Градски одбор Јединствене Србије у Врању обележава важан јубилеј, 10 година од свог оснивања. Тим поводом огласили су се саопштењем за јавност у коме су изнели нека од својих постигнућа за време партиципирања у локалној власти.         

''Током овог периода  израсли смо у једну озбиљну и стабилну политичку странку, која је поуздан коалициони партнер у власти од 2012. године. У два изборна циклуса ГрО ЈС Врање самостално је излазио на локалне изборе и постигао изузетан успех, освојивши близу 10% гласова. Захваљујући томе сада смо у локалном парламенту заступљени са 6 одборничких мандата. Циљ Јединствене Србије је борба за бољи живот сваког грађанина и увек ћемо подржавати предлоге који су добри за Град и грађане без обзира да ли смо део власти или смо опозиција,'' стоји у саопштењу Градског одбора ЈС у Врању.

Како даље наводе, Градски одбор Јединствене Србије у Врању има много разлога да буде задовољан бројем нових чланова странке, и бољом и квалитетнијом организацијом рада унутар странке, као и формираном целокупном инфраструктуром странке .

''Имамо најјачи и најбројнији Актив жена у Граду. Оне су наша највећа подршка и снага, заједно са Подмладком Јединствене Србије, који су одавно поставили високе стандарде другим странкама у граду,'' стоји у саопштењу.

Захваљујући Градском одбору ЈС Врање Јагодину је посетило око 3 хиљада Врањанаца и упознало се са радом локалне самоуправе, око 500 Врањанаца је бесплатно летовало у Грчкој као гости председника странке Драгана Марковића.

''Ако се осврнемо на учешће у власти  ГрО ЈС Врање, морамо истаћи да су идеје које у области социјалне политике спроводи Драган Марковић Палма у Јагодини,  једним делом пресликане и на локалну самоуправу у Врању. Ђаци прваци добијају једнократну помоћ у износу од 5.000, обезбеђен је бесплатни превоз за пензионере, труднице и породиље, а свака новорођена беба добија помоћ од Града у износу од 100 евра у динарској противвредности,'' даље се наводи.

Из Градског одбора Јединствене Србије истакли су да ће се и убудуће залагати за отварање нових радних места, довођење инвеститора, омогућавање олакшица пољопривредницима, мајкама са троје и више деце и адекватну заштиту жртава породичног насиља и родитеља деце са инвалидитетом.

Институт друштвених наука спровео је, уз подршку Министарства здравља, онлајн истраживање на тему информисаности младих о психоактивним супстанцама, као и обрасцима понашања који доводе до контаката са поменутим супстанцама. Добијени резултати требало би да помогну у планирању кампање којим би се подигла свест о штетности злоупотребе психоактивних супстанци међу средњошколском популацијом.

3488 младих из 45 школа из целе Србије, узраста између 14 и 18 година, обухваћено је истраживањем којим је требало утврдити који су то фактори ризика који утичу на повећање ризика од злоупотребе психоактивних супстанци код средњошколске популације.

Полазне тачке истраживања биле су на који начин се млади информишу, који им је степен информисаности, колико су им доступне психоактивне супстанце у свакодневном животу, али и какав им је однос са породицом и какве су њихове опште карактеристике и обрасци понашања.

„Резултати су у једном делу очекујући, међутим у неким смо чак и ми били изненађени. Добили смо податак да чак 50 посто младих информације добија искључиво преко својих вршњака. Поражавајући је степен неинформисаности, односно погрешних ставова и информација које млади имају у вези са дрогама. Генерално, разматрајући резултате њихових одговора, проналазимо и до 55 посто нетачних одговора, што значи да је степен информисаности изузетно низак“, каже психијатар проф. др Александра Дицков.

О последицама које дроге остављају на само функционисање централног нервног система и менталним болестима које оне могу да изазову, проценат неинформисаности је чак 90 одсто:

„Овакан начин информасања преко вршњака ипак не даје довољан степен тачних информација којима би они могли да располажу и то је један од озбиљних фактора ризика, јер много је лакше ући у тај свет наркоманије уколико се не зна које су последице“, додаје она.

Још један од резултата који указује на веома неповољну ситуацију јесте велика „окруженост“ младих дрогама и њихова доступност.

„Око 50 посто младих познаје 10 и више особа које редовно користе психоактивне супстанце, а преко 40 посто младих је више пута понуђено тим истим дрогама. На сву срећу, далеко мањи проценат то и учини“, каже др Дицков.

Што се тиче породице, на основу овог истраживања дошло се до поражавајуће чињенице да би се само 30 посто младих обратило својим родитељима када се суоче са неким проблемом.

„Добијали смо одговоре да имају лошу комуникацију са родитељима, да их родитељи не слушају довољно и чак 70 посто сматра да та комуникација није адекватна. Један део је пријавио и психичко и физичко насиље у породици. Све ово доводи у питање функционалност породице у свом изворном значењу“, сматра проф. др Александра Дицков.

Сваки четврти средњошколац у Србији има сталну потребу за активностима које ће им донети неку новину: „Плаше нас подаци што неки од њих сматрају да је ново све оно што је изазовно и забрањено, а истовремено би били спремни да у потрази за новим посегну за озбиљним ризицима“, истиче она.

Прва мера превенције јесте веће ангажовање родитеља када је у питању информисаност младих, али и проакативан став – важно је да подстакну дијалог са својом децом, да сазнају како се деца осећају.

Психијатар проф. др Мирјана Јовановић каже: „Осим тог емоционалног стања важно је да буду информисани, јер смо схватили да код деце постоји потпуно погрешна перцепција у вези штетности дрога – незнање, несхватање и неразумевање природе последица конзумирања дрога. Посао је родитеља да децу упознају са тим, да објасне да долази до нарушеног менталног здравља и развоја болести зависности“.

Коначни циљ јесте да се у наредном периоду настави са обуком наставника, здравствених радника и родитеља како да оснаже децу да могу да се супротставе негативном утицају друштва и вршњака, те избегну сва искушења које доноси тинејџерско доба.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:23

У Србији је у последња 24 сата регистровано нових 83 случаја корона вируса, од тестираних 6.663.

Преминула је једна особа. На болничком лечењу се тренутно налази  294 пацијента, од којих је 22 на респираторима.

Од почетка пандемије у Србији је од ковида-19 преминуло 745 особа.

Стручњаци оцењују епидемиолошку ситуацију у земљи као стабилну. 

Држављани Србије од данас могу да уђу на територију Кипра уколико поседују негативан пи-си-ар тест, не старији од 72 сата, што је још један од показатеља да се стање нормализује, али мере заштите остају на снази, упозоравају епидемиолози.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 16:03

Полиција је ухапсила Г. Р. (1998) из околине Прешева, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је код осумњиченог пронашла пет кесица са материјом за коју се сумња да је марихуана.

По налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Врању, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он је, уз кривичну пријаву, приведен тужилаштву.

 

У оквиру обележавања значајног јубилеја, 950 година манастира Преподобни Прохор Пчињски и 700 година од велике обнове, биће одржан дводневни научни скуп са међународним учешћем. Због ситуације са корона вирусом аутори из иностранства који су пријавили своје радове излагаће онлајн или ће их послати у штампаној форми.

Научни скуп ''Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу'' почеће у петак у манастиру посвећеном Светом Прохору. На скупу ће се у два дана представити педесетак учесника који ће дати мултидисциплинарни приказ ове значајне теме. У петак ће се на сесијама представити 23 учесника, док је субота предвиђена за онлајн предавања.

''Имамо укупно педесетак пријављених из различитих области, од археологије, етнологије, историје, књижевности, језика, етномузикологије, теологије наравно и заиста мултидисциплинарни програм, то су људи који су из својих области дали колико су могли и оно што је битно то је једно ново истраживање, пошто нема много материјала нити о манастиру нити о житију ово ће бити драгоцено, свеједно да ли ће сутра доћи, али ће предати сви радови. Рачунамо да би до краја децембра пристигли сви радови и почетком наредне године да имамо зборник", проф. др Сунчица Денић, члан Организационог одбора.

Своје радове, поред аутора из земље, пријавили су и научници из Грчке, Бугарске, Русије, Чешке и Македоније. Они ће излагати онлајн, а неки ће радове послати у електронској форми како би били уврштени у велики зборник, који ће изаћи из штампе почетком 2021. године.

До сада је остало мало писаних трагова о Прохору Пчињском и самој светињи која му је посвећена.

''Тај зборник ће заиста бити печат овог целог догађаја и тако ћемо уградити бројна сазнања у свест народа и са научне и са друге стране, тако да остане оно што је очигледно кроз векове испуштено", додаје проф. др Денић.

Из штампе су изашла и фототипска издања ''Свети Прохор Пчињски'' Јована Хаџи Васиљевића и истоимена књига некадашњег архимандрита Методија Миловановића које је приредила проф. др Сунчица Денић.

Организатор свих активности поводом 950 година манастира је Епархија врањска, а оне се реализују под покровитељством председника државе.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:02

Прву дијагнозу чак и за оне оболеле од вируса корона, неретко су давали и запослени у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања. Од њих је умногоме зависило и да се зараза не прошири болницом, а колико је захтеван посао у овој служби, говори и податак да се врло мали број лекара јавља да ради баш ту.

У једном тренутку раде са више пацијената, што нимало није лако, нарочито када су тешке ситуације, каже начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, доктор Љубиша Стојилковић.

Они су одељење које је прво на удару, па иако нису били у ковид систему и те како су имали и такве пацијенте.

ПТО је за преглед људи који нису оболели од короне, али шесторо или седморо оних који су касније завршили на респиратору, били су наши пацијенти. И касније је било пацијената који су се плашили да оду у ковид амбуланте. Сматрали су да њихова висока температура није корона и да ће ако оду тамо добити корону. Лечили су се сами, па тек онда долазили код нас, каже доктор Стојилковић.

Суштина је да прилаз проблему буде јединствен, истиче доктор. Срећа је била што смо имамо организовани ковид систем и што је свако одељење имало собу за изолацију, где смо могли да смештамо сумњиве пацијенте. Траже се најбоља могућа решења, а прва дијагноза се поставља управо на овом одељењу: "Размишља се о томе како порадити на откривању и пријему тих пацијената. Што се преноса инфекције тиче ми радимо на томе да је не унесемо на одељења где су не ковид пацијенти. То је наша терапијска обавеза у смислу да заштитимо неког ко има инфаркт да поред њега не буде неко са ковидом, јер је то ризична група за корона инфекцију".

О тежини радног места у ПТО, говори и чињеница да врло мали број лекара жели да дође да ради на овом одељењу. Ту никада није лако, а због ковид инфекције пацијенти су избегавали да иду на редовне контроле. То их је доводило у тешка стања, због чега је нажалост било и неуспешних реанимација. Толико има животних прича да би могла књига да се напише, али је сада најважније да преносимо знања на млађе, истиче доктор Стојилковић.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 16:59

Епидемиолошка ситуација на територији Пчињског округа је из дана у дан све стабилнија, али мере опреза треба и даље да постоје, још увек није време за опуштање, каже директорка Завода за јавно здравље у Врању др Светлана Стојановић, износећи најновије податке.

Вирус је и даље присутан без обзира што је број новооболелих мали. Према последњим подацима, регистрована су два пацијента заражена ковидом 19, каже Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље.

- Јуче је пристигло 69 резултата од чега су два позитивна. Једна особа је из Врања, једна из Бујановца. У врањској ковид болници смештено је 14 пацијената. На ковид 19 позитивно је пет. А у Специјалној болници за плућне болести у Сурдулици хоспитализовано је 7 пацијената. Ситуација се смирује, мањи је број пацијената. Новооболели пацијенти су са лакшом клиничком сликом и већина њих се упућује на кућно лечење, објашњава Стојановићева.

Епидемиолози упозоравају да ће септембар и октобар бити критични месеци када је корона у питању. Прва ствар на листи је повратак људи из иностранства, затим враћање деце у школске клупа али и враћање из башта кафића у затворени простор. До сада су лепо време и баште били излаз и једини начин да се грађани опусте, будући да клубови и кафане не раде до ситних јутарњих сати. Поставља се питање како ће све то утицати на ширење вируса и да ли ће ситуација измаћи контроли.

- Свако окупљање, нарочито у затвореном простору представља ризик за ширење вируса. Сви они који не поштују мере заштите не само да угрожавају себе већ и људе који се налазе у окружењу. Подсећам да је по Закону о заштити становништва од заразних болести свесно изазивање опасности које може да угрози здравље других заправо кривично дело, каже наша саговорница. 

Што се тиче статистичких података, у ковид амбуланти АТД јуче је обављено 85 прегледа, од чега је првих прегледа 48. Узоркована је крв код 44 пацијента и сачињено је 38 РТГ снимака плућа. Такође, урађено је 13 пи си ар и 49 брзих тестова. Дијагностиковано је седам бронхопнеумонија.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 16:57

Род грожђа на подручју Врања и југа Србије у целини умањен је за најмање једну тону по хектару, због веома лоших временских прилика током вегетације. Квалитет, односно проценат шећера у грожђу, релативно је добар.

Виногради у сва три виногорја  југа Србије, Вртогошком, Буштрањском и Сурдиличком, претрпели су ове године значајне губитке. Узрок су нестабiлне временске прилике, смена кише и сунца и појава биљне болести - пламењаче.

Сузана Јеркић из Пољопривредне саветодавне службе оцењује да само они виноградари који су успели да сачувају засаде сталном применом заштитних средстава, сада могу да убиру плодове. Приноси су од 8 до 9 тона по хектару, а у добрим годинама могу да достигну и до 10 тона. Квалитет односно проценат шећера у грожђу релативно је добар.

У овом тренутку на територији округа има свега око 400 до 600  хектара под виноградима, у односу на претходну деценију, када је било око хиљаду и 200 хектара. Таква је ситуација и у Вртогошу, где  постоји идеална  позиција за подизање винограда. На благој узвишици изнад села је и виноград Србе Тасића, надалеко познатог виноградара и калемара.

Срба Тасић каже да је и он претрпео штету иако се ревносно целе године борио против пламењаче, пепелнице и других биљних болести и штеточина. Рачуна да ће са око 900 чокота имати око две и по тоне стоног и винског грожђа. У бољим годинама имао је и близу четири тоне.

Након бербе предстоји заоравање засада и ђубрење, како би се виногради припремили за наредну годину, са надом да ће умереније временске прилике допринети да род и квалитет зрна буду бољи.

Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 17:01

Вршећи контролу пословног простора једног приватног предузетника из Рашке, цариници су открили две кројачке радионице у којима се, поред легалног посла, производе и копије спортске гардеробе познатих марки.

Они су затекли преко 300 тренерки са ознакама познатих робних марки и око 9.000 етикета које се користе за лажно „брендирање“. На лицу места су биле и раднице које су на готове текстилне производе пришивале обележја робних марки „најк“, „адидас“, „филип плејн“, „армани“ и других познатих марки.

Због сумње да повређује право интелектуалне својине затечена гардероба је привремено задржана, а даљи поступак против власника кројачких радионица водиће Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво.

У врањској ковид болници смештено је 14 пацијената. На ковид 19 позитивно је пет, а отпуштена су два пацијента.

У ковид амбуланти АТД јуче је обављено 85 прегледа, од чега је првих прегледа 48. Узоркована је крв код 44 пацијента и сачињено 38 РТГ плућа. Такође, урађено је 13 ПЦР и 49 брзих тестова. Дијагностиковано је седам бронхопнеумонија.

Страна 1 од 1753

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter