Образовање у складу са способностима у циљу развоја моторичких функција

     У средњим школама за ученике са сметњама у развоју остварује се образовање и васпитање за одговарајућа занимања ученика који ову школу похађају на основу мишљења интерресорне комисије за процену додатне образовне, здравствене и социјалне подршке ученику уз сагласност родитеља.

      Образовно-васпитни рад за ученике који користе знаковни језик, односно посебно писмо или друга техничка решења остварује се у складу са Законом. Развојни план школе садржи и мере за унапређивање доступности одговарајућих облика подршке и разумних прилагођавања и квалитета образовања и васпитања за ученике којима је потребна додатна подршка. Индивидуални образовни планови свих ученика који се образују по индивидуалном образовном плану чине прилог школског програма. За ученика и одраслог коме је због сметњи у развоју и инвалидитета, специфичних тешкоћа у учењу, социјалне ускраћености и других разлога потребна додатна подршка у образовању и васпитању, школа обезбеђује отклањање физичких и комуникацијских препрека и зависно од потреба, доноси и индивидуални образовни план, у складу са Законом.

     Одељење или група у школи за образовање ученика са сметњама у развоју може да има шест до дванаест ученика а група за практичну наставу до шест ученика. За ученика са сметњама у развоју обезбеђује се адаптација радног места у односу на његове могућности и врсту инвалидитета у оквиру практичне наставе.
Средња школа за основно и средње образовање ''Вуле Антић'' образује ученике са одређеним сметњама у развоју. Ученици средњошколског узраста се образују на два смера, тачније у два подручја рада, а то су машинство и обрада метала и текстилство и кожарство. Смерови су трогодишњи а школа образује и ученике кроз програм једногодишњем оспособљавања за рад.

     Преко педесет ученика редовно похађа школу ''Вуле Антић'' док је део њих у иностранству. Укупно је 93 ученика у овој школи, који раде по посебном, индивидуалном образовном програму. Средњошколци већи део времена проводе у текстилној или машинској радионици. Предраг Новковић, наставник машинске групе предмета и Александра Анђеловић, наставник текстилне групе предмета кажу да се деца у овим радионицама оспособљавају за извршавање операција у индустријској производњи, док они сами не могу да реализују цео процес, на пример израде рукарице у текстилној радионици, али могу појединачне операције. Новковић каже да су из машинске радионице изашли многи квалификовани радници, које су касније упослиле велике компаније.

     Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа, који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter