За све медицинске сестре на дијализи које су тестиране не присуство вируса ковид 19, резултат је негативан. Само за једну сестру још увек није стигао резултат, али се ускоро очекује.

Узети су брисеви и од лекара и од медицинских сестара са других одељења, али нема новооболелих међу медицинским особљем. 

 

у Пчињском округу је 13 новооболелих од корона вируса према резултатима који су управо стигли из Националне референтне лабораторије у Београду и Ветеринарског института у Нишу. Од тога шест особа је из Врања, четворо из Владичиног Хана, двоје из Сурдулице и један из Бујановца. Већина њих је већ на болничком лечењу, јер имају симптоме. Код најмање три пацијента и други тест је показао негативан резултат, те се могу сматрати излеченим од вируса ковид 19, али ће још 14 дана морати да проведу у кућној изолацији.

За све сестре на дијализи за које је послат узорак, резултат је негативан, очекује се да стигне за још једну. Узети су брисеви и од лекара и од медицинских сестара са других одељења, али нема новооболелих међу медицинским особљем. Укупно је јуче и прекјуче послато 110 брисева на испитивање.

У Врању је тренутно 43 заражених корона вирусом, док се у Пчињском округу тај број попео на 75.

Поводом 9. априла, када обележавамо почетак битке на Кошарама, саопштењем за јавност насловљеним ''Тиховање СУБНОР-а'' обратио се Градски одбор СУБНОР Врање. Како се наводи у саопштењу редовне активности СУБНОР-а стале су због невидљивог непријатеља – вируса Корона и избегавања контаката због старосне доби већине чланова овог удружења бораца.

''Међутим, и у овом тешком времену борци се не предају. Своју борбеност, патриотски дух и државотворни карактер исказују доследном подршком мерама државе и здравствене струке. Са вером у победу, излазак из тиховања и повратак редовним активностима поздрављамо Вас са „Смрт корони, слобода народу“! Да сте нам живи и здрави  и срећан вам предстојећи велики хришћански празник – УСКРС уз поздрав „Христос воскресе, ваистину воскресе,“ стоји у саопштењу Градског одбора СУБНОР- а Врање.

 

                                                                     

Син председника Србије Александра Вучића, Данило Вучић, код кога је регистрован вирус корона, у стабилном је стању, али је и даље на Инфективној клиници у Београду и његово стање се прати, пренео је "Блиц", позивајући се на неименоване изворе.

Данило Вучић је хоспитализован на основу клиничке слике.

Бројеви у вези са коронавирусом потврђују да поштовање мера дистанцирања дајe резултате, а то чува капацитете болница, рекао је доктор Горан Стевановић на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије. Ми јесмо добро у целој овој ситуацији и надаље морамо да будемо врло стриктни у мерама које смо испланирали, каже Предраг Кон. Размишљамо као струка да ли су потребне још оштије мере, ако се сложимо то треба урадити што пре, истакао је Кон.

Сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере, поручила је Дарија Кисић Тепавчевић. "Надамо се да ће ове мере врло брзо да покажу ефекте", рекла је заменица директора Батута" и додала да су бројеви у вези са стањем вируса у корона у Србији стабилни, чак и у благом паду, али да то не сме да нас завара, јер управо сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере. "Ако наставимо да поштујемо мере, извесно је да се ускоро ближи крај ове епидемије", рекла је Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон каже да се бележи пети дан да је крива оболевљана од корона вируса заравњена, али да морамо бити врло стриктни у мерама. "Ми смо добро. У целој овој стуацији ми јесмо добро. Надаље морамо да будемо врло стриктни у свим мерама које смо испланирали", рекао је доктор Кон. "Морамо да чекамо, из дана у дан. Мере су озбиљне, сви смо тога свесни. Видећемо бројке током викедна и после тога ће морати да се одлучује", рекао је Кон.

 

 

 

У Републици Србији је до 15 часова 9. априла 2020. године регистровано укупно 2.867 потврђених случајева COVID 19.
 
Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.586 особa од којих je 201 позитиван. Хоспитализован је 1.907  пацијент.
 
На респиратору је укупно 127 пацијенaтa.
 
До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 12.347 особa која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.
 
У последња 24 часа преминула је једна особа мушког пола, односно укупно 66 од почетка епидемије.
 
Просек година преминулих је 64,3.
 

Током јучерашњег дана у Врању је вршена удружена контрола од стране Комуналне полиције, Одељења инспекције за заштиту животне средине и полиције ради провере да ли се приватни предузетници придржавају одлуке Градског већа од 31.03. која се односи на забрану продаје пољопривредних производа на отвореном простору.

Том приликом су 3 лица, власници трговинских радњи које се баве продајом воћа и поврћа (пиљара) приведени због непоштовања градске одлуке. Тужилаштво је за 2 лица одредило меру забрана напуштања стана, а према једном лицу захтев Тужилаштва за напуштањем стана је одбијен. За сва 3 лица у току су даље доказне радње, потврђено је из Основног јавног тужилаштва.

Осим Водовода, и Комрад је поставио цистерну са дезинфекционим средством у улици Симе Погачаревића. И једно и друго предузеће настављају дезинфекцију јавних површина, камиона смећара и контејнера, као и рад на одржавању зелених површина у граду.

Гостујући у програму Радио телевизије Врање извршна директорка Комрада Нела Цветковић  рекла је да од данас грађани могу преузимати дезинфекционо средство и са цистерне капацитета шест хиљада литара: ''Цистерна са дезинфекционим средством постављена је у улици Симе Погачаревића. Грађани и председници месних заједница  могу у сопственој амбалажи  преузимати ово средство, које се користи искључиво за дезинфекцију дворишта, тераса, гелендера. Ради се о 1% раствору натријум хипохлорида. Цистерну капацитета хиљаду литара „Комрад“ је поставио и на пијаци у Врањској Бањи.''

У циљу спречавања преношења вируса дезинфикују се и све клупе на јавним површинама, рукохвати и саобраћајнице.

''Након 17 сати дезинфикују се улице, шеталишта и тргови.Свакодневно се дизинфикују контејнери, возила за прикупљање смећа, као и боксови за контејнере у стамбеним насељима,'' каже Цветковићева.

Сва возила која допремају смеће на депонију Метерис дезинфикују се пре и после доласка, а након завршеног радног дана ови камиони се перу.

Врање је први град у Србији који је поставио дезобаријере на пет локација и на којима се свакодневно сипа дезинфенционо средство. Кроз овакву баријеру пролази свако возило на уласку у град, а такође се и  тим средством и прскају возила.

Од данас, волонтери Канцеларије за младе у Врању, осим уобичајних задужења, вршиће и контролу на дезобаријерама.

 

 

Народни посланик Славиша Булатовић и председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић одговорили су на апеле становништва у планинском селу Крива Феја и ангажовали возила која су очистила снег са путева. Мештанима је достављена и храна за прехрану стоке.

Иако су сунчани дани у јеку, у Кривој Феји у појединим махалама мештани су били одсечени од пута и здравствених амбуланти због велике количине снега. Они су се такође сусрели и са проблемом недостатка сточне хране јер нису могли да набаве исту, што због снега, то и због ванредног стања и забране кретања које су на снази.

''Немамо храну, имамо болесне људе, ко умре не може да се сахрани, блокирани смо били. Сад је пут чист, могу да дотерам храну, могу мајку да одвезем код лекара и све,'' каже Дивна Стојиљковић, мештанка Криве Феје.

Јован Момчиловић, мештанин Криве Феје додаје: ''Требало је да одем на трансфузију 24. марта, нисам могао да одем и то је.''

Захваљујући народном посланику Славиши Булатовићу и председнику Градске општине Врањска Бања Драгану Сентићу очишћен је пут у селу Крива Феја који је био затрпан снегом. Достављена је и сточна храна за прехрану стоке, а помоћ овом становништву наставиће се и наредних дана.

''То су махале Горња махала, Чакина бара, Ноковци, Пећурци, у тим махалама, као што видите, месец је април, снега још увек има, непроходан је пут, људи су звали више пута, остала је њихова стока без хране, ми смо то пре десетак дана покушали санкама да обезбедимо и довезли смо моторним санкама, помогла нам је ватрогасна служба града Врања, захваљујем им се овом приликом. Имамо неколико старих, изнемоглих људи овде који су требали да иду на месечну контролу у трансфузију крви, нису могли да оду, ево ми смо данас са народним послаником долшли и ево као што видите чистимо снег, пут је сада проходан, сутра ћемо да дотерамо овим мештанима сточну храну камионом, тако да би могли да наставе живот и даље у овом месту,'' каже Драган Сентић, председник Градске општине Врањска Бања.

''Ово је једино место у Градској општини Врањска Бања где су сва домаћинства активна и где се баве сточарством и ми се трудимо да им омогућимо основне ствари за живот у овом тешком тренутку,'' додао је Сентић.

 

Пред нама је најдужи полицијски час до сада. Од сутра у 17 сати, више од 60 сати не смемо ван кућа, али све у циљу сузбијања епидемије вирусом ковид - 19. О томе и још неким битним информацијама за све грађане у наредној причи.

Страна 1 од 1631

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter