Према последњим информацијама, у Србији је коронавирус регистрован код још 309 особа. Од последица заразе преминуло је још 11 људи.

На респираторима се налази 85 особа.

У последња 24 часа тестиране су 8.102 особе, а број активних случајева је 2.142.

Укупан број регистрованих случајева у Србији од почетка епидемије је 15.504.

 

Од почетка епидемије, ковид 19 је однео 298 животa у Србији. 

 

 

Јавно предузеће за комунално уређење у Владичином Хану почело је са применом строжих мера дезинфекције јавних површина,објеката и улица због актуелне епидемиолошке ситуације на југу Србије.

Истовремено настављене су редовне активности на одржавању зеленила, путне инфраструктуре и расвете.

Спектар послова Јавног предузећа за комунално уређење у Владичином Хану је широк, али и са ограниченим бројем радника успевају да све раде.

Епидемија корона вируса утицала је на повећање обима послова када је у питању дезинфекција. Ових дана интензивније се ради на том пољу.

"У време ванредног стања радили смо дневне дезинфекције јер су ниске температуре то дозвољавале. Од јуче смо кренули са ноћним прањем улица и дезинфекцијом, и то ће се наставити и убудуће, како би се избегле високе температуре. На две локације у граду постављене  су цистерне са раствором натријум хипохлорита који грађани могу да узму за личне потребе, односно дезинфекцију зграда и кућа. Никако не треба прати руке и умивати се тим раствором, већ дезинфиковати улазе зграда, бетонске елементе, зидове и све остало", каже Горан Радивојевић, директор.

Цистерне се налазе у улици Владике Пајсија и на раскршћу улица Николе Тесле и Моше Пијаде. Води се рачуна и о заштити радника који су свакодневно на терену.

Овог пролећа осим короне и обилне падавине нису баш ишле на руку запосленима.

"Ова година је хидролошки таква да буја зеленило. Имали смо више кошења и паркова и јавних површина. Парк Врла смо већ косили око 7,8 пута, али то је прелепо место, зеленило је лепо и задовољство нам је да грађани и посетиоци уживају у том простору", објашњава Радивојевић.

Чишћење града се одвија по плану, одржавање путне инфраструктуре је било активније због обилних падавина,тако да су рађене санације одређених путних праваца који су били оштећени. А с обзиром на то да је ово предузеће задужено и за јавну расвету, настављена је замена постојеће расвете лед сијалицама на више локација, тако да ће у перспективи то бити значајна уштеда за буџет.

 

Последњи пут измењено петак, 03 јул 2020 15:22

Одлуком републичког Кризног штаба у градовима у којима се нагло повећава број заражених коронавирусом проглашена је ванредна ситуација.

Међу овим градовима је и Врање, а синоћ је било  прво вече како су на снагу ступиле Одредбе, међу којима је и затварање кафића након 20 сати.

Затварање угоститељских објеката није спречило наше суграђане да синоћ изађу и прошетају у вечерњим сатима. Шеталиште је било препуно људи који су се  дружели и разговорали  са пријатељима,  деца су возила бицикле, а ту су били и кућни љубимци.

Поједини су носили заштитне маске и на отвореном. Приметно је да је мало повећан страх код грађана и да се они понашају одговорније. Прописане мере се поштују, а од понедељка, подсећамо, биће и казни за неношење маски у затвореном које ће се кретати између 5 и 6 хиљада динара.

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио je да смо у недељи максимума када је реч о порасту броја новозаражених. Очекује да ће од следеће недеље ти бројеви постепено опадати.

Влада Србије још једном моли све грађане да буду одговорни према себи и својим најближима, да поштују мере прописане од стране Кризног штаба, редовно перу руке и користе дезинфекциона средства, користе заштитне маске у затвореним просторима и одржавају раздаљину.

"Само заједничким снагама можемо да сачувамо сопствено здравље и здравље људи у нашем окружењу", поручује Влада Србије.

Уколико наши суграђани планирају путовање у Београд, ваља да знају и да је у престоници проглашена ванредна ситуација. Сплавови и кафићи неће радити од 23 до 6 часова ујутро.

Град још увек није затворен, али разматра се и та могућност уколико нове мере не дају резултате.

Од јуче у 12 сати до данашњег пресека у исто време, односно за 24 сата, од последица вируса корона, преминуле су три особе у Kлиничком центру Ниш и једна особа у Врању, речено је на конференцији за медије одржаној у Нишу.

У KЦ Ниш тренутно је на лечењу 154 пацијента са симптомима вируса корона који је потврђен код 75 пацијената.

 

Још једна повољност за пореске обвезнике, коју предвиђа закон је достава решења електронским путем. То је лакши и јефтини пут и могућност да порески обвезник у сваком тренутку прати стање својих пореских обавеза. Иначе, наплата пореза на имовину иде добро, Врањанци су у 90 посто случајева редовне платише.

На кућне адресе око 25 хиљада и 500 пореских обвезника на територји града Врања, већ крајем маја почела су да стижу решења за порез на имовину за ову годину. Међутим, закон је предвидео лакши и бржи пут.

"Порески обвезници који имају регистрован налог путем портала Е-управе могу пореска решења добити и електронским путем, на свој мејл, рекао је у изјави за нашу кућу, Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финансије. Закон предвиђа могућност електронске доставе решења. У Врању је регистовано око 250 пореских обвезника и они су добили мејлом решења 29. јуна у своје електронско сандуче", каже Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финасије.

Они не добијају решења и путем поште, већ само електронским путем. Ипак, сви који имају недоумице, могу да дођу у Одељење локалне пореске администрације да их разјасне. Ово је лакши и јефтинији пут, јер се само за штампање решења потроши пола милиона динара,  а са трошковима доставе још и више.

"Када би се бар 50 посто грађана регистровала и сви млађи који имају могућност регистровали, а власници су неке некретнине, то би доста значило и њима. Имали би на мејл решења у сваком тренутку  и не би морали да долазе у локалну пореску администрацију", објашњава Тасић.

У време епидемије свима је у интересу да што већи број грађана не буде у директном контакту, истиче Тасић, а ова могућност је дошла у правом тренутку.

 

Последњи пут измењено петак, 03 јул 2020 13:33

У десној цеви тунела Манајле, у смеру ка Врању, на делу државног пута првог А реда број 1 изводе се радови на контроли сензора у возној саобраћајној траци, саопштили су Путеви Србије .

Саобраћај се одвија претицајном саобраћајном траком. Радови су обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.

Из овог предузећа обавештавају да нема здржавања возила на том делу пута, као и на наплатним станицама.

Апелују на све учеснике  у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу због своје, и безбедности других учесника у саобраћају.

Бројне су недоумице око тестирања на корона вирус, али и око тога да ли сви који прележе Ковид 19 имају антитела.

Постоје две врсте теста. Један служи за детектовање вируса и то је ПСР тест који се ради из бриса и говори нам да ли смо заражени корном.

Други тест је серолошки и он не детектује вирус директно, већ детектује одговор нашег организма на евентуално присуство вируса, односно открива антитела и ради се анализом из крви.

Укратко речено, ПСР тест говори да ли смо заражени, а серолошки да ли имамо или смо прележали вирус.

"Тестови су поуздани онолико колико то пише на њиховим декларацијама. Уколико на њима стоји да је поузданост тестова 98 посто, онда је толико и поуздан. Оно што је битно је када се врши тестирање. Било да се ради о ПСР (пи си ар) тестирању било да се ради о серолошком тестирању. Много је битно да се код ПСР тестирања уграби тај тренутак када се појаве симптоми и када су они на врхунцу, односно када у слузокожи носа и ждрела постоји довољан број инфективних агенаса", каже др Светлана Стојановић директорка Завода за јавно здравље у Врању.

Што се тиче серолошког тестирања, то је тестирање којим се утврђује присуство антитела и које означава да је инфекција присутна или је била пристутна. Постоји ИГМ антитела или ИГГ антитела.

ИГМ антитела указују на свежу инфекцију, док ИГГ антитела указују на инфекцију коју смо имали у неком ранијем периоду.

Они који су прележали корона вирус не значи да имају антитела, каже Стојановићева.

