ми смо мали Дом здравља, немамо превелике капацитете, трудимо се да што боље одговоримо ситуацији, како ћемо и до када не знамо. Распоред рада правимо на дневном нивоу и реорганизујемо се како околности налажу“, истиче директорка.

Др Петровић сматра да су разлози повећаног броја заражених у Хану непоштовање епидемиолошких мера, превелики број окупљања, славља, прославе, али и мали број вакцинисаних. 5 800 Ханчана  је примило обе дозе вакцине, а 800 и трећу дозу. То није довољно да би се достигао колективни имунитет, каже докторка и то сигурно има удела, односно већ се одразило на  актуелну ситуацију.

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 14:41

Последњих година изграђен је велики број дечијих игралишта и спортских терена у граду. Нажалост има и оних који намерно ломе играчке, па се поставља питања да ли ћемо сваке две године правити нова игралишта или коначно почети да бринемо о ономе што је наше? Овога пута преносимо слику са игралишта у месној заједници Два бреста, где осим дечијег игралишта, постоји и спортски терен и парк.

"Не играм се на вртешци, зато што је поломљена. То није добро", каже девојчица Лорена.

"Сваког дана сам ту и шетам и гледам, дођу велика деца, љуљају се и сломе. Више играчака је било сломљено. Заједно са комшијом смо то порављали и вратили све у исти положај", каже житељ ове месне заједнице. 

Једно дечије игралиште кошта око 40 хиљада евра, па није тешко проценити колико кошта свака играчка. Ломљење тих играчака, које су врхунског квалитета и немају рок трајања, уколико их неко намерно не поломи је чин за сваку осуду.

"У питању су појединци, већина нас се одговорно понаша и чува ове справе. Две године су прошле како је направљено ово игралиште и једно је од најлепших у граду. Имамо појединце, који у породицама стичу те особине и имају потребу да нешто поломе", каже већник Ненад Ђорђевић.

Припремљен је и видео надзор, али се не може постављати чувар на сваком игралишту, каже већник и додаје да ће ускоро ова играчка бити поправљена, али свакако је ово негативан пример. У протекле две године град је много уложио у обнову игралишта и сличних терена.

"Негде око 70 милиона је град издвојио у те сврхе. За дечија игралишта око 18 милиона, за спортске терене 18 милиона, за теретане на отвореном око 4 милиона и на градском стадиону, за тартан стазе и трибине око 30 милиона динара. Искрено ме радује да се улаже у спортску инфраструктуру", напомиње Ђорђевић. 

И поред оваквих примера неће се стати са улагањима. Планира се уређење простора у насељу Ледене стене, између зграда, где ће бити направљено дечије игралиште. Завршена је и јавна набавка за један мултифункционалан терен у насељу Рашка, вредности око 6 и по милиона динара, пре свега зато што тамо нема уређеног спортског терена, каже већник.

Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 14:27

На подручју Полицијске управе у Врању протеклог викенда регистровано је 14  саобраћајних  незгода. Две особе су задобиле тешке телесне повреде,  а три особе су лакше повређене.

У селу Ораовица код Прешева, жена која је упраљала путничким возилом поло врањских регистарских ознака, преша је у леву коловозну раку и ударла у објекат поред пута. Том приликом је, мушкарац 1963.годиште задобио тешке телесне повреде.

У недељу је на Власини возач мотоцикла, као кажу надлежни из полиције, највероватнје слетео с пута задобишви тешке повреде. Пребачен је у Клинички центар Ниш.

По неванични информацијама, деведесетогодишњи Г. Н. из села Луково је изгубио контролу над возилом, ударио у стабло шљиве, при чему се возило запалило, а возач је на лицу места преминуо. Деведесетогодишњак је изгубио контролу над воланом, јер је пре ударца у стабло доживео инфаркт миокарда.

У дечјој ковид амбуланти, током јучерашњег дана обављено је 60 прегледа, од чега је 37 првих и 23 контролна.

Четрнаесторо деце имало је позитивне резултате на коронавирус. Међу њима је троје деце млађе од седам година.

Двоје деце је задржано на Одељењу педијатрије.

Страна 1 од 2021

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 % - Радио Телевизија Врање https://t.co/6cRR27UbYd via @tripplesworld https://t.co/qGchSgHiCH
Превентивна акција мамографских прегледа почиње у уторак, 28.септембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/9CW39zCKJh
Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Follow RTV Vranje on Twitter