Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и град Врање jе вечерас у наранџастим тоновима.  

Наиме, наранџаста боља симболизуjе борбу против сваког вида насиља над женском популациjом.

На оваj начин и град Врање jе желео да укаже на присутност насиља над женама и прикључи се обележавању овог датума.

Подсећања ради 25. новембар установљен jе као Међународни дан борбе против насиља над женама 1981. године  на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба, одржаном у Боготи.

Године 1999. Уjедињене нациjе су резолуциjом 54/134 службено потврдиле оваj датум као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Средства за реализацију ових радова у укупном износу од 25 милиона динара обезбеђана су захваљујући Министарству културе и информисања и граду

- И ове године јавили смо се на конкурс Министарства културе и информисања ,,Градови у фокусу 2020’’. За пројекат ,,Старо, старо ми дајте, оно што мирише на сув босиљак’’ добили смо средства у износу од 6 милиона динара за унутрашње уређење сталне поставке Народног музеја. Остала средства, 18 милиона динара, обезбеђена су са других позиција ресорног министарства.

На овај начин биће омогућено враћање сталне поставке са експонатима из етнолошке збирке из периода од 18. века до данашњих дана. Захваљујући свим овим улагањима Народни музеј биће потпуно уређен и представљаће репрезентативну установу културе,  каже градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Последњи пут измењено среда, 25 новембар 2020 17:17

Због системске замене бројила, сутра, у четвртак, 26.новембра ће без напајања електричном енергијом остати улице:

  • Валтерова, Учитеља Милана, Ратка Павловића и Пере Цветановића са околним улицама у периоду од 08 до 11 часова
  • Насеље Ледена стена у периоду од 09:30 до 12:30 часова
  • Насеље Огледна станица у периоду од 11:30 до 14:30 часовa

 

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула 41 особа.

Потврђено је 7.579 нових случајева заразе коронавирусом.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић саопштио је након седнице Кризног штаба да је донета одлука да средње и основне школе од петог до осмог разреда прелазе на онлајн наставу.

Основци од првог до четвртог разреда настављају да раде по постојећем систему  а школски распуст трајаће од  21. децембра и до 18. јануара.

Донета је одлука  и да нема затварања вртића.

Препоручено је и да факултети, ко год може да спроведе, да и они иду на онлајн наставу, с тим што ће факултети попут медицине или природно-математичких струка, морати да организују вежбе уз поштовање мера", навео је Тиодоровић.

Врло је важно у периоду пред нама будемо челичне дисциплине у спровођењу свих мера, постојећих и нових које смо данас донели, рекао је Тиодоровић.

-Дошли смо до закључка да се у средњим школама има заражавања у већој мери што нас забрињава.  

Желимо да до почетка распуста школски систем настави да фунционише али са  смањеним ризицима ширења вируса, нагласио је Тиодоровић по завршетку седнице Kризног штаба.

*

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић сматра да нема потребе за полицијским часом, нити за ванредним стањем.

"Не видим потребу, и мислим да смо у томе сви јединствени, медицински део Kризног штаба и цео Штаб, за полицијским ограничењима кретања и за ванредним стањем", одговорио је Тиодоровић након седнице Штаба на питање да ли се, с обзиром на тешку ситуацију, може очекивати додатно пооштравање мера.

Нема, истиче, потребе да се уводи ванредно стање, додајући да је сигуран да га, ако се сви понашамо одговорно, ни у перспективи нећемо имати на видику.

"После мера које смо већ увели, и оног што су показале, погледајте Београд и друге градове увече и видећете да то ипак утиче, да је већина људи свесна опасности и ризика ако се мере не примењују. То је нада која нам отвара перспективу да можемо да се изборимо са овом тешком епидемијом", рекао је Тиодоровић.

Напоменуо је да је веома важно да издржимо ову и следећу недељу, јер после 4. и 5. децембра можемо очекивати да дође до заравњења криве и могућег смиривања стања у току децембра.

"Све што смо планирали за празнике, Божић, Нову годину... може се све лепо догодити у породици. Морамо да размишљамо колико ризикујемо. Лепо је бити на Kопаонику, Златибору, у иностранству, али није тренутак за то", рекао је Тиодоровић.

Додао је да је ситуација тешка, у Београду и великим градовима, с обзиром на то да су болнице препуне, не само због капацитета, већ и због кадра, за који је питање да ли ће можда моћи да издржи.

Са доласком вакцине имаћемо много бољу ситуацију, навео је доктор Тиодоровић.

Последњи пут измењено среда, 25 новембар 2020 17:21

Према последњим показатељима погоршава се епидемиолошка ситуација и у општини Владичин Хан. Сада обољевају млађи, као и целе породице.

Иако је у Владичином Хану епидемиолошка ситуација била боља него у другим општинама округа, нажалост и тамо се погоршава, јер се повећања број оболелих, каже дирекор Дома здравља доктор Владан Дончев.

"Дневно према информацијама које добијам од колега из ковид амбуланте, имамо доста позитивних. Број се креће од  5, 6 па и до десетак дневно, како на серолошким тестовима тако на на пи си ар и на новим антигенским тестовима које смо добили. Они су  слични ПЦР, али се брже раде и резултати су готови истог дана", каже Дончев.

Приметно је да је испред  ковид амбукланте Дома здравља у Хану мећу онима који чекају, око 80 посто младих људи.

"Сада већ вирус иде према млађој популацији и интересантно је да имамо заражавање целих породица, што раније није био случај. Симптоми нису превише озбиљни, али су целе породице заражене. Међу њима је и старија популација, а сада већ имамо и заражену децу", додаје саговорник.

Нема много упала плућа, али је већа учесталост обољевања унутар саме породице, каже доктор. Пацијенти са упалом плућа се хоспитализују, а према информацијама које стижу болнички капацитети у Сурдулици су готово попуњени. 

 

 

Последњи пут измењено среда, 25 новембар 2020 22:15

Мушкарац стар 52 године из Прешева преминуо је од последица ударца у главу.

Синоћ око 19 сати, након краће расправе испред једног малопродајног објекта у Прешеву , мушкарац рођен 1962.године ударио је дрвеном мотком мушкарца рођеног 1968.год, такође из околине Прешева.

Он је од задобијених повреда преминуо, а извршилац дела је побегао са лица места.

О случају је обавештено Више јавно тужилаштво и полиција, који интензивно трагају за извршиоцем овог кривичног дела.

У последње време већи број деце јавља се у Ковид амбуланту због сумње на корона вирус, због чега је организован рад још једне амбуланте која врши пријем и преглед деце ноћу.

До недавно је Ковид амбуланта за децу функционисала 24 сата при примарној Дечјој заштити у Дому здравља, али је од понедељка промењена организација рада", каже доктор Никола Поповић, управник врањске болнице.

"Од понедељка од 7 до 20 сати децу сумњиву на Ковид прегледавају педијатри у предшколском и школском диспанзеру у згради Дома здравља, а од 20 сати до 7 ујутру у посебној просторији испред болнице, прегледе раде болнички лекари, то је новина. Јавља се више деце него у претходном периоду и углавном је реч о заражавању у оквиру породице. У последњем таласу је карактеристично да је већи број позитивне деце, али су та деца углавном са блажом клиничком сликом. У последњих неколико дана било је по 40-ак прегледа у Ковид амбуланти, од тога су верификоване упале плућа код врло малог броја пацијената, једног или двоје, а позитивна деца од тог броја су између 5 и 8 сваког дана од 40 тестираних", објашњава др Поповић. 

У последњих неколико дана значајно је повећан број првих прегледа и код одраслог становништва. У ковид амбуланти АТД јуче је обављено 239 прегледа, а укупан број првих прегледа је 140. Узоркована је крв код 124 пацијента и сачињено 129 РТГ снимака плућа. Такође, урађена су 42 брза теста, 28 ПЦР и 103 антигенска теста. Дијагностикована је упала плућа код 40 пацијената. Што се тиче тестова, углавном буде између 40 и 50 посто позитивних резултата, каже доктор Поповић и додаје да пацијенти већ са првим симптомима треба да оду у АТД где ће добити целокупан преглед и дијагностику.

Др Никола Поповић, управник болнице додаје да се они ту јављају лекару, лекар их прегледава, ради се крвна слика, ренгенски снимак плућа, са тим резултатима они се враћају код лекара и на основу свих тих анализа се доноси одлука о даљем лечењу. Уколико су симптоми благи, уколико су налази добри наставља се са кућним лечењем, а ако је потребна хоспитализација шаље се у амбуланту на Инфективном одељењу.

Пацијенти се углавном јављају на време и реч је о блажим клиничким сликама. Није добро лечити се код куће, јер се тако инфекција може проширити и искомликовати само лечење. У ковид болницама у Врању на лечењу се налази 101 пацијент. Од тог броја 85 је позитивно на коронавирус, а бронхопнеумонију има 98 пацијената, на кисеонику је 44. За разлику од претходних таласа, углавном је реч о старијим особама са тежом клиничком сликом и придруженим болестима. Смештено је и 10 пацијената из Сурдулице због радова на адаптацији дела сурдуличке болнице, а 35 посто збринутих је из Прешева и Бујановца.

 

 

Последњи пут измењено среда, 25 новембар 2020 22:15

Сервисна информација:

 Због системске замене бројила, сутра, у среду, 25.новембра, ће без напајања електричном енергијом остати улице:

  • Андре Ђорђевића, Миодрага Пешића, Томе Младеновића и део Пролетерских бригада са околним улицама у периоду од 08 до 11 часова
  • Пиротска, Таковска, Мостарска, Јанка Веселиновића и део Пролетерских бригада са околним улицама у периоду од 11:30 до 14:30 часова
Последњи пут измењено среда, 25 новембар 2020 15:34

Он јануара 2021. жене ће радити два месеца дуже ако желе да иду у пуну старосну пензију и то ће моћи са 63 године и два месеца. За мушкарце, промене нема – 65 година живота и најмање 15 година радног стажа.

У превремену пензију и мушкарци и жене наредне године одлазе под новим условима: жене са 58 година и четири месеци живота и 39 година и четири месеца стажа, а мушкарци морају имати најмање 59 година и 40 година стажа.

До краја ове године право на старосну пензију могу остварити мушкарци ако имају навршених 65 година живота и најмање 15 година радног стажа а када су у питању жене оне могу да остваре право на старосну пензију ако имају навршених 63 године и најмање 15 година стажа. 

 

Страна 1 од 1798

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Мотком убио човека - Радио Телевизија Врање https://t.co/HQP2U0vhWY via @tripplesworld
Повећава се број оболелих од короне у Пчињском округу. Трговиште ново жариште - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zzudmMCR2f
Follow RTV Vranje on Twitter