"У зависности од тога каква је била клиничка слика, у зависности од индивидуе да ли она ствара антитела према одређеним вирусима постоје антитела или их има у занемарљивом обиму. Као и у зависности од тога када је инфекција прошла", објашњава др Стојановић.

 

У току је постављање ивичњака у улице Боре Станковића. Ових дана ће почети и асфалтирање на делу од моста, ка горњој касарни и уређење тротоара, изјавио је градоначелник Слободан Миленковић.

То је изузетно важна саобраћајница за град и поред текућих проблема наставићемо са радовима, као што је и планирано. У наредном периоду биће пошљунчана и улица Верице Барић.

Ради се о изузетно компликованој саобраћајници због нерешених имовинско правних односа, али кренуло се у њено решавање, каже Миленковић.

Нада се да ће бити стављена у комунални програм за идућу годину и асфалтирана.

Има проблема на терену због епидемије и код извођача радова, али се превазилазе у ходу.

Капитални пројкети који су започети ће бити завршени попут градског парка и улице Боре Станковић. Радови на Ритејл парку одвијају се утврђеном динамиком  и очекује се да 15. децембра буде званично отворен.

Последњи пут измењено петак, 03 јул 2020 12:38

Због неповољне епидемиолошке ситуације у Врању, градски кризни Штаб је донео одлуку  да зелене пијаце сутра  и  у недељу не раде. На обе пијаце у граду могуће је обезбедити дезо баријере и заштити купце и продавце маскама, али је немогуће обезбедити дистанцу од 2 метра, коју прописује Влада и због тога је донета одлука да овог викенда пијаце не раде, рекао је грдоначелник Слободан Миленковић гостујући у јутарњем програму.

Одлука о затварању зелених пијаца у Врању донета је јутрос на Штабу за ванредне ситуације, а у циљу спречавања ширења коронавируса. Пијаце неће радити док се не стекну услови за то и док епидемиолошка ситуација не буде боља.

" Влада Републике Србије је прописала меру забране окупљања на отвореном  и затвореном простору за више од 5 особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра . Што се тиче зелених пијаца , предузете су мере заштите, постављају се дезо баријере и дају се маске онима ко их нема. Међутим, немогуће је обезбедити физичку дистанцу од два метра на зеленим пијацама код Бујковског моста и Текија. На предлог епидемиолога , донета је одлука да овог викенда пијаце не раде '', каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Градоначелник Миленковић је рекао да је епидемија корона вируса у Врању на врхунцу и очекује да наредних дана ситуација буде боља.

''Пик епидемије у Врању је управо сада, неопходно је поштовање свих мера и велики опрез свуда и на сваком месту. У наредном периоду можемо да очекујемо стабилизацију. Имали смо састанак са професором  Тиодоровићем у уторак  и он нам је доста помогао када је функционисање здравственог система у питању . Сада су наши здравствени радници растерећенији, јер се пацијенти упућују у Сурдулицу по потреби.  У сталном смо контакту са епидемиолозима из Ниша и Сурдулице. Мораћемо свој друштвени живот да прилагодимо новонасталој ситуацији. Уколико се епидемиолошка ситуација не смири, пооштрићемо мере јер је чињеница да смо се опустили после укидања ванредног стања", објашњава Миленковић.

Уколико ситуација и даље буде нестабилна мораћемо да пооштравамо мере, а уколико се ситуација стабилизује, релаксираћемо их, рекао је градоначелник и апеловао на грађане да поштују мере заштите како би се спречило ширење ковид инфекције. 

Због неповољне епидемиолошке ситуације у Врању, градски кризни Штаб је донео одлуку  да зелене пијаце сутра и у недељу не раде.

На обе пијаце у граду могуће је обезбедити дезо баријере и заштити купце и продавце маскама, али је немогуће обезбедити дистанцу од 2 метра, коју прописује Влада и због тога овог викенда неће радити пијаце, рекао је грдоначелник Слободан Миленковић гостујући у јутарњем програму.

Од епидемиолошке ситуације зависи да ли ће пијаце радити наредног викенда. 

Страна 1 од 1696

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